slavePer april gaat de ECB 80 miljard per maand aan obligaties opkopen, een vorm van monetaire financiering. Omdat dit soort getallen niet spreekt reken ik dit even om. Er zijn ruwweg een half miljard inwoners binnen de EU, dit betekent dat er per inwoner 160 euro “geld” wordt geschapen door alleen al deze operatie van de ECB. Iedere maand.

Maar niet alle EU landen gebruiken de euro. Er zijn ongeveer 330 miljoen gebruikers van de euro. Dit betekent dat er 240 euro per persoon per maand wordt geschapen aan extra geld. Uit het niets. Per persoon is dat 8 euro per dag!

Deze geldschepping is niets meer of minder dan een vermogensoverheveling. Van de particuliere spaarder naar de financiële sector. Die dus per inwoner 240 euro mag opstrijken. Iedere maand. Er is hier sprake van een nivellerend effect. Zij die niet sparen betalen niets, zij die wel sparen betalen voor de niet spaarders. De minderheid, de middenklasse, die een halve ton of meer heeft gespaard zal dit geld in hoog tempo zien verdampen.

Dat het nu nog niet geheel zichtbaar is, wil niet zeggen dat de rekening niet betaald gaat worden. Het jachtseizoen op de spaarder is geopend, voor zover het nog niet het geval was met de drie eenheid rentemanipulatie, inflatie en belastingwetgeving.

euro vs zimbabwe

Daarnaast heeft de ECB nog meer verrassingen in petto. Onder meer door het gratis geld programma nog verder uit te breiden. Het is zelfs mogelijk dat banken die geld lenen geld toe gaan krijgen, zie punt 6 van deze ECB publicatie icm punt 4. Negatieve rente dus voor banken die geld lenen!

Dit betekent dat de maandelijkse rekening die uiteindelijk gepresenteerd gaat worden meer dan die 240 euro bedraagt. Wellicht zelfs een veelvoud daarvan. En voor de sparende middenklasse zal het nog een veel dramatischer effect moeten hebben.

Er is een stille vermogensnivellering van ongekende proporties in gang gezet.

Een neveneffect kunnen we in Japan zien, een land waar decennia lang geen groei is, het perspectief op positieverbetering is de jeugd ontnomen, die is gebonden in een tredmolen van schuld.

Daarnaast zullen er sociaal maatschappelijke effecten optreden. Spaarzaamheid wordt zo streng bestraft, dat men als maatschappij gaat veranderen. Parasitisme wordt norm waar spaarzucht verdwijnt.

Ik houd er niet van om “boos maak artikelen” te schrijven, maar ik wil dit punt wel duidelijk onder de aandacht brengen. Het is een boodschap die verkondigd moet worden. Voor zover u nog een reden zoekt om op 6 april tegen te stemmen, iedere opgestoken middelvinger tegen de EU helpt mee.

26 REACTIES

 1. inflatie diefstal van de crediteur?
  wat zou er gebeuren als de crediteur jaarlijks zijn lening mag verhogen met het inflatie %.
  als voorbeeld:
  bank leent aan woningcorp voor bouw flat.
  woningcorp verhuurt aan huurder een app uit deze met door van bank geleend geld aan jou een app en verhoogt jaarlijks huur met inflatie %.
  waarom vinden wij het normaal dat een woningcorp dit wel doet en een crediteur niet?
  wat zou dit betekenen voor de ecb of uw regering wanneer de crediteur een vergoeding voor diefstal krijgt.
  of vergelijk ik hier appels met peren blijft fruit tenslotte.

 2. De machtspiramide en de financiële wereld doen sterk denken aan een soort piramidespel. Wie eraan meedoet betaalt doorlopend de rekening van de activiteiten van zowel voorgaande generaties als de huidige generatie. Ondertussen wordt hij verleidt (of gedwongen) om telkens maar loyaal te blijven en gehoorzaam te blijven investeren door een veel te groot deel van zijn arbeidsinspanningen af te staan.

  Piramides zijn bezienswaardigheden als je ze van buitenaf bekijkt. Het wordt anders om zo’n ding te bouwen, een steentje in het geheel te zijn of erin te liggen. Een piramide is namelijk niets anders dan een opgeleukte grafkelder. Alle architectuur en inspanningen staan in het teken van de dood en vergane glorie. Ook de wederopstanding uit de dood (‘the mummy returns’) gaat gepaard met legers dode soldaten.

  Het meest verbazingwekkende van geld en geldcreatie is nog wel dat mensen ertoe verleid zijn, er maar in bljiven trappen en hun leven er zelfs door laten beheersen. Het laatste is een gezamelijke inspanning van de burgerij met de politiek. Wie er niet aan meedoet wacht de goot, omdat woningen uitsluitend beschikbaar woren gesteld aan deelnemers van het piramidespel.

  Dit betekent alles bij elkaar dat een riool van corruptie een te sterke zwaartekracht genereert voor mensen die een menswaardig bestaan wensen.

  In een andere comment maakte ik de vergelijking met een multi-player VR-game. Men kan zich afvragen of een bestaan in een fantasiewereld wel de moeite waard is. Een piramidel levert immers vooral gedupeerden op. Iedere inleg is verspilling. Waarom er dan mee doorgaan?

  Raymond [4] reageerde op deze reactie.

 3. We mogen er niet van uit gaan dat alles geldcreatie is. In principe worden de obligaties afgelost. De vraag is wat er gaat gebeuren als het opkoopprogramma gestopt wordt. Dan zal de rente omhoog schieten en daarmee waarschijnlijk ook de inflatie. uiteindelijk zal het tot geldontwaarding komen, maar het is niet duidelijk met hoeveel. Er is tot op heden nog geen sprake van helicoptergeld.

 4. @Nico [2]: Het laatste is een gezamenlijke inspanning van de burgerij met de politiek. Wie er niet aan meedoet wacht de goot, omdat woningen uitsluitend beschikbaar worden gesteld aan deelnemers van het piramidespel.

  De bijbel noemt het : men zal niet kunnen kopen of verkopen , zonder het merkteken , maar daar staat weer wat anders tegenover.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 5. Ik zij het al eerder, laten we het geld af schaffen, geen geld,
  geen geldmacht!
  De burgerij los van de staat!
  Laten we proberen uit te vinden hoe dat gaat.

  Geld is geen verplichting!

 6. Kreeg net een brief van de bank met de volgende vragen;

  ….Opnieuw ID gegevens opsturen, we willen weten met welk doel u meerder rekeningen aanhoudt bij de bank, wat voor inkomsten had u het afgelopen jaar op uw rekening, welke geldstromen verwacht u het komende jaar (uitkering, erfenis, verkoop uit onroerend goed), welke andere bronnen van inkomsten heeft u, verder vragen wij u onafhankelijke documentatie waaruit de herkomst van uw vermogen blijkt mee te sturen.

  Uw reactie is belangrijk, het is belangrijk dat u de documentatie terugstuurt. Als uw dossier niet compleet en actueel is, kan dat vervelende gevolgen hebben. De kans bestaat dat u geen klant kunt blijven bij de SNS.

  IIS [12] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [21] reageerde op deze reactie.

 7. @IIS [11]:

  “PATS!!”…recht in de bleke smoel! Het komt kort gezegd hierop neer; u bent of kunt zo maar een terrorist, crimineel of witwasser zijn!….We doen het uiteindelijk uit uw eigen belang, want werkt u niet mee en staan de vragen u niet aan en bent u niet van plan deze vragen of misschien zelfs toekomstige diepgravende vragen te beantwoorden dan hebben wij (uiteindelijk de staat) zeer grote verdenkingen tegen u.

  IIS [13] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [13]:

  Persoonlijk noem ik het de doortrapte uitwassen en voor de staat de ‘toevallig’ prettige bijkomstigheid van een inside job en false flag aanslagen.

 9. Vraag me alleen nog af hoe snel, na deze laatste opportunistische monetaire criminele geldschepping en grootste zelfvernietigende handeling uit de menselijke geschiedenis van de ECB en na de finale grootste economische klap ooit, de burger gechipt gaat worden. Natuurlijk alleen die burger die het overleeft heeft.

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 10. @IIS [15]:

  De kan op een WOIII staat ook altijd nog fier overeind, mochten er nog mensen zijn die denken dat de vrede een blijvertje is, droomt allen zacht verder!

 11. @Bertuz [17]:

  Het zou nog beter zijn de hypotheekrenteaftrek af te schaffen en de markt zijn werk laten doen. Dan krijg je lagere en aantrekkelijker prijzen. Dat huizenprijzen dalen en geven daarmee uiteindelijk een impuls aan de markt die dan weer koopwaardig wordt. Dit blijft nu uit doordat de overheid en centrale banken met kunstgrepen deze marktwerkende en natuurlijke processen stoppen en daardoor huizenprijzen veel te hoog liggen en overgefinancierd raken. Men had voor een stabiele markt kunnen zorgen met een constante rente zonder hypotheekrenteaftrek, maar liever heeft men grote uitslagen die uiteindelijk catastrofaal zullen zijn voor de gehele maatschappij.

  Bertuz [19] reageerde op deze reactie.

 12. Het doel van de ECB is inflatie creëren. Inflatie leidt dan uiteindelijk tot stijgende prijzen en vaak ook stijgende lonen waardoor aflossen van schulden makkelijker wordt.

  Maar of het creëren van inflatie gaat lukken? Spaargeld gedumpt en allemaal in edelmetaal waardoor de edelmetaalprijs explodeert? Of verdwijnt het gecreëerde geld richting aandelen?

  IIS, gefeliciteerd met je bank.

 13. @Nico de Geit [21]:

  Ben reeds op (onder)zoek naar een alternatief, maar kan geen bank ontdekken die nog stevig op zijn fundamenten staat. voor zover ik heb kunnen ontdekken is er niet één bank die ik nog vertrouw. Wat doet of anders; waar wordt een bank of de overheid na een tweede grote crash toe gedwongen? Geld opnemen is zeker een goede optie.

  DzVzTkM [23] reageerde op deze reactie.

 14. @DzVzTkM [23]:

  En zo zie je maar, iedereen en alles is te wantrouwen. Zelfs een goudboer kan de boel nog oplichten. Wolfraam verpakt in een dun laagje ‘chroom’.

 15. Wel laat
  maar zo zien we stiekum de nederlandse pensioen potten verdampen

Comments are closed.