clint siegnerClint Siegner, Money Metals Exchange: Overheidsdienaren, centrale bankiers, en de leidinggevenden van Wall Street hebben ieder hun eigen redenen om je het contante geld te misgunnen. Hun samenwerking om je dit af te nemen moet dan ook niet als een verrassing komen.

De strijd tegen het contante geld neemt toe in intensiteit. Beleggers in edelmetaal vragen zich af wat de overgang naar een “kasgeldloze samenleving” hun gaat brengen. Daar komen we straks op, maar laten we eerst eens samenvatten waarom deze organisaties, opnieuw, samenspannen om je de financiële privacy te ontnemen.

Het eigenbelang van de bureaucraten is een reden. Ze houden niet van privacy. Ze dromen van de dag waarop ze al je uitgaven met een paar slagen op het toetsenbord kunnen ontsluiten. Deze kennis zal ze helpen je zwaarder te belasten en verder te reguleren.

De centrale bankiers willen net iets anders. De kreet van de dag onder centrale planners is NIRP – negatieve rente politiek.

Bankiers in Zwitserland, Zweden, Denemarken en Japan rekenen al negatieve rente. Hun collega’s in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn al plannen aan het smeden.

De uitdaging is een omgeving te scheppen waarin consumenten ofwel hun spaargeld moeten uitgeven, ofwel hun bank moeten betalen om het aan te houden. Om dit te doen slagen moet de overheid de burgers naar een volledig electronische geldsituatie toe drijven. Anders zullen velen gewoonweg het geld opnemen en het onder de matras stoppen. Want als je de bank geld moet betalen zodat de bank van jou kan lenen, dan geeft fysiek geld je een hogere opbrengst. Namelijk nul procent in plaats van een negatieve 1 %!

Bankiers likken hun vingers af bij de gedachte dat alle transacties electronisch gaan plaats vinden. Ze zullen iedere keer transactiekosten in rekening brengen voor iedere keer dat je met je pas of telefoon aankopen verricht. Bovendien nemen de deposito’s toe aangezien klanten niet langer de mogelijkheid hebben om papier geld buiten het bank systeem aan te houden.

euro vs zimbabwe

Men dient zich bewust te zijn van deze achtergronden, want politici en bankiers gaan je niet eerlijk vertellen waarom ze contant geld willen afschaffen. Wall Street wil dat je het gemak van electronisch betalen erkent. En bureaucraten zijn druk in de weer om kasgeld te demoniseren als de het hulpmiddel van drugdealers, belasting ontduikers en terroristen.

Het is mogelijk dat de Amerikanen door de leugens heen prikken en beseffen hoe bedreigend een maatschappij zonder contant geld is voor hun welvaart en privacy. Ze kunnen besluiten om banken als JPMorgan Chase te boycotten, welke niet langer contante betalingen accepteren en erop aandringen dat klanten geen geld in hun bankkluisjes opbergen. Ze kunnen hun gekozen vertegenwoordigers vragen om tegen iedere maatregel te stemmen die papier geld elimineert.

Het is echter zo dat de meeste Amerikanen zich niet echt druk maken over dit onderwerp. Het congres wordt niet aangesproken en de Federal Reserve wordt helemaal niet gecontroleerd. Een verdere beperking van contant geld lijkt naderbij, Dat is het doel van de “Beter dan contant geld alliantie“.

Als burgers uiteindelijk de oorlog tegen contant geld verliezen zijn er enkele gevolgen voor beleggers in edelmetaal.

hard currency zimbabwe dollar

Negatieve rentepercentages zouden een duidelijke toename in de vraag naar goud en zilver moeten scheppen. Negatieve rente politiek is een bevestiging van het feit dat centrale bankiers alles zullen doen om inflatie te scheppen. Een dergelijk beleid zou iedereen die zich geen zorgen maakt om inflatie of die gokt op deflatie wakker moeten schudden. Als centrale bankiers inflatie wensen dan hebben ze de mogelijkheid het te scheppen. En zoals altijd zal inflatie de vraag naar edelmetaal aanjagen.

Het goede nieuws is dat terwijl de bureaucraten theoretisch de strijd tegen contant geld kunnen winnen omdat ze beschikken over de uitgifte van bankbiljetten, ze de strijd tegen edelmetaal niet kunnen winnen. Edelmetaal rolt niet van een drukpers die kan worden uitgeschakeld. Fysiek edelmetaal is buiten zicht, een nachtmerrie voor toezichthouders. 

Indien ze belasting en regelgeving gaan proberen dan zullen ze ten prooi vallen aan de wet van de onbedoelde gevolgen. Maar dat zal ze niet stoppen.

gold_eagle_obverse_side

Het heeft al eerder plaats gevonden, meest recent in India. In India werd de invoerheffing op goud drastisch verhoogd in 2013. Ze hebben niets anders bereikt dan de goud minnende bevolking van zich vervreemden en een acht voudige toename in goudsmokkel bewerkstelligen.

Politici en hun maatjes in de bankwereld gaat het niet lukken om de wens en de mogelijkheid van mensen om prive te handelen met gouden of zilveren munten uit te roeien. En ze kunnen ook mensen niet dwingen willoos toe te zien hoe ze spaarders bankrekeningen gaan afromen. De drang om contant geld te elimineren zal uiteindelijk mensen drijven tot alternatieven waaronder fysiek edelmetaal.

De auteur Clint Siegner is leidinggevende bij Money Metals Exchange, een landelijke edelmetaal handelsmaatschappij met meer dan 50000 klanten. En verkozen als edelmetaalhandel van het jaar. Hij is afgestudeerd aan het Linfield College in Oregon. Siegner combineert zijn ervaring in management met zijn passie voor persoonlijke vrijheid, een beperkte overheid en solide geld door het verder uitbouwen van de Money Metal brand. hieronder valt ook het publiceren van artikelen aangaande de edelmetaal markt en de samenhang met politiek.

 

17 REACTIES

 1. Je kunt altijd nog op ruilhandel overstappen. Of je kunt stoppen met werken of minder uren gaan werken. Overigens wie werkt er nog 40 uur per week? Ik ken niet veel mensen die dat nog doen. In elk geval niet vrijwillig.

 2. Ik heb nog 25 kilo nederlandse guldens halve guldens en rijksdaalders, toen indertijd het zilvergeld uit de markt werd genomen is dit nooit omgesmolten maar per ton aan derden verkocht.
  Veel is er naar India gegaan, die verkopen het weer door per kilo.
  Het is niet van vandaag de dag dat we geregeerd worden door een stel prutsers, lange termijn visie ontbreekt al helemaal.
  Denk wel dat als je nog wat guldens en zo wilt kopen dan moet je het nu doen, ook gouden tientjes worden schaars.
  Het risico is wel dat ze goud gaan verbieden en dat je het in moet leveren zoals dat in de dertiger jaren in america gebeurt is, alleen trouwringen en antieke munten mocht je houden,
  Nog een reden om liever oude gouden munten te kopen dan baartjes.

 3. Is dit niet een wat overdreven verhaal?

  OK, de ECB buigt zich over het briefje van 500 en in de US schrijft een opinie maker dat ook het USD briefje van 100 “te groot” is.

  In beide gevallen hebben ze wel een punt.
  IK ken niet veel mensen die met briefjes van 500 betalen (en gezien de credit cards lijkt in de USA al helemaal niemand meer cash te gebruiken)

  Of ze die inderdaad gaan afschaffen of niet, so what?

  Briefgeld wordt over het algemeen alleen in kleine hoeveelheden gebruikt. Ik kan me zo niet herinneren of er briefjes van 100 euro in een pin automaat zitten. Ik dacht van niet. En omdat bijna niemand nog geld in een bank gaat afhalen durf ik wel te stellen dat ook he euro briefje van 100 opgedoekt kan worden…

  Wat de bankiers betreft: dat is toch normaal? ze verdienen aan geld roulatie, dus willen ze dat er meer geld door hun handen rouleert. Ik noem dat een gezonde ondernemersinstelling.

  Nee, ik wil niet al het gedrag van de bankier goedpraten. Ik zeg niet voor niets steeds meer bankrekeningen op…

  Maar laten we nu ook niet overboord gaan en achter iedere scheet een complot vermoeden…

  T. Jager [5] reageerde op deze reactie.
  jhon [11] reageerde op deze reactie.

 4. @Rien [4]: Als ze die briefjes van 500 en van mijn part ook die van 200 euro uit de markt nemen is dat niet erg tenminste als er voor ieder 500 biljet er tien van 50 worden uitgegeven etc.
  Maar zoals het nu gaat word met het afschaffen van de 500 biljetten gelijk ruim 30% van het cashgeld uit de markt genomen.
  Het is een aanval op onze vrijheid, niet meer en niet minder.

  Rien [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Rien [6]: Misschien nog wat fundamenteler:

  Is mijn (jou) vrijheid afhankelijk van het geld zoals iemand anders dat wil gebruiken?

  Euro’s heb ik niet bedacht, maak ik niet, ik gebruik ze wel wanneer me dit handig uitkomt.
  Maar dat is eigenlijk alles.

  Of “ze” nu iets anders willen, vol digitaal of niet, so what?
  Zij maken het, zij schrijven het voor, het is hun spul.

  Het raakt mijn vrijheid niet.

  Philosoof G&R Eigenwijs [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Philosoof G&R Eigenwijs [8]:
  “Omdat zij het spel maken en U de regels dient te volgen”

  Dat doen ze al jaren… zucht.

  Maar wat hun geld betreft: HET IS HUN GELD.
  Ik kan het alleen maar groot schrijven, maar het is IMO essentieel dat men dit begrijpt.
  Natuurlijk, het is handig om het te gebruiken.
  Maar realiseer je wel dat wanneer je HUN GELD blijft gebruiken je dan ook door hun gemanipuleerd and belazert kunt worden.

  Daarbij: Vergeet nooit dat de staat zich letterlijk ALLES kan toe eigenen wat zig binnen de landsgrenzen bevind, en zelfs daarbuiten ben je nog niet geheel veilig.

  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.

 7. ‘Als centrale bankiers inflatie wensen dan hebben ze de mogelijkheid het te scheppen.’

  Dat proberen ze al een tijdje maar het wil maar niet lukken.

  Zwitserland en Singapore schijnen een biljet te maken t.w.v. 4.500 euro.

  Vergeet niet hoeveel geld buiten Europa onder hoofdkussens ligt. Geld printen is uiterst lucratief. De VS is er groot mee geworden, betaalt er nog steeds haar oorlogen mee.

  Een negatieve rente over geld dat je spaart voor je oude dag of slechte tijden is wel erg zuur. Maar ook aan edelmetalen zitten risico’s.

  hugovanreijen@yahoo.com [12] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico de Geit [10]:
  Zowel Singapore and Brunei hebben een biljet van SIN$10.000,00
  Geld van Singapore is wettig betaalmiddel in Brunei en omgekeerd.
  125 stuks zijn dus waard circa US$1.000.000,00

 9. @Rien [9]:

  Hun geld?
  Maar mijn prestatie!
  Waar door het geld rechtmatig mijn bezit is geworden!

  Als ik belazert word dan heeft dat niets met het geld vandoen.
  Maar alles met de handel wijzen van mensen.

  De staat is een verzameling mensen die denken dat zij recht hebben, om dat zij dat zo hebben besloten.
  Ik onderschrijf dat recht niet.

  Ik erken wel dat er zonder regels geen ordelijke samenleving
  kan zijn.

  Echter het is te ver doorgeschoten, het kiezen van
  links of rechts slapen is nog net toegestaan!

  Democratie is verworden tot een milde dictatuur, dus
  er is geen basis voor wetgeving die voldoet.
  De stelling de Overheid moet op de helling, vindt zo langzamerhand opgeld.

  Nico de Geit [14] reageerde op deze reactie.
  Rien [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Philosoof G&R Eigenwijs [13]:
  “Hun geld?
  Maar mijn prestatie!”

  BINGO, geef die man een sigaar!

  Zie je hoe je hier over TWEE VERSCHILLENDE dingen praat?
  Het is HUN geld. Het JOU prestatie.

  Bekijk het eens heel praktisch: Geld wordt in omloop gebracht door het uit te lenen. Het moet altijd weer terugbetaald worden. Met andere woorden je kunt NOOIT eigenaar worden van HUN GELD.

  Gebruik het, maar trap nooit in de val dat hun geld van jou is.
  Dat is het niet en zal het ook niet worden (ten minste niet zolang het nog enige waarde heeft).

  Ik kan dit niet genoeg stressen, als je het bovenstaande verinnerlijkt hebt dan is je vrijheid bijna gegarandeerd: Ex Scientia Pecuniae Libertas.

  Zolang je in hun geld spaart ben je gelijkwaardig met een slaaf…
  Zolang je een schuld in hun geld hebt ben je slaaf…

  Philosoof G&R Eigenwijs [16] reageerde op deze reactie.

 11. @Rien [15]:

  Dan moet ik nood gedwongen uit wijken naar de E = f gulden.
  Of het concept noppes, deeenedienst is de andere waard.

  OF NOG MAAR EVEN AANMODDEREN.

  @Nico de Geit [14]:

  Ik zou er misschien ook nog eerst wat over kunnen praten,
  zo erg is het hier nu ook weer, nog niet!

 12. Je kunt rustig betaald worden in euro’s, daar is niets mis mee.
  Maar wanneer je al je rekeningen hebt betaalt en er is geld over, dan laat de rest niet uit gewoonte (of luiheid) in euro’s staan.

  Use it, don’t own it.

Comments are closed.