BankrunDe run op cashgeld is wereldwijd begonnen.
Dat schrijft ZeroHedege in een artikel dat belangrijk is om kennis van te nemen. Vooral om na te denken over of en wat je met je eigen spaarcenten kunt of moet doen.******
De tekenen dat overheden het op uw centen gemunt hebben zijn ook in Nederland meer dan duidelijk*****
Wat kunt u doen?
ZeroHedge publiceert er een belangrijk artikel over. (*) Daarin wordt aangetoond dat de run om cash van de bank te halen wereldwijd begonnen is.

En eveneens dat de banken in totaal maar een fractie in cash bezitten ten opzichte van de spaarcenten en beleggingen die ze in bewaring hebben.
Dat betekent dat als iedereen zijn geld in cash wil ophalen dat iedereen dan maar 10% of nog minder krijgt. De schrijver raadt dus aan om te zorgen dat je er vlug bij bent: Wie het eerst komt, het eerst maalt.
En dat geldt uiteraard vooral voor dat een echt grote algemene run aan de gang komt.

In sommige landen vliegt ook de verkoop van kluizen omhoog. En in Zwitserland is bv. de opname van SF.1000.- biljetten met 17% toegenomen.

Dat roept de vraag op wat je met het geld dat van de bank redt, kunt doen om het veilig te bewaren. Voor je pensioen???

Waar je het ook verstopt, het kan altijd gestolen worden!
En wat kun je doen als jouw overheid bepaalde biljetten ongeldig gaat verklaren? Zoals nu sprake is voor het €500.- biljet?
Net zoals ze nu aan je geld knabbelen door negatieve interesten.

Hebt u goede ideeën? Wilt u er hier over discussiëren en mogelijk nog meer goede ideeën krijgen.

————————————-
Het SeroHedge artikel is te linken:

.(*)  http://www.zerohedge.com/news/2016-02-27/global-run-physical-cash-has-begun-why-it-pays-panic-first

16 REACTIES

 1. Je kunt nu je geld zoveel mogelijk van de bank halen om allerlei verschillende redenen. Maar zoals gesteld zal een overheid uiteindelijk gewoon “cash” kunnen gaan verbieden zodat je niet eens iets aan die biljetten hebt. En laten we eerlijk wezen: het is fiat geld, nutteloos papier dat alleen waarde heeft omdat de overheid er waarde aan heeft gegeven.

  Het is dus belangrijk om na te denken over betalingsmethoden waarbij je geen inbreng van de overheid nodig hebt, met andere woorden die andere vrije individuen zouden accepteren of de overheid dat nu leuk vindt of niet. Ik weet zelf nog steeds niet genoeg over digitaal geld zoals Bitcoin om te weten hoeveel toekomst dat heeft dus daar zeg ik verder maar niets over.

  Goud, zilver, platinum e.d. zijn altijd al geldmiddelen geweest buiten de overheid om. Het zou dus handig kunnen zijn om zo snel mogelijk je geldreserves te gebruiken voor het aanschaffen van edelmetalen. En ja zelfs in een kluis is nooit 100% veilig maar dat is je geld nu nog veel minder in een bank alleen al door het huidige economische systeem en de overheid. En kijk maar naar je pensioen.

  Andere methoden om te kunnen betalen lijkt me ook een nuttig onderwerp voor libertariers. Denk aan zaken die een bepaalde schaarste vertegenwoordigen en die niet makkelijk te produceren zijn. Of een vorm van bartering met producten die niet zo zeldzaam zijn in vraag dat je eerst 100 keer moet uitruilen voordat je eindelijk bij je gewenste product uitkomt.

  @Bertuz [2]:

  Natuurlijk zal de overheid ook goud e.d. kunnen gaan verbieden maar dat is het punt niet. Waar het om gaat is dat je betaalmiddelen hebt waar je de overheid niet bij nodig hebt wat betreft waarde. Bij bankbiljetten en vrij waardeloze metalen heb je de overheid wel nodig want zij “geven” waarde aan dat nutteloze papier. Het is allang niet meer gekoppeld aan goud e.d. Voor de rest zul je moeten accepteren dat er een tijd komt dat je gewoon dingen illegaal moet doen als je fatsoenlijk wil kunnen leven.

  Bertuz [4] reageerde op deze reactie.
  BSN [7] reageerde op deze reactie.

 2. @Individualist [3]: Ik heb de overheid niet nodig bij de waardebepaling van goud. De markt doet dat. De overheid heeft zelf ook goud. Wat er met de waarde van goud gebeurt, als het gebruik ervan aan banden wordt gelegd, weet niemand. En als de overheid het gebruik aan banden legt, bemoeit de overheid er zich mee. Goud heeft geen intrinsieke waarde. Ook voor goud geldt het is wat de gek er voor geeft. Vertrouwen is de basis voor een functionerende economie. En als dat weg is berg je maar.

  Individualist [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Bertuz [4]:

  Dat klopt. Mijn punt is juist dat papiergeld wel de overheid nodig heeft, en dus geen enkele waarde meer heeft als de overheid het verbied, terwijl goud altijd waarde zal hebben ook als de overheid het verbied.

  Het is dus in die zin niet belangrijk voor (de waarde van) goud als het is verboden, maar wel voor papiergeld.

 4. “De tekenen dat overheden het op uw centen gemunt hebben zijn ook in Nederland meer dan duidelijk”

  Deze geveinsde naïviteit is werkelijk zeer vermakelijk. Alsof het de ‘overheid’ is waar het gecollecteerde geld uiteindelijk terecht komt. De ‘overheid’ fungeert slechts als agent.

 5. @Individualist [3]:

  “Het is dus belangrijk om na te denken over betalingsmethoden waarbij je geen inbreng van de overheid nodig hebt, met andere woorden die andere vrije individuen zouden accepteren of de overheid dat nu leuk vindt of niet.”

  Komediant.

  Ja, er over nadenken mag. Doen niet. De ‘overheid’ is niet geautoriseerd daar toestemming voor te geven. Zou ook wel vreemd zijn, aangezien de ‘overheid’ slechts een uitvoerend orgaan is van de werkelijke machthebbers tegen diens belang ze dan zou handelen. Het is overigens wel geprobeerd door echte overheden, dwz die de belangen van het volk behartigden in plaats van hun vreemde uitbuiters. Maar tot nu toe worden zulke eensgezinde maatschappijen vernietigd en voor eeuwig gedemoniseerd in de media welke ook al in handen zijn van, …. jawel. Er is niets wat de internationale schuldeisers meer haten dan een soeverein zelfvoorzienend land waar de burgers vrij en gelukkig zijn en niet worden uitgebuit door onzichtbare vreemden.

  Helaas, beste Individualist, zul je hierover op de vrijspreker niets te weten komen.

  Individualist [14] reageerde op deze reactie.
  Perspectief [16] reageerde op deze reactie.

 6. In Nederland is je spaargeld veilig. Tijdens de kredietcrisis is het depositogarantiestelsel verder verbeterd: je spaargeld tot EUR 100.000 is voor 100 procent gegarandeerd. Daarvoor was het het 100 procent tot EUR 20.000 en 90 procent over de volgende 20.000 euro

  Zelfs de gedupeerden van het DSB-drama met een achtergesteld deposito kregen hun geld terug en dat geldt ook voor de spaarslachtoffers van Icesave.

  anoniem [11] reageerde op deze reactie.

 7. @frits [8]:
  Het is 2016 gekkie, geen 1800… had je meer geleerd dan had je dat sprookje niet nodig gehad om je goed te voelen.

 8. @hoogleraar Internationale Belastinginspiratie [9]:

  Het DGS wordt dacht ik betaald vanuit de andere banken. Mocht de Deutsche Bank vallen dan valt de rest mee lijkt me er per saldo geen enkele bank meer te zijn die ook maar iets zal uitbetalen. Kortom is het DSG echt wel wat waard ???

  Ik hoop het wel. Maar ik betwijfel het sterk.

 9. Ik ga ervan uit dat het hebben van geld op geen enkele manier meer veilig is. Niet cash en niet op de bank. Ik ga er ook vanuit dat er een oorlog of een burgeroorlog komt.
  Mocht ik daar levend doorheen komen dan zijn 2 zaken belangrijk: spullen (die kun je nu nog aanschaffen, en dan zoveel mogelijk niet elektrisch) en relaties.
  Investeer in leefmogelijkheden zonder elektriciteit en internet, kijk hoe je voor je eigen veiligheid kunt zorgen , en raak bevriend met je buren, zodat je, als dat zou moeten gezamenlijk een moestuin kunt opzetten en beheren.

 10. @Bertuz [2]:
  uitgezonderd sierraden
  vraag daarom aan uw goudleverancier om er 2 gaatjes in te boren en koop vervolgens van het boorgruis er een leuke ketting bij.

 11. @BSN [7]:

  Man, houd op met je gezeur.

  Natuurlijk weet ik dat wat ik/wij hier voorstellen niet “mag”. Weet je wat ook niet mag? Zwart werken.
  Maar er zal uiteindelijk een keer een tijd komen dat de (huidige) machthebbers gaan vallen, zoals ook Rome eens viel. En daarom is het heel normaal en heel handig om al van tevoren na te denken over hoe handel dient te gebeuren; niet alleen na die val, maar ook in de aanloop daarnaar toe als dingen uit de klauwen gieren en de macht zijn grip steeds meer kwijtraakt.

  Bovendien, jij loopt hier alleen maar zaniken voor zover ik zie. Wat doe jij dan tegen die internationale schuldeisers waar jij over zeurt? Heb jij een toverstafje waarmee jij nu effectieve actie onderneemt tegen de huidige nationale en internationale machthebbers, of loop je hier gewoon de alwetende, met het vingertje heffende cynicus uit te hangen die probeert discussie de kop in te drukken?
  Vlieger in dat geval maar op, want niemand is daarin geïnteresseerd.

  BSN [15] reageerde op deze reactie.

 12. @Individualist [14]:

  ” …… want niemand is daarin geïnteresseerd.”

  Fout, jij en het gros der vrijsprekers zijn daar niet in geïnteresseerd, en houden daarom stug de kop diep in het zand, maar buiten de wonderlijke wereld der vrijsprekers zijn er steeds meer mensen die zich hiervoor interesseren. En als internetbloggers zoals jij en de vrijsprekers anno 2016 zelfs nu nog geen idee hebben wat ‘hiervoor’ is dan leven jullie waarschijnlijk ergens in een put in een grot onder een steen in 1955 of zo.

  Daarom kom ik hier ook niet meer. Op de vrijspreker rondhangen is echt compleet zonde van je tijd, want je wordt er niet wijzer dan van wat je gemiddeld in de MSM aangeboden krijgt.

  Ik heb geen toverstafje, maar ik schreeuw het wel van de daken (nou ja, behalve hier dan, heeft toch geen zin. bovendien wil ik me niet opdringen) en ik stel voor dat de vrijspreker daar ook mee begint, want niets is momenteel urgenter en belangrijker. Niet alleen voor ons maar voor de hele planeet. Hoe shockerend dat aanvankelijk ook zal zijn voor velen, het zal uiteindelijk meer mensen bewust maken van de realiteit dan eindeloos symptomen benoemen.

  Heel toevallig, ik weet niet waarom, nam ik een paar dagen geleden een kijkje hier sinds ik weet niet hoe lang, en zag een artikel kop met ‘LEUGENS’ in de titel. Toen kon ik het niet laten een reactie te plaatsen want men is echt nog geen bladzijde verder dan wanneer ik hier voor het laatst was. Nog niet eens een zin, een lettergreep. Trouwens ook niet sinds 10 jaar geleden, toen ik hier veel kwam, en heel anders dacht dan nu. Maar ik was dan ook misleid door een levensgevaarlijke filosofie genaamd ‘libertarisme’ waar ik in eerste instantie wel wat in zag. God I was stupid, maar ja, dat is achteraf.

  Ik heb overigens een paar dagen later nog wel een post geplaatst in die draad na aanleiding op een reactie op mijn reactie.

  Enne, vooral individualistisch blijven denken, dan kom je er wel.

  Goodbye, and carry on.

  Perspectief [16] reageerde op deze reactie.

 13. @BSN [15]:
  Wat voor een filosofie heb je nu dan?
  Waarmee heb je succesen geboekt?

  @BSN [7]:
  Noem eens zo”n land.

  kom eens met antwoorden

Comments are closed.