Vrijspreker: Vreemd gebruik om 1 april elkaar voor de gek te houden. Waar dient dat voor?

Opperdienaar: Het zegt veel over iemand als je weet welke grappen hij intrapt en welke hij gelijk door heeft. Het legt feilloos zijn vooroordelen bloot.

Vrijspreker: Geef eens een voorbeeld?

Opperdienaar: In Singapore is de onderdaan heel gehoorzaam aan de heerser en je moet het niet in je hoofd halen een slechte opmerking te maken over de grondlegger van Singapore: Lee Kuan Yew.

Zo ziet de gemiddelde flat er uit op de nationale dag, je waagt het niet de vlag niet uit te hangen.

 

Singapore

De tiener Amos Yee die iets te enthousiast was op youtube over het overlijden van Lee Kuan Yew, werd niet alleen door de overheid gevangen gezet, maar zelfs door zijn mede onderdanen toegetakeld.

Nu werd een aantal onderdanen in Singapore gevraagd wat ze vonden van een aantal Trump uitspraken. In werkelijkheid waren de uitspraken van Lee Kuan Yew. De onderdanen vonden de uitspraken belachelijk, wat een rare snuiter die Trump. Maar de uitspraken waren niet van Trump maar van Lee Kuan Yew. Hoe kan dit?

Dit verschijnsel wordt ook wel ‘ingroup bias‘ genoemd. Je ziet de werkelijkheid vertekend, afhankelijk van of het om leden van je eigen groep gaat of om leden van een andere groep. Van je eigen groep is alles goed en mooi en van de ander slecht en lelijk. Deze veel voorkomende hersenafwijking is de hele reden waarom mensen zoveel door de vingers zien bij de massaslachtingen van communisme, fascisme en andere religieuze geweldbewegingen. De heersers kloppen de slechtheid van de ander op en benadrukken de rechtvaardigheid van de eigen groep en dat gaat er goed in en leidt vrijwel altijd tot oorlog en interneringskampen met als ‘winnaar’ de kant die de beste technologisch heeft. ‘Ingroup bias’ is natuurlijk nauw verweven met ‘confirmation bias’, het verschijnsel dat als we een idee vaak horen, dat het dan denken dat het wel waar moet zijn. Ideeën uit de ‘ingroup’ horen we natuurlijk ook vaker dan ideeën uit de ‘outgroup’.

 

we_are_good_they_are_evil

Zo werden ook een aantal gewelddadige passages uit de bijbel voorgelezen aan voorbijgangers, maar werd gedaan alsof het om de koran ging. De ondervraagde onderdanen in Nederland reageerden net zo als de Singaporezen. ‘Niet goed bij hun hoofd die moslims’.

Vrijspreker: Zijn er nog meer voorbeelden?

Opperdienaar: Het gebeurt niet alleen met 1 april. Je hoeft niet altijd een jaar te wachten voor dit soort onthullende juweeltjes. Vlak na de aanslagen in Brussel twitterde een leraar Ivar Mol “Hoe geef je nog les als er in je klas door moslim kinderen geapplaudisseerd wordt” #aanslagen #zaventem

Prompt werd dit 1700 keer geretweet en de lynch apparatuur werd al uit het vet gehaald. Toen bleek dat het om een Yoga leraar ging en om verzonnen, hypothetische leerlingen. De politie kwam zelfs langs met het verzoek dat niet meer te doen (dit soort dingen geeft ze veel werk). Daar moest de burgemeester van Breda dan weer zijn verontschuldigingen over aanbieden, want het is kennelijk wel de bedoeling om de emoties flink op te stoken. Je goed recht.

Dat mensen hier volop intrappen, geeft iets aan over hun vooroordelen. Dit leek ze namelijk een heel waarschijnlijk scenario. Ze geloofden het allemaal al voordat ze het twitterbericht lazen. Het ging er daarom in als zoete koek. Ze konden het zich kennelijk goed voorstellen dat er geapplaudisseerd werd voor aanslagen die dood en verderf zaaien.

Vandaar ook dat dit de belangrijkste gereedschappen van de propagandisten zijn. Het gaat niet zo zeer om leugens verspreiden. Zoals bekend: Goebbels stond er altijd op dat de propaganda accuraat en feitelijk was. Het gaat om accenten leggen, en voorgeschiedenissen weglaten. Je laat een gewelddadig ‘outgroup’ lid zien, maar je knipt net de aanleiding van zijn agressie (een gewelddadig ‘ingroup’ lid er uit) “Moslim taxi chauffeurs weigeren klanten die een hond hebben“. De amygdala staat in vuur en vlam. Wie denken ze wel niet dat ze zijn? Wat het meest treffend is, is dat zelfs nadat de waarheid over de twitterende yoga leraar boven tafel kwam, sommige mensen een maand later nog niet vernomen hadden dat het niet klopte en het bericht volop aanhaalden om de slechtheid van de ‘outgroup’ aan te tonen. Vooral mensen aan de onderkant van de sociale ladder met een gebroken gevoel voor eigenwaarde, grijpen elke kans om iemand onder zich te hebben met beide handen aan. Die mensen hebben dus geen enkele link meer naar media die hun vooroordelen ontkrachten. Zelfs na een maand heeft de ontkrachting hen niet bereikt. Die laten zich rechtstreeks volpompen en opblazen met de haat die ze zo graag voelen, geïmmuniseerd voor elk tegengeluid, wat gelijk tot razernij, verontwaardiging en ontzetting leidt. De waarheid komt er niet meer doorheen. Ze zijn alleen nog toegankelijk voor wat bevestigt wat ze toch al dachten. Een almaar sterker wordende mentale oorlogstrommel.

alternative_views

Ook de schrijver H.L. Mencken ontdekte dat hij mensen van alles kon wijs maken. Hij schreef een verhaal over hoe de badkuip zijn intrede deed in de VS. Het was totaal verzonnen, maar uiteindelijk ook door hem niet meer uit encyclopedieën en schoolboeken weg te krijgen.

Vrijspreker: Trapte U zelf nog in een 1 april grap?

Opperdienaar: Deze had ik nog wel gelijk in de gaten: Obama tekent decreet om alle drugswetten overtreders vrij te laten en marihuana van de verboden lijst af te halen.

Maar ik vertelde echter wel enthousiast tegen een Zuid Afrikaan dat Zuma gearresteerd was wegens corruptie. “Ja, een geweldige 1 april grap” zei hij.

 

10 REACTIES

 1. @Marnix [3]:
  Ik ken toevallig een leraar die voor de klas staat met moslim jongeren en die heb ik met mijn eigen oren horen zeggen dat ze ontzet waren over de aanslagen.
  Nu gaat het om kiddos en die doen soms domme dingen dus het zou me ook niet verbazen als er waren die juichten.
  Hij merkte wel op dat als hij ergens niet goed van wordt dat het dan Turks nationalisme is. Ook I terassen om te weten.

 2. @Marnix [3]: Precies. Hij beweerde nooit zelf leraar te zijn en voor een klas te staan waar de kids applaudiseerden.
  Ik begrijp de hele heisa dus niet.
  Hij maakte gewoon een terechte opmerking.
  Zoiets als wanneer ik in een discussie zou opmerken: denk je dat het een lachertje is om als nieuwslezeres gewoon voort te doen terwijl je water breekt en iemand opmerkt dat ik geen vrouw ben en dat mijn opmerking DUS uit de lucht gegrepen is en dat je perfect onverstoord verder kan werken als je water gebroken is.
  De Yoga leraar maakte gewoon een terechte opmerking, gebaseerd op eerdere ervaringen (desnoods van derden). Zo is het algemeen bekend wlke feestvreugde er in de moslimwereld heerste na bekendraken van de aanslagen van 9-11.

  pcrs [7] reageerde op deze reactie.

 3. Ter verdediging van LKY
  a) de 2e quote is ver van schokkend. alleen is het (ook in SG) PC om te doen alsof je erdoor egschokt bent
  b) de 1e quote is niet van hem doch slechts een brownnosing endorsement dat hij gaf aan een ander staatsleider om die niet openlijk af te vallen. Toegegeven, ik had het liever anders gezien.

  Dit gezegd zijnde: van alle ooit regerende staatshoofden (dus i.t.t. Ron Paul waarvan ik weliswaar een fan ben maar die nooit geregeerd heeft) is LKY mijn absolute numero 1.
  Die man is erin geslaagd op in amper 50 jaar tijds sinds de onafhankelijkheid van Singapore het land van een derde wereld backwater op te tillen tot het absoluut welvaarendste land ter wereld m.u.v. enkele waar het BBP per capita vertekend wordt door de extractie van bodemschatten.
  Maar Singapore is zelfs welvarende dan Zwitserland terwijl het in 1965 op gelijk niveau met Maleisie stond en dan nog wel met het Maleisie van toen, niet eens dat van vandaag, wat al bij al vrij verdienstelijk boert.
  Maar beide landen was iets waar onze ouders destijds hun neus zouden hebben voor opgehaald maar de hedendaagse Nederlander of Vlaming kan alleen maar vol bewondering kijken naar het Singapore van vandaag en zich beklagen dat hij geregeerd werd door de Van Amsbergjes en hun zetbazen en helaas niet door LKY.
  Tuurlijk valt er her en der wat op hem aan te merken maar er is m.i. wereldwijd geen enkel (voormalig) staatshoofd dat nog maar een fractie voor zijn volk gepresteerd heeft van wat LKY gedaan heeft.
  Ofschoon hij zijn posities al enkele jaren terug had neergelegd, was ik toch bedroefd om zijn heengaan vorig jaar.
  Guanyin ontferme zich over zijn ziel.

  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 4. @Scrutinizer [5]:
  Ik weet niet of het cynisch bedoeld was, maar er ging duidelijk een suggestie van uit. Het is gewoon een onderbuik stoker.
  Er stonden hele pleinen te juichen na de moord op Osama bin Laden. Hoewel het hoogst dubieus is dat het daadwerkelijk ging om de bondgenoot tegen de sovjet unie.

 5. @Scrutinizer [6]:
  Er zit idd een hoop nonverbale communicatie van het gewenste antwoord. Zoals ook bij de video van Mark Dice. Hij knikt al ja tijdens het stellen van de vraag.
  Maar zo gaat dat eigenlijk bij elke verkiezing.
  LkY heeft aardig wat economische vrijheid toegestaan en als je alleen daar naar kijkt, lijkt het niet mis. Maar economische vrijheid met echte onvrijheid kan naar mijn idee niet lang samengaan. De slaven in getoonde appartementen doen geen brilliant uitvindingen. Singapore is een belastingparadijs. We zullen zien hoe lang die het volhouden. Zwitserland worst aardig onder druk gezet.
  Het schijnt dat Amos Yee, de tiener die kritiek had op de corruptie van de staat, verdwenen is. Ze vrezen voor zijn leven.

  Scrutinizer [9] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [8]: Singapore is wel wat meer dan een land met louter een aantrekkelijk fiscaal klimaat. Als een land met een bevolking ter grootte van Monaco goed boert qua BBP per capita terwijl er niks geproduceert wordt behalve schuiven met geld, dan heb je gelijk. Maar Singapore (net als HK trouwens) heeft wel wat meer te bieden. Met meer dan 4 mln is de bevolking ca. 100x die van Monaco en de cijfers per hoofd opkrikken is dan wel een hele klus die je niet zomaar doet louter en alleen o.p.v. belastingparadijsje spelen.
  Singapore heeft een van de grootste havens ter wereld en is een logistieke hub van formaat. Nederland is trots op Rotterdam en terecht maar relatief gezien is de haven van Singapore een nog veel kanppere prestatie.
  Je hebt dan de banksecotor maar tevens een goed ontwikkelde beurs die fungeert als financieel centrum voor bedrijven uit de regio die liever daar een listing hebben dan in hun thuisland. Zeg maar het lokale London.
  Verder heb je er een hoop industrie. Zowel petrochemie (o.a. de 2e grootste Shell rafinaderij ter wereld) als andere, waaronder ’s wereld grootste bouwer van boorplatformen (Keppel – een ECHT Singaporees bedrijf).
  Inmiddels zijn de zo welvarend en is de loonkost er zo hoog dat heel wat industrie verdwijnt en dat soort jobs geoutsourced wordt naar landen in de regio.
  Maar goed: punt is dat je Singapore’s succes niet louter kunt afdoen met het wijzen op hun gunstigere fiscale regime.
  Singapore is BVI of geen Turks and Caicos.
  Singapore is een volwaardig land vergelijkbaar met Denemarken of een helaas niet zelfstandig Vlaanderen.
  Niemand is perfect en zeker geen politicus maar als we morgen voor de volgende 50 jaar geregeerd konden worden door LKY, daar zou ik onmiddelijk ja voor stemmen in een referendum.

  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Scrutinizer [9]: Ik werk bij een bedrijf dat altijd alles verscheept uit Singapore. De winst blijft dan achter in Singapore waar lagere belastingen zijn. Waarschijnlijk doet Apple dat bijvoorbeeld ook. Iphones gaan van China naar Singapore, daar gaat de prijs omhoog en wordt het wereldwijd verscheept en daar is de winst hoog en de belasting er over laag. Dat verschepen levert inderdaad een enorme haven op. En een enorme finaniceele industrie die diensten verleent. Er komt een hoop achter aan. Het trekt natuurlijk ook slimme mensen aan etc. etc.
  Nu is het hele hoofdkantoor in Singapore.

Comments are closed.