Het verschil tussen Bekende Nederlanders en politici ? Beiden hebben Kapitalisme_vrije marktregelmatige belachelijke en destructieve ideeën maar de BN’ ers kunnen die niet opleggen. De politici helaas wel en daarvan ondervinden we continue de negatieve gevolgen. Ondanks de macht waar de politiek zich aan vast klampt, staat het systeem op de zeephelling.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag schreef Martin Sommer een opiniestuk over het ‘notabelenparlement’.  Zijn visie is dat de geëmancipeerde bevolking meer dan genoeg heeft van de zakelijke managerspolitiek, het gebrek aan integriteit en het slager-keurt-zijn-eigen-vlees gehalte van de overheid.

De politiek heeft in feite geen achterban meer en het draagvlak onder de bevolking is zo goed als weg. Toch blijven politici acteren alsof dat niet zo is en wringen ze de ene na de andere negatieve maatregel door de strot van de bevolking. De politiek is totaal losgeslagen van de werkelijkheid. Dankzij internet ontdekt de bevolking dat de politiek verworden is tot een eindeloze stroom van leugens, halve waarheden en voorgebakken destructieve plannen.

In Thomas Sowell’s boek The Vision of the Anointed schrijft hij dat politici het woord ‘vragen’ vaak gebruiken. Zoals: ‘we vragen eenvoudigweg iedereen om een eerlijk deel te betalen.’ Maar uiteraard vragen politici en overheid niet, ze eisen. De Belastingdienst vraagt niet om betalingen maar vordert die op straffe van opsluiting en vervolging.

In – echte – vrije markten handelen mensen zonder dwang met elkaar voor beiderlei gewin. Er worden producten en diensten ontwikkeld en verkocht om het leven aangenamer, makkelijker en leuker te maken en dat gaat op de meest efficiënte wijze.

De overheden – en daarbij alle zittende politieke partijen – zijn felle tegenstanders van keuzevrijheid. Zij dwingen mensen en bedrijven te dansen naar hun pijpen, bevoordelen multinationals, werken ijverig mee om (zorg/bank/energie-)kartels op te richten en helpen complete bedrijfstakken om zeep of drijven die het land uit. Dat gaat gepaard met een immer toenemende rooftocht onder burgers en bedrijven tot de laatste cent uit de bevolking geperst is.

In zijn nieuwste boek The Evolution of Everything merkt schrijver Matt Ridley op dat de innovaties die de meeste impact op ons leven hebben – als medicijnen, smartphones, zoekmachines en auto’s – ontstaan uit de markt. En niet komen vanuit de politiek, de overheid of de machtselite.

‘It comes from the bottom up’, zegt Ridley. ‘What happens in technology or morality or culture or any other aspect of human life is that ordinary people interacting with each other is the source of most innovation, most change in the world.’

Deze positieve zaken gebeuren op een gedecentraliseerde en ongeplande manier overal om ons heen en die praktijk loopt al sinds de evolutie van de mensheid.  Ridley vervolgt: ‘We give far too much credit to the people who are in charge. The people who seem to be on top of things and running thing. They are just taking the credit.’

Wij als mensheid hebben geen politiek en overheid nodig. De politiek en overheid heeft ons nodig om te kunnen overleven.

1 REACTIE

  1. Bijzonder, erg, is dat het de politici gelukt is om zoveel mensen te programmeren dat ze de situatie “gewoon normaal” vinden.
    Zelfs nu vinden velen het gek als je ze vertelt dat “Democratie een systeem van samenleven is waarbij de meerderheid de minderheid dwingt haar orders op te volgen”.

    Waarom is het normaal dat een overheid belasting vordert en die uitdeelt aan schilderijen, sportclubs, concerten, andere landen, ontwikkelingshulp, enz. om nog niet te spreken over bombarderen in het Midden Oosten.

Comments are closed.