800px-Diederik_Samsom_Canvassen_ArnhemDe opiniepeilingen beloven niet veel goeds voor de PvdA. Hierdoor is de positie van de politiek leider van de PvdA, Diederik Samsom, ter discussie komen te staan. Maar is dat wel terecht?

Politiek is leuk als je wint. Nog leuker is het als je vervolgens allemaal leuke dingen voor je kiezers kunt doen. Voor Diederik Samsom is geen van beide aan de orde. Hij moet voortdurend slecht nieuws aan zijn achterban verkopen, en hij weet nu al zeker dat hij bij de volgende verkiezingen, op 15 maart 2017, bij lange na niet het aantal zetels gaat halen dat de partij nu heeft.

Er wordt dus over Diederik Samsom gepraat. Dat is logisch, want de leider krijgt altijd de schuld. Toch kun je je afvragen of het wijs is van de PvdA om tijdens de rit de positie van de leider te bespreken. De partij heeft al het imago van een club mensen die elkaar graag het mes in de rug steken als daar voordeel mee te behalen valt. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de filosofische basis van de sociaal-democraten: een filosofie van strijd, macht en herverdelen (lees: plunderen). Bij zo’n filosofisch fundament passen sluipmoorden en paleisrevoluties perfect. Het lijkt wat dat betreft het oude Rome wel.

Maar met de huidige, nogal treurige, vooruitzichten in de peilingen heeft de partij een perfecte kans om het imago van machtsbeluste pootjelichters voor wie solidariteit betekent dat je de dingen die je ‘samen’ doet altijd op kosten van anderen gaan, voorgoed te doen vergeten.

Steun Diederik, ook al gaat het niet goed. Per slot van rekening is compassie en zorg voor de zwakkeren en mensen die niet mee kunnen komen toch het bestaansrecht van de sociaal-democratie? Welnu, dit kon weleens het moment zijn om dat in de praktijk te brengen, juist in eigen kring.

Ook Hans Spekman moet natuurlijk blijven, ook al is het verleidelijk om hem dan maar te offeren. Nee, als er iemand het gezicht van de PvdA verdient te zijn, is het Hans Spekman wel. Voorstanders van de totale maatschappelijke gelijkschakeling van alles en iedereen kunnen zich aan hem optrekken. Tegenstanders zullen een des te grotere hekel aan hem hebben. Dat schept dus duidelijkheid in de politiek, en daar zijn verkiezingen nu eenmaal voor.

Ik zeg het maar eens uit de grond van mijn hart: Diederik en Hans, jullie moeten blijven. De verkiezingsuitslag volgend jaar is jullie van harte gegund. Nu al. Zet hem op, zou ik zeggen.

Paul Verhaegh

23 REACTIES

 1. Uiteraard moeten Diederik en Hans blijven. Zij moeten hun laatste werk nog afmaken, te weten de liquidatie van de PvdA.

 2. maar het is toch jaren zo, in de democratie ingebakken, dat de zwaksten de leiding krijgen?

 3. Zoals het CDA ten onder is gegaan en weer aan het opkrabbelen is zo zal het met de PvdA het ook gaan.
  Dit alles is het gevolg dat er geen normaal functionerende democratie meer is.
  Dat dictator VS va Brussel commissie de dienst uitmaakt.
  Dit zal ook blijken bij de eerst volgende regering hoe ook samengesteld, PVV of SP absolute meerderheid of PVV-VVD.
  Zoals zal blijken kunnen die ook niet waarmaken wat zij roepen en beloven.
  Er zit wel een grote adder onder het gras nl. dat electoraat ooit het door gaat krijgen dat zij belazerd worden wat resulteert in een grote opstand.

 4. en Klaver is ook uitstekend gekwalificeerd om de klus bij Groen Links te klaren.

 5. Samsom heeft het best aardig gedaan. Op veel punten heeft hij PvdA wensen er weten door te krijgen. Zelfs de VVD doet mee. Er is genivelleerd, Jorritsma wil meer vrouwen aan de top, omdat ze vrouw zijn, deal met Turkije, ga zo maar door.

  Alleen een ding heeft hij vergeten en dat is opkomen voor de arbeider. Dat heeft de PvdA nog nooit gedaan trouwens. Kijk de oude Sonja Barend shows maar. Wat een dedain. Ze zijn wel opgekomen voor de kwetsbare mens. Nu zijn dat de vluchtelingen.

  Sociaal zijn ze bij de PvdA niet. Ze kapitaliseren kwetsbaarheid en laten dat in stand. Marketingtool afgunst. Instrument macht.

 6. Bilderberg Samson is een door en door corrupt onbetrouwbaar individu, die zijn achterban, familie en partij heeft verraden, en dat in tijd van oorlog, en daar is maar een gepaste straf voor.

 7. Waarom een pleidooi om PvdA-leiders te steunen op een libertarisch forum. Het bewijst toch juist, dat politiek niet werkt. Ik zou eerder een ‘zie je wel’ verwachten dan dit.

 8. Er is maar een oplossing: die Kale, Spektrui, de Zeug en al die andere muppetshow freaks bekeren zich tot de islam. Misschien krijgen ze dan als nog een paar zetels…

 9. Weg met die arrogante migranten knuffellaar
  net als Kok ooit deed belazeren ze de nederlandse burgers
  verkwanselen socialen zekerheden .
  ons laten bezuinigen bestelen van twee jaar aow wat een gal bak die vent

 10. @frits [16]:
  Ja. Ik krijg elke week vele euri om aardige dingen over ze te schrijven (zie boven). Anders zou in mijn pand aan de Herengracht niet kunnen betalen. AirB&B is voor paupers…

 11. @frits [16]: frits heeft wat moeite met sarcasme en tussen de regels lezen 🙂

  Prima stuk: niemand kan de PvdA beter de das omdoen dan zijzelf. Als je die koppies van Samsom en Spekman bj elkaar ziet… man, een castingbureau zou het niet beter bij elkaar kunnen verzinnen! Vooral zo doorgaan dus, op naar de afgrond voor die totaal verziekte en verachtelijke partij voor beroepsleugenaars, kansloze kneuzen en chronische huilie-huilies.

 12. @corbison [14]:
  Die lui zijn totaal niet belangrijk. Ze hebben een soort godcomplex, elke energie die je erin stopt zij het positief of negatief, is teveel.

Comments are closed.