euro-tipping-point-cartoonDit heuglijke artikel kregen we door een trouwe lezer toegestuurd en uiteraard was ik blij geïnteresseerd. Ook dacht ik dat het te mooi was om waar te zijn.***** Maar hoe verder ik las, hoe meer waarheid ik ontdekte.***** zeker als als je niet alleen naar de formeel-juridische kant, maar ook naar de echte realistische kant kijkt. Kijkt naar hoe het IS. *****
Lees zelf, en probeer de werkelijkheid te zien.

De EU bestaat niet meer.

We vieren dit jaar de vijfhonderdste verjaardag van Thomas Mores Utopia. De EU was beslist een utopisch project. Er zou – er moést – op het Oude Continent een nieuwe samenleving ontstaan: rond een stevig economisch skelet zouden een reeks unieke Europese waarden een nieuwe vorm van democratische welvaartsstaat scheppen waarin vrede, vrijheid, inspraak, gelijkheid en solidariteit de kernwaarden waren. Lidstaten waren (in principe althans) elkaars gelijken, beslissingen zouden middels consensus genomen worden, en die consensus zou een duidelijke ideologische richting hebben: een democratisch kapitalisme waarin mondiale economische macht, welvaartsverdeling en maximalisering van de persoonlijke vrijheid als volwaardig burger centraal stonden.

Die ideologie is de kern geworden van de zelfverbeelding van de EU; sommige EU-fans geloven er nog in. En in 2012 ontving de EU de Nobelprijs voor de Vrede omwille van de Groot Verhaal. Het is een buitengewoon krachtige ideologie gebleken die miljoenen (zowel in de oude als de nieuwe lidstaten) heeft doen geloven in het project, of minstens in het potentieel ervan. Lidmaatschap van de EU zou alles beter maken.

Voor de kritische waarnemer was dit Grote Verhaal al vele jaren een propagandamiddel dat een louter economisch project wat sociaal en politiek draagvlak moest geven. En in 2015 werd die kritiek definitief bevestigd door drie “crisissen”.

In de zogenaamde “Griekse” crisis toonde de EU z’n lelijke antidemocratische gezicht. Griekenland werd gekoloniseerd door een informeel organisme –de Eurogroep – dat uitsluitend de belangen van de financiële markten diende. En het land werd onder curatele gesteld door een informele macht – de Trojka – die de verkozen regering gewoon als loopjongen hanteerde om een formeel scherm van wettelijkheid op te houden voor wat in andere tijden een staatsgreep zou heten. Hier verspeelde de EU al haar geloofwaardigheid inzake de gelijkheid van haar lidstaten, het respect voor de soevereiniteit van haar burgers, en de correctheid en eerlijkheid van haar procedures voor besluitvorming. De prijs die daarvoor werd betaald – een lidstaat werd veroordeeld tot de status van Derdewereldland, en haar politici tot politieke paria’s – is enorm. En de motivering voor die prijs is geld: niet dat van de Grieken – vergeet die droom van welvaartsverdeling – maar dat van de Euro-speculanten. Tijdens de Griekse crisis bleek de EU eigenlijk een ordinair machtsinstrument te zijn van neoliberale geldelites. Het Grote Verhaal is vervangen door een piepklein verhaal over “vertrouwen” en “markten”.

In de zogenaamde “vluchtelingencrisis” vergooide de EU haar geloofwaardigheid inzake mensenrechten, menselijke gelijkheid, solidariteit en vrijheid. In de plaats daarvan hebben we een institutionele xenofobie gekregen die concentratiekampen, kilometers lange hekken, staatsgeweld tegen migranten en ellendige vluchtelingenkampen op EU-grondgebied heeft geschapen, gekoppeld aan politieke discours die getuigen van een zelden gezien atavisme. Rechtse regeringen in de lidstaten hadden al vele jaren lang het systeem van externe migratie en opvang afgebouwd en ingeruild voor een verregaande versoepeling van de intra-EU migratie – nieuwe lidstaten werden snel onderaannemers voor goedkope arbeidskrachten. De toestroom van externe migranten doorbrak die (alweer door de “markt” gedicteerde) marsrichting en zorgde voor een crisis in de beleids- en besluitvorming zonder voorgaande. Intussen stierven, en sterven, duizenden vluchtelingen tijdens de overtocht op de Middellandse Zee: het EU-migratiebeleid (of de afwezigheid ervan) heeft een stille, vuile oorlog geschapen die meer slachtoffers eist dan de conflicten in Oekraïne. De EU zal van deze blamage niet meer herstellen. Haar ideologische gezag inzake de grote waarden van het humanisme is definitief verloren.

De derde crisis is de “terreurcrisis”, in 2015 geaccelereerd door de aanslagen in Parijs. Deze crisis werd uiteraard bliksemsnel vermengd met de vluchtelingencrisis (slachtoffers van IS werden plots mogelijke medewerkers van IS), en de xenofobe richting van de vluchtelingencrisis vermengde zich met een militarisering van de samenleving in zowat elke lidstaat, waarin zowat alle grote burgerlijke vrijheden werden opgeschort. De EU heeft nog geen Patriot Act, maar de maatregelen die men nam na de aanslagen maken zo’n wetten eigenlijk overbodig: we leven al in een Patriot Act samenleving. De racistische stigmatisering van moslims – zowel “oudere” residente groepen als “nieuw” geïmmigreerde groepen – is stuitend en betekent het einde van de gelijkheidsgedachte en de democratische rechtstaat als deel van de EU-zelfverbeelding.

Wat overblijft van de EU na 2015 is een zielige structuur – het economische skelet is al z’n weefsel kwijt gespeeld. Van grote waarden is geen sprake meer, al wat gebeurt heeft nog slechts twee richtingen. Er is het geld, en er zijn de wapens. Het geld wordt niet verdeeld over de EU-burgers, want die verarmen aan een snel tempo; en de wapens worden gericht op de eigen bevolking zowel als die van ieder gebied dat “onze welvaart bedreigt”.

In zoverre de EU een doorwrocht utopisch project was, heeft die utopie z’n einde bereikt – een klassiek einde als totalitaire, elitaire samenleving waarin een zeer grote meerderheid z’n leven en welstand constant moet zien te beveiligen tegen neerwaartse druk, terwijl een zeer kleine minderheid een nooit geziene voorspoed geniet. Er zijn nu overal diverse gradaties van burgerschap en van vrijheid, want beide dingen zijn zowat overal een privilege geworden dat door middel van geld en juridisch gepruts steeds exclusiever wordt gemaakt. En van een grote toekomstvisie is geen sprake meer: de EU-leiding is gewoon management geworden, en het Grote Verhaal speelt daarbinnen een simpele marketing rol.

Die laatste rol is echter zo goed als uitgespeeld. In 2016 staat het transtlantische TTIP-pact eraan te komen. Het is goed mogelijk dat de goedkeuring van dit pact meteen ook het formele en officiële einde wordt van de EU. Want vanaf dat moment speelt de klassieke democratie niet enkel in Griekenland, maar doorheen de gehele Unie, slechts een ceremoniële rol. Bijna zeventig jaar utopie zullen dan geleid hebben tot precies het tegendeel: geen democratisch paradijs van vrije en welvarende burgers, maar een concentratiekamp grotendeels bevolkt door onder schuld bedolven consumenten.
============================
P.S.Als iemand weet hoe Jan Blommaert te bereiken, stel ik prijs op zijn adres,

27 REACTIES

 1. Interessant verhaal. Echter als je kritiek op de islam “racistische stigmatisering” noemt, ben je moreel net zo failliet als de eurofiele bende in Brussel.

  De EU als concentratiekamp voor schuldenaren omschrijven is een interessante gedachte. Hoe lang zal het duren eer je een visum moet aanvragen om het kamp te mogen verlaten?

 2. Benzine bommen op het huis van een Griekse minister, een handgranaat naar een AZC gegooid, massale aanrandingen door asielzoekers in Finland, Duitsland, Oostenrijk, gewelddadige protesten tegen een AZC en een bestorming van een AZC in Nederland; het is overduidelijk dat het begin van een volksopstand er aan zit te komen.

  Het wanbeleid van de corrupte EU wordt niet langer gepikt en dat zal zich op 6 april uiten in een overduidelijk NEE tegen het associatieverdrag en nog duidelijker bij de parlements-verkiezingen in 2017.
  Daar hebben de EU-bestuurders en de schoothondjes in de lidstaten hoogst persoonlijk voor gezorgd.

  John [8] reageerde op deze reactie.

 3. Zojuist in de Elsevier:

  “De massa-aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen hebben niets te maken met de migratiecrisis, maar eerder met ‘openbare orde’. De Europese Commissie moet optreden als ‘de ratio’ en het publiek informeren dat er geen link bestaat tussen de migratiecrisis en de grootschalige aanrandingen van vrouwen in verschillende Duitse steden.

  Dat vindt althans de inner circle van Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, meldt de Britse krant The Telegraph op basis van onderschepte notulen van een kabinetsvergadering van de Commissie.

  Hoeveel wijn zou Juncker gedronken hebben toen hij deze onzin rond toeterde?

  Feit is dat Juncker denkt dat hij de burger nog kan beïnvloeden; daar is het veel te laat voor Klausje!
  Het lot van de EU is bezegeld!

 4. @Rob [9]: Goed idee zouden we met ons allen moeten gaan doen. Want van echt verzet is toch nog steeds geen sprake in dit slaperslandje.

 5. @Rob [9]:
  Ik denk dat het eerst ter intimidatie bedoeld is.
  Zoiets maakt toch wel meer indruk op je dan alleen een vent (m/v) met een pistool.
  Zeggen ze wel dat ze dit liever zo doen dan soldaten de straat op te sturen, maar de kleur van het pakkie interesseert mij weinig.
  Het is alleen weer een kleine stap naar de politiestaat.
  Ik doe ook nergens meer aan mee.
  Ik ben werkloos, maar omdat werken niet werkelijk loont, doe ik alsof ik solliciteer, op reacties reageer ik niet.
  Ik was chauffeur, maar het chauffeursvak is tegenwoordig kut, door het toedoen van Brussel. Je kunt voor een appel en een ei gaan werken.

  Raymond [12] reageerde op deze reactie.
  Bertus [13] reageerde op deze reactie.

 6. @John [11]:

  Zeggen ze wel dat ze dit liever zo doen dan soldaten de straat op te sturen, maar de kleur van het pakkie interesseert mij weinig.

  Ik ben even te gast geweest bij de politie academie , en ik ben gewoon weggelopen .
  Het ligt dus gewoon in een militaire kazerne , militairen en politie krijgen dus een identieke training .

  Bonne [25] reageerde op deze reactie.

 7. @John [11]: Het is alleen weer een kleine stap naar de politiestaat…

  Ik kijk momenteel naar een filmserie op AMC, met de titel Archangel.

  Dit drama speelt zich af in het hedendaagse Moskou en de ijskoude, noordelijk gelegen stad Archangelsk, en doet het ruige landschap van communistisch Rusland herleven. Het verhaal bestrijkt vier dagen in het leven van de academicus Fluke Kelso.

  Zijn noodlottige ontmoeting met een voormalige Stalinistische bodyguard leidt tot de onthulling van één van ’s werelds gevaarlijkste en best bewaarde geheimen. Via moord en intriges wordt hij ongewild naar zijn eigen persoonlijke ‘heilige graal’ – Jozef Stalins geheime nalatenschap -, geleid: een nalatenschap die het gezicht van de Russische geschiedenis voor altijd kan veranderen…

  In het gefantaseerde filmscript blijkt de zoon van Jozef Stalin nog in leven. En omdat 60 miljoen Russen nog steeds geloven dat ‘Stalin’ iets geweldigs voor de wereld heeft gedaan, is de publieke aanhang voor de zoon vanaf dag 1, zoals tijdens de oude Sovjet tijden met Stalin.

  En toegeven, het betreft een volkomen fantasie verhaal. Tegelijk geeft het ook aan hoe de kleinste, meest onverwachte aanleiding, reden kan zijn tot een volkomen diametrale geschiedschrijving.

  Bartje [23] reageerde op deze reactie.

 8. Sorry, maar ik vind het artikel grotendeels links geneuzel.

  Het is dan ook niet frappant maar treffend dat als het over de ”vluchtelingencrisis” gaat, er geen 1 woord wordt besteed aan de verkrachtingsgolf in Keulen. Alles dat de stroom vluchtelingen als een onwenselijk iets ziet, wordt op de ouderwetse links-progressieve manier in de racistische/xenofobe hoek gezet, omdat realistische gevolgen van dit soort beleid worden genegeerd ten behoeve van wensdenken en naïeve dromen over een geslaagde, vredige multicultuur.

  Het geweeklaag over hoe Griekenland “slachtoffer” is geworden van de grote boze Eurozone is ook typisch. Griekenland heeft er zelf voor gekozen bij de EU te gaan, heeft zelf een economisch beleid gecreëerd ten behoeve van mensen die duidelijk niets van economie begrijpen (m.a.w. voorstanders van de verzorgingsstaat), en heeft geld geleend om maar meer te kunnen blijven uitgeven dan er binnen komt. Geleend geld moet nu eenmaal terugbetaald worden. Zo is het leven. Boehoe.

  Maar auteur gebruikt progressieve lariekoek als “welvaartverdeling” om hysterisch te doen over de problemen waar Griekenland zichzelf, middels haar democratisch verkozen leiders, in heeft gepositioneerd. Hoezo welvaartsverdeling? Houd je eigen broek maar op.

  En natuurlijk andere typisch linkse boeroep-woorden als solidariteit, neoliberale geldelites, xenofobie en andere.

  De auteur van dit stuk vindt duidelijk dat de EU nog lang niet ver genoeg is gegaan in haar drang naar zelfdestructie.

  ir Jacob bogers [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Individualist [15]:

  “.. vredige multicultuur…”

  Grappig toen ik voor het eerst het woord “multucul” hoorde was ik 23 jaar en zat in een trein van Delft naar Utrecht

  Een nanoseconde later dacht ik “hey! dat is apartheid”.. .. misschien is apartheid terecht ook een Nederlands woord? Geeft te denken!

 10. Al sinds de VOC is er een Europees/Amerikaanse overheersing over de rest van de wereld.
  Zoals de geschiedenis ons leert komt er aan elke overheersing eens een eind.
  Dat einde van onze overheersing is nabij inderdaad door overcreditering zowel in de EU als de VS.
  Rusland, China en India hebben dat nu juist niet en zullen hoe dan ook met of zonder oorlog de nieuwe wereld heersers worden.
  Nu als de VS economisch in elkaar klapt zij gaan dezelfde weg bewandelen als de sovjets, omdat de VS ook hetzelfde gedrag vertoont.
  Denkende dat zij de enige supermacht van de wereld zijn, helaas dat dachten de Romeinen en vele andere ook met de welbekende gevolgen.
  En als de VS economisch uitgeschakeld is zal de EU zeer snel uiteen vallen en in navolging van Germania, Duitsland dus aansluiting zoeken bij de euroasia groep.

  ir Jacob bogers [20] reageerde op deze reactie.

 11. @Bertus [13]:
  Waarom zorgde Stalin ervoor dat Lenin gebalsemd werd?.
  Dan had het volk een afgod om te vereren.
  En deze film borduurt zo voort op hetzelfde thema.

 12. @ir Jacob bogers [17]: @ir Jacob bogers [18]:

  Ik ben het geheel met je eens!

  Artikel : “De racistische stigmatisering van moslims, zowel “oudere” residente groepen als “nieuw” geïmmigreerde groepen – is stuitend en betekent het einde van de gelijkheidsgedachte en de democratische rechtstaat als deel van de EU-zelfverbeelding.”

  Grappig die racistische stigmatisering van Moslims.
  Waarom hoor ik nou nooit eens bezwaar tegen de racistische stigmatisering van andersdenkenden -homo’s, christenen, niet gelovigen- ,en vrouwen door Moslims?

  Kunnen wij alleen racistisch zijn en Moslims niet?

 13. @Raymond [12]:
  Politie is gericht tegen eigen bevolking.
  Militair is gericht tegen andere bevolking.
  Door stroom asylzoekers is eigen en ander inwisselbaar geworden.
  Maakt het verschil of je door politie of militair beschoten wordt?
  Maakt het verschil of je in een politiestaat of onder militaire dictatuur leeft?

 14. @Individualist [22]:

  Je leest slecht. Het West Romeinse Reik is in elkaar geklapt wegens economisch wanbeleid. Het Oostelijk Reik is in elkaar geklapt door de jihad!
  Ik ben meer geinterreseerd in feitelijkheden ipv “aan alles komt een eind” ,, daar kan je niets mee.

Comments are closed.