Syrië 2016De Syrische bevolking staat onder enorme druk. Er is geen sprake van een klassieke strijd tussen 2 strijdende partijen. Wikipedia somt tientallen strijdende groepen op. Die geclusterd worden tot 4 hoofdgroepen. Het Syrische leger, de aan Al Qaida gerelateerde verzetsgroepen, de diverse Koerdische verzetsgroepen, en de IS. Al deze groepen doden elkaar en doden burgers.

Hieronder het plaatje van de structuur die wikipedia aan meent te kunnen brengen:

syrische strijdgroepen

En dit is slechts de binnenlandse component. Oorlogen duren vaak veel langer door buitenlands ingrijpen. Dat is ook nu het geval. En ons landje? Wij gaan gezellig meedoen. Ons belastinggeld gaat bloed doen vloeien. En maakt daarmee Syrië weer net iets onbewoonbaarder.

Dit is niet echt de meest voor de hand liggende methode om de vluchtelingen stroom te doen ophouden. Onze minister Plasterk ziet dat anders. De golfhoogte op zee, en niet de intensiteit van de gevechten, ziet hij als de bepalende factor voor de vluchtelingen stroom (bron volkskrant):

golfhoogte bepaalt vluchtelingen stroom

Dit lijkt op het ontkennen van de eigen verantwoordelijkheid.

Aangezien de Turken moeite hebben met Koerdische zelfbeschikking erkennen we bijvoorbeeld niet de gebieden in handen van Koerden als zelfstandige staat. Daarnaast wijst Nederland beide andere sterke partijen af. Zowel de regeringstroepen als de IS zijn voor ons niet acceptabel. Wat overblijft is een aan onze voormalige vijanden Al Qaida gerelateerde strijdgroep……

Met dit gebrek aan realiteitszin deelnemen aan de strijd betekent slechts dat het bloed langer blijft vloeien. Wat we hier dienen is geen vrede. We beschermen geen burgers. We kiezen partij in een strijd die niet de onze is.

In deze poel van visieloosheid past de opmerking van Plasterk. Externe factoren als het weer zijn verantwoordelijk voor het Syrische leed. Niet het visieloos bombarderen van een land waar de bevolking al van alle kanten wordt aangevallen.
https://youtu.be/dn46cCZLeNw/

 

20 REACTIES

 1. @Ratio [2]: : ? Ik zou denken precies het tegenovergestelde. Maar zij met de (wereld)macht handelen anders. En daarom: Morgen ook bij u in de straat.

 2. Eerst maar eens een briefje naar Janine gestuurd.

  Via dit formulier kunt u een vraag stellen aan de Rijksoverheid. U krijgt binnen 2 werkdagen een reactie op uw bericht.

  Contactformulier – Verzonden

  Hartelijk dank voor uw reactie op de website Rijksoverheid.nl. U krijgt binnen twee werkdagen een reactie op uw bericht.

  Onderwerp
  Syrië

  Vraag aan
  J. Hennis Plasschaert
  Vanuit de pers (nu.nl)heb ik vernomen dat het kabinet besloten heeft bommen te gaan gooien op Syries grondgebied. Hiervoor is geen VN mandaat verkregen of gegeven. Er is derhalve geen verdrachtrechtelijke of wettelijke basis voor dit besluit. Op de volgende vragen zou ik graag ,binnen de daarvoor gestelde termijn, antwoord van u ontvangen.
  1.Een verklaring hoe u het Nederlandse volk vertegenwoordigt met dit besluit.
  2.Accepteert u dat Nederlandse burgers ook acties ondernemen die geen verdrachtrechtelijke of wettelijke basis hebben?
  3.U heeft van het volk middels democratische verkiezingen mandaat gekregen het land te verdedigen. Welke defensieve taken worden beoogd met dit beluit?
  4.Welke middelen gaat u aanwenden om in de financiering van deze illegale acties te voorzien?
  5.Indien er represailles volgen door dit besluit, die ten kosten van personen of goederen gaan zijn, aanvaardt u dan de volledige schadeloosstellingseisen die hierdoor zullen ontstaan? Met vriendelijke groet J.a.m. Bergenhenegouwen

  Aanspreekvorm
  De heer

  Voorletters
  J.A.M.

  Achternaam
  Berg

  Referentienummer is E3285681

  Het is niet mogelijk om bijlagen mee te sturen met uw vraag.

  Ratio [15] reageerde op deze reactie.

 3. @WijRos [9]: Hoge idiologische standaard? Werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden niet vooral gegrondvest zodat mensen in vrijheid handel konden drijven? Zoals slavenhandel? Is er iets veranderd in de scrupules waarmee geld wordt binnengehaald?

  Overigens, ‘Nederland’ bestaat niet. Nederland is een ideologisch idee, een juridisch concept dat alleen bestaat omdat mensen erin geloven. Wat wél bestaat zijn mensen van allerlei etnische afkomst die in de lage landen leven.

 4. @John [7]:
  …Harrie Verbon (Utrecht 1951) is hoogleraar Openbare Financiën en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Rekenkamer van de gemeente Tilburg. Volgens Verbon denken politici niet goed na over de economische gevolgen van de vluchtelingenstroom. Hij veegt de vloer aan met o.a. Diederik Samson, Frans Timmermans en Klaas Knott…

  http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160108_00005772/deze-migratie-is-een-aanval-op-onze-welvaart

  Echt, uitermate lezenswaardig.

 5. Ho, HO, sinds 24 november dat het Russische SU-24 neergehaald is wordt het luchtruim van Syrië door Rusland met de kruiser Kutznetsov voor de Kust van Syrië bewaakt.
  Dat betekent heden va. 1-12-15 dat er geen NATO vliegtuig meer kunt vliegen omdat het S-400 radarsysteem NATO radar uitschakelt.
  Ca. 40 uur geleden zijn 2 TY-160 bommenwerpers vanuit Rusland over Turkije naar Syrie gevlogen als demo aan de NATO dat zij hen niet kan zien.
  Alle grootpraat vanuit oa NL is lariekoek.

 6. Het gehele economische en financiële stelsel is (bewust) gesloopt en dit romen de weldenkende heren en dames af met een WOIII? Geven ze, voor wie er dan nog leeft, de Russen en Assad de schuld en denkt men daarna weer verder te kunnen met de westerse criminele activiteiten. Alleen denk ik dat Putin nog wel wat andere vaatjes heeft om uit te tappen en dit kon wel eens een geheel andere wending nemen dan de getroebleerde westerse cokesnuivers denken. Saoedi-Arabië en Turkije zien ze verder vliegen en maken zich op voor een grondoffensief tegen ISIS…Assad.

 7. beste janberg [4]: wellicht kunt u het antwoord van Janine doorzetten naar info@vrijspreker.nl? Ik heb geen illusies, het zal waarschijnlijk een niet echt publicatie waardig kluitje in het riet zijn, maar als het tegen de verwachtingen in interessant is kan ik er met uw goedvinden een artikeltje aan besteden.

 8. Voor iedere ISIS huursoldaat die wordt omgebracht moet degene die ze inhuurt een tamelijk vette overlijdenspremie betalen aan de verhuurder. Daarom ziet het nazi Westen ook niet graag dat er helden zijn die vertrekken naar Syrië om daar ISIS huursoldaten om te leggen.

 9. Mensen, met Duitsland voorop, protesteren voor en tegen het opvangen van ‘vluchtelingen’. Vreemd, dat er geen mensen zijn die tegen (proxy) oorlogen demonstreren. Willen voorstanders en tegenstanders niet dat mensen in hun eigen land in vrede kunnen wonen, wil men niet dat westerse landen incluis Arabische landen en rijke oliestaten stoppen met het opzetten van proxy legers? Waarom wil men niet lezen en begrijpen dat ISIS een door, vooral of alleen maar, westerse landen en rijke oliestaten bewapend en gefinancierde huurlingenleger is en men niet wil doorzien dat ISIS geen ideologisch leger is, maar slachtwerk aflevert op commando van olie- en gasbelangen en het onder controle brengen van het MO door daar marionetten regeringen te installeren.

 10. @Nico [5]:

  Kennelijk is die migratiestroom onderdeel van een – voor de burger wat ondoorzichtige – visie om veranderingen in Europa te veroorzaken.

  100 procent correct.

  Ikzelf heb al een mening over waar die veranderingen voor bedoeld zijn, maar heb daar geen bewijzen voor.

  Dat het ook niet toevallig is dat juist ten tijde van massa-immigratie vanuit het Midden Oosten wordt besloten om Syrië verder te bombarderen, is mij wel duidelijk.

  Er is m.i. sprake van doelbewuste escalatie door de Westerse politieke elite.

  ir Jacob bogers [20] reageerde op deze reactie.

 11. @Individualist [19]:

  Hadden we maar directe democratie als in Zwiterland he? een oorlog (initiatie) heeft immers een meerderheids steun nodig via referenda.

  Daarom is er ook geen militaire avonturen sinds, 1291.

  Maar DIRECTE democratie is VIES (lol), en Zwiterland is ook zaun vreselijk kutland om in te wonen .

Comments are closed.