2+2=4.Zwitserland heeft zijn kandidatuur voor het lidmaatschap van de Europese Unie definitief herroepen. Het Zwitserse parlement heeft immers symbolisch een oude aanvraag voor het lidmaatschap van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) ingetrokken.
De Schweizerische Volkspartei (SVP) had het voorstel tot intrekking van de kandidatuur ingediend, omdat naar eigen zeggen een duidelijk standpunt tegenover de Europese Unie noodzakelijk blijkt. Het voorstel kreeg een meerderheid in het Zwitserse lagerhuis en moet de volgende maanden door de Zwitserse Senaat worden bekrachtigd.

Lukas Reimann, voorman van de Schweizerische Volkspartei, benadrukte dat Zwitserland niet langer behandeld wenst te worden als een natie die tot de Europese Unie wil toetreden.

Immigratie
Het land is nooit lid geweest van de Europese Unie, maar tussen de twee partijen geldt een vrij verkeer van goederen en personen omdat Zwitserland de meeste Europese wetten heeft geadopteerd.

In het begin van de jaren negentig verwierp een Zwitsers referendum een poging om het land tot de Europese Unie te laten toetreden. Didier Burkhalter, Zwitsers minister van buitenlandse zaken, merkt dan ook op dat de Zwitserse aanvraag tot een lidmaatschap van de Europese Unie sindsdien geen voorwerp meer heeft.

Het voorstel van de Schweizerische Volkspartei is dan ook vooral symbool voor andere moeilijkheden tussen beide partijen. Twee jaar geleden sprak de Zwitserse bevolking zich in een referendum uit voor striktere immigratie-regels.

De Europese Unie is echter niet akkoord met die beslissing en zegt dat de maatregel ook een einde zou maken aan de vrijhandel tussen beide partijen.
——- . . . . . . . . .
Uit: NUjij.nl

 

8 REACTIES

 1. @Bartje [1]:

  “Het land is nooit lid geweest van de Europese Unie, maar tussen de twee partijen geldt een vrij verkeer van goederen en personen omdat Zwitserland de meeste Europese wetten heeft geadopteerd.

  Het staat er gewoon, wat is je punt precies ?

 2. @Bartje [1]:

  “Dat feitelijk Zwitserland zover verbonden is met de EU dat het geen lid zijn alleen symbolisch is.”

  Ja en dat Zwitserland regels die haar niet zinnen niet implementeert. En dat mogen lidstaten helaas niet.
  En daarom was de vroegere EEG veel beter.

 3. De Zwitsers zijn verstandige mensen, ze zullen constant beoordelen wat voor hun profijtelijk is. De tendens lijkt mij dat ze geleidelijk terug zullen gaan naar “Baas in eigen buik” en hun eigenzinnige betrouwbare imago zullen handhaven. Ze zien immers de onbeheersbare rotzooi die in de EU aan het ontstaan is.

  Philosoof G&R Eigenwijs [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Bartje [1]:

  Niet lid zijn van de EU is helemaal niet symbolisch, want de manieren waarop ze zich hebben aangepast was eigen keuze, en geen dictaat. Je kunt debatteren of die eigen keuze slim was of niet, maar ze kunnen feitelijk weer net zo makkelijk hun wetten aanpassen als altijd, terwijl EU-landen officieel in de klauwen van Brussel zitten.

  Bovendien kun je je altijd wel afvragen of de handelingen van welke overheid dan ook slim zijn. Daarop is die van Zwitserland geen uitzondering.

 5. @Philosoof G&R Eigenwijs [5]: Klopt, als is CH er aan zijn buitengrens wel volledig door omsingeld.
  Mocht de EU besluiten de grens af te sluiten incl. de waterwegen en het luchtruim voor vliegverkeer van en naar CH, dan zitten ze in de tang.
  Nu kan je wel de alpen en de boeren gaan romanceren en lyrisch worden van de gedachte van autarkie maar die is er natuurlijk niet.
  Mocht de EU de buitengrenzen hermetisch afsluiten dan komt er bv. geen druppel olie het land meer in. Een kijken hoe lang ze dat volhouden.
  De Zwitsers hebben mijn sympathie maar sinds buurland Oostenrijk de EFTA verruilde voor de EU is CH niet meer wat het ooit was.
  Imago is een ding, onderhandelingsmacht achter de schermen een heel ander. De EU heeft CH omsingeld een heeft ze dus bij hun ballen.
  Het is dan ook te hopen dat de EU snel uiteen valt en CH weer 4 oafhankelijke buurlanden heeft die ze tegen mekaar kan uitspelen.
  Ook in NL/VL heeft menig burger daar belang bij …

 6. @ scrutinizer

  Ondanks dat Zwitserland flink onder druk staat denk ik toch dat Zwitserse politici tot op zekere hoogte nog wel een bepaald soort respect heeft voor haar bevolking. In mijn ogen heeft dat voornamelijk te maken dat men daar vier keer; ja je leest het goed, vier keer per jaar een referendum mag houden. Daar hebben de Zwitsers de laatste jaren ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Daar kan de Nederlandse overheid nog een puntje aan zuigen.

  Dan is er nog de Zwitserse wapenwet (wat ook nog een democratisch beginsel is) wat er voor zorgt dat politici daar nog een soort van respect hebben voor haar bevolking. Zelfs in Amerika wat eigenlijk al een corporate/police state is en waar wapenbezit ook behoorlijk onder druk staat; bestaat er tot op zekere hoogte nog een bepaald soort respect van de politiek naar de bevolking toe. Waardoor de val daar nog niet volledig kan dicht klappen. Uiteraard pleit ik er niet voor dat we een burger oorlog ontketenen of wapens gebruiken wanneer we iemand om wat voor reden dan ook niet mogen, maar ik denk wel dat “wapen bezit” overheden wel enig sinds dwingt om serieus rekening te houden met haar bevolking.

  De wapenwet in Nederland was oorspronkelijk ook niet veranderd omdat de politiek bang was voor een stijging van de criminaliteit of gekke schiet incidenten. Het was in 1890 en 1919 alleen veranderd zodat de machtspositie van de Nederlandse overheid vast gezet/veiliggesteld kon worden; zodat de Nederlandse bevolking nooit tegen de staat in opstand kon komen. Daar hoor je onze politici niet over, ik geloof de hedendaagse argumenten die de politiek vandaag de gebruikt daarom dus ook niet. Dat normaal wapenbezit wel kan, toont men mijn inziens al jaren in Zwitserland aan, Helaas is dat ook zo´n taboe onderwerp waardoor je meteen in Nederland verketterd word als je er over begint.

  Wanneer we kijken naar Nederland of de rest van Europa kunnen we in ieder geval vaststellen dat overheden al tig jaren geen enkel respect hebben voor haar bevolkingen middels verkiezingen en referendums. Als je ziet hoe de (Europese) politiek is omgegaan met vorige referendums uit Nederland, Frankrijk en Ierland en de afgelopen jaren alleen maar is bezig geweest om de drempels te verhogen. Nadat het raadgevend referendum over het Associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne was aangenomen, kwamen er ook alweer berichten naar buiten dat ze de voorwaarden weer willen verzwaren. Daarom vrees ik dat alleen legale “administratieve acties” niet genoeg zijn.

  Als we nog echt iets willen moeten dit soort acties gepaard gaan met massa demonstraties die ook aan banden worden gelegd. Zolang een groot deel van de bevolking nog lekker blijft slapen, het niet wilt horen of demonstraties en stakingen ziet als een linkse hippie hobby; zie ik het somber in voor Nederland en de andere landen in de unie. We moeten nu ook eens af van die politieke “links/rechts” kampen waardoor we ons steeds tot op het bot laten verdelen. En wat in mijn ogen de “status quo” alleen maar in stand houden.

  Dan ben ik er echt bang voor dat op een gegeven moment de bom barst. En er demonstraties komen die volledig uit de klauwen lopen, wat de politici en de elite alleen maar in de kaart spelen. Wat dat betreft kijk ik toch met jaloezie naar de mogelijkheid om vier keer per jaar een referendum uit te schrijven en het wapen bezit van de Zwitsers en zodoende hun lot nog enig sinds in eigen handen hebben.

Comments are closed.