Men kan zich afvragen, hoe het mogelijk is dat op 17 miljoen Nederlanders dit aantal zo klein is, in aanmerking genomen dat veel welgestelde en minder welgestelde families al generaties lang in de gelegenheid verkeren hun vermogen te vergroten.ands

Dit miezerige aantal van 500 relatief welgestelden is waarschijnlijk kleiner dan het aantal vermogende lieden dat men aantreft in gemeenten zoals West Palm Beach, Orange County, Boca Raton of Beverly Hills.

Een van de redenen van het kleine aantal is gelegen in het bestaan van de staatsroofvogel die Nederlanders het leven dag en nacht zuur maakt en op alle mogelijke manieren tracht te verhinderen dat gemaakt geld groeit en floreert.

Het gevolg daarvan is, dat velen die met noeste vlijt een bepaald bedrag vergaard hebben, zich buitengaats begeven en vervangen worden door immigrerende minimumlijders.

Hoe het tij te keren?

Een briljante maatregel zou zijn, hun die aan kunnen tonen dat hun vermogen toegenomen is tot bij voorbeeld tien miljoen euro, levenslang vrijstelling te verlenen op het stuk van alle directe belastingen en hun erfgenamen vrij te stellen van betaling van successierechten.

Een dergelijke maatregel zou wel geen einde maken aan alle onrechtvaardigheden waar deze groep onder lijdt, maar wel een nuttige stap zijn op weg naar een totale afschaffing van inkomstenbelasting en vermogensrendementsheffing.

Nederland zou dan een magneet worden voor welgestelde personen wier aanwezigheid een zegen zou zijn voor het land, ook omdat het gemiddeld IQ van deze groep hoger ligt dan dat van de rest van de bevolking!

Een bijkomend voordeel zou zijn, dat een groep die per uur zoveel geld waard is, niet meer vele uren hoeft te besteden aan het uitvoeren van manipulaties om belasting te ontgaan. Deze uren zouden dan nuttig besteed kunnen worden aan meer productie en effectieve baatzuchtige handelingen die het vermogen verder doet toenemen.

Ongetwijfeld zal geen enkele politicus op het hierboven gelanceerde idee komen. Daar is het te simpel voor en gaat het te veel in tegen de alom bestaande nivelleringsdrang. Ook de EU zal het wel niet goedvinden.

Maar in laatste instantie is het de massa die bij niet-implementering het slachtoffer wordt.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. De elitaire houding druipt ervan af, ongetwijfeld is een deel van de vermogende mensen productief en daarmee een hoop geld waard per uur maar een fors deel is rijk geworden over de lijken en ruggen van derden, ook het idee dat rijke mensen inteligenter zouden zijn is compleet achterlijk, ja ja ze zijn meestal voorzien van een laagje beschaving/ontwikkeling maar kijkend naar de geschiedenis zijn grote denkers hoogst zelden in staat om grote fortuinen te verdienen, natuurlijk zijn er tijdens de technologische revoluties wel een aantal mensen die intelectuele prestaties te weten te monetairiseren maar als we causale verbanden zoeken tussen rijkdom en kenmerken komt inteligentie vast niet op de eerste plaats.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  hugo van reijen [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Igor [1]:
  Er zullen zeker “rijken” zijn die hun vermogen via “oneerlijke handelingen” verkregen hebben.
  Net als er “armen” zijn die bedriegers en verkrachters zijn. Beide sectoren zijn fout.
  Echter “normaal” is dat rijkdom ontstaat door producten of diensen te leveren waar andere mensen voor willen betalen. Hoe meer mensen dat gewenste product of dienst willen hebben en kopen, hoe rijker iemand wordt.
  Kijk eens hoe snel door velen een i-pad of smart-phone werd gekocht!!!

  Een goede maatregel zou zijn om inkomsten boven bv. €200.ooo.- (???) belastingvrij te maken. Met als argument dat die mensen al zoveel voor de maatschappij hebben gedaan!

  .M [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [2]: Waarom niet gewoon alle inkomsten boven de €0,-?
  Ik dacht dat dit een libertarische website was…

  Zelfde voor het hoofdartikel: waarom niet alle vermogens boven de 0 euro ontzien?

 4. @Igor [1]:
  Het causaal verband ligt meestal omgekeerd: de arme persoon wordt rijker doordat hij samenwerkt (werkt voor) een relatief rijk persoon.

 5. Nederland had begin 2013 ongeveer 98.000 miljonairshuishoudens. Dat zijn er duizend meer dan een jaar eerder. Van alle huishoudens in Nederland heeft 1,3% een vermogen van een miljoen euro of meer. Deze berekening is exclusief het eigen huis en de schuld van een woninghypotheek.

  Bijna 62% van de miljonairs heeft een vermogen tussen de €1 en €2 mln. Ongeveer 28% zit tussen de €2 en €5 mln en 3% bezit meer dan €10 mln. De hoofdkostwinner van een miljonairshuishouden had een vermogen van gemiddeld €2,9 mln. Overig onroerend goed, zoals een tweede huis of eigen grond, wordt hierbij wel meegeteld.

  http://fd.nl/economie-politiek/1104635/strong-ruim-een-procent-huishoudens-heeft-vermogen-van-minstens-1-miljoen-euro-strong

  Duizend miljonairs erbij in 2013. Wat is het probleem?

  hugo van reijen [7] reageerde op deze reactie.

 6. De aantrekkende economieën en de groei van de aandelenmarkten wereldwijd hebben gezorgd voor een aanwas van bijna een miljoen (920.000) nieuwe miljonairs. Niet alleen het aantal vermogende particulieren (HNWI’s – High Net Worth Individuals [1]) groeide, maar ook hun totale vermogen steeg: van US$ 52,6 biljoen in 2013 naar US$ 56,4 biljoen in 2014. Daarmee is een groei van circa 7 procent neergezet, een halvering van de groei die in 2013 werd opgetekend. Dit blijkt uit het World Wealth Report 2015 (WWR) dat vandaag door Capgemini en RBC Wealth Management is gepubliceerd. Uit het rapport blijkt verder dat het aantal miljonairs en hun vermogen relatief gelijk is verdeeld over Noord-Amerika, Azië Pacific en Europa, maar dat Azië Pacific de snelste groei doormaakt en op dit moment de meeste miljonairs herbergt van alle regio’s. In Nederland steeg het aantal miljonairs met 9,6 procent tot bijna 190.000 vermogende particulieren.

  https://www.nl.capgemini.com/nieuws/aantal-miljonairs-in-de-wereld-en-hun-vermogen-groeien-naar-recordhoogten

  Wat is het probleem?

 7. @Bertus [5]:
  Het probleem is, dat ten gevolge van de geldontwaarding een miljoen
  alleen nog in naam een miljonair maakt.
  Nog even en het wordt hier net als in Indonesie, waar iedereen in naam miljonair is.

 8. Kan allemaal zo zijn hoor.
  Maar die betalen natuurlijk ook een hóóp aan de Roverheid.
  Zij moeten dus opgehemeld worden met hun bijdrage, elk jaar en elk jaar maar weer.
  Zij betalen zoveel geld das niet te beschrijven.
  Derhalve mag je zeggen: zij sponsoren de Roverheid.
  En wat doet de Roverheid?
  Die verbrand het geld in het buitenland, en gezien de enorme tsunami van economische profiteurs NU ook in Nederland.
  En wij allen maar bloeden!!

Comments are closed.