We_The_PeopleHet referendum is geweest. Niet alleen hebben de nee-stemmers gewonnen, maar ook de organisatoren hebben gewonnen. Stel je voor dat de vereiste minimale opkomst van 30% niet gehaald zou zijn? Dat zou het establishment hebben aangemoedigd om het kersverse instituut van het raadgevend referendum te bagatelliseren. En bagatelliseren leidt tot ter discussie stellen. Discussie leidt tot…. vul zelf maar in.

Gelukkig is het anders gelopen. Dankzij het succes van GeenPeil, Forum voor Democratie en anderen, staat het raadgevend referendum als een huis. Dat opent perspectieven!

De bal ligt nu bij de gevestigde orde. Beter gezegd: de handschoen ligt voor hun voeten. Ze moeten er iets mee, maar ze willen het niet. Alle reden dus om ze goed in de gaten te houden de komende tijd. De – hier en daar nauwelijks verhulde – tegenwerking bij dit referendum is voldoende reden voor alertheid en wantrouwen bij het vervolg van het verhaal.

Het volgende referendum komt er trouwens al aan: de Britten gaan op 23 juni dit jaar stemmen over het EU-lidmaatschap van hun land. Je vraagt je af of hun referendum een aanmoediging voor het onze is geweest of dat het omgekeerd is. Zeker is wel dat als de Britten voor uittreden uit de EU stemmen – hetgeen ik verwacht – het momentum niet meer te stoppen is.

EU-politici hebben met de mond altijd het principe van de subsidiariteit beleden. Subsidiariteit wil zeggen dat je bestuurlijke taken en bevoegdheden zo dicht mogelijk bij de burger moet laten. Taken die je lokaal, regionaal of nationaal kunt doen, moet je dus niet naar het Europese niveau tillen. Maar kennelijk zijn diezelfde politici dat principe vergeten sinds de invoering van de politieke en monetaire unie. Gelukkig zijn de burgers binnen de EU dat niet, en zij zullen de macht die naar Brussel is verplaatst, terug eisen.

Dit referendum is nog maar de tussenstand, want de wedstrijd nog lang niet afgelopen. Volgend jaar zijn er hier weer verkiezingen, en die zijn niet raadgevend, maar machtgevend. Misschien is het, geachte lezer, nu al een goed idee om u af te vragen welke bijdrage u gaat leveren aan het terughalen van de macht naar het niveau waar die het beste op zijn plaats is.

Paul Verhaegh

21 REACTIES

 1. Helemaal mee eens, goed in de gaten houden.
  Ik denk dat nog beter zou zijn als libertariers / NAP-ers daar een procedure , plan. of systeem voor zouden kunnen/willen ontwerpen.
  En dan met de definitie in het achterhoofd:
  Democratie is een vorm van samenleven waarin een “meerderheid” de “minderheid” dwingt haar orders op te volgen.

  En die meerderheid kan een klein percentage van de “kiesgerechtigden” zijn. !!!

 2. @Pendragon [3]:
  Het is alleen maar mogelijk door het gedogen en de slapheid van al die gezagsgetrouw burgers die opgevoed zijn in een altruïstische mentaliteit.
  Een enorme taak voor libertariers/NAP-ers om duidelijk te maken dat iedereen recht heeft op zijn eigen leven.
  P.S. Bijna iedereen zegt daar ja op, totdat hij/zij de consequenties hoort.

 3. “Misschien is het, geachte lezer, nu al een goed idee om u af te vragen welke bijdrage u gaat leveren aan het terughalen van de macht naar het niveau waar die het beste op zijn plaats is.”

  Welk niveau is dat? Zodra macht verschuift van het individu naar een collectief gaat het mis. Er wordt daardoor ruimte geschapen voor misbruik, die gegarandeerd misbruikt zal worden om te dwingen. Hieruit volgt dat de enige stem die echt relevant is, de stem is die zegt: Ik laat me niet langer dwingen.

 4. De kans is levensgroot dat Marx Rutte en zijn rovers het raadgevend referendum naast zich neer gaan leggen. Zij zullen daar voor hen steekhoudende argumenten voor hebben. De vraag is natuurlijk of het zogenaamde klootjesvolk dit dan gaat pikken. HEt naast zich neer leggen geeft de hele ” verdeel en heers ” politiek een ontzettende boost…

  Pendragon [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Burnitall [6]: Ik hoorde net op de radio dat het nog wel een tijdje kan duren (volgende kabinet) voordat er een besluit is … Lachen hier he…

 6. pffffffttt ik heb het vermoeden dat het verdrag zoals het nu is gewoon erdoor gedrukt wordt. De ‘regenten’, zoeken nu naar manieren om de stemmers ‘zoet’ te houden. enfin een goed weekend .

 7. Het is nog te vers, te kort geleden om al te reageren.
  Men wacht gewoon enkele weken tot iedereen weer in slaap gesust is om dan opeens, als een duveltje uit een doosje, en liefst midden in de nacht, het verdrag te tekenen met de smoes dat “we” er niet onderuit konden en dat het “maar” een raadgevend referendum was.
  En het volk?
  Dat zal zich even laten horen en gaat dan weer over tot de orde van de dag.
  Zoals het altijd gaat.

 8. Mooi die grote overwinning!
  De zuurpruimen gingen weer tekeer, altijd leuk om te zien en te horen.
  Heb trouwens zoals uit mijn reactie te lezen is, TEGEN gestemd.
  Enne….
  Nu zijn de zuurpruimen over de kook, helemaal gek gemaakt daar hun eigen bekrompen gedachten.
  Ene Spong wil aan de slag om………
  Ja wat eigenlijk?
  Zo staan ze nog meer en langer voor gek!

 9. @Pendragon [3]:
  Ik denk dat het referendum precies doet wat het had moeten doen:
  – Mark Rutte (en ook de rest van het kabinet) aan de kaak stellen als leugenaar en de nutteloze lul met vingers die hij werkelijk is. Als hij karakter had zou hij wel opstappen na deze nederlaag.
  – De minachting van “Ons Soort Mensen” voor een referendum als er werkelijk eentje is. En ook de minachting van iedereen met een andere mening dan het eigen inteeltkliekje.
  – Het gebrek aan sportieve mentaliteit en ronduit fascistische opvattingen van het zelfverklaarde “goed volk”.
  – De “main stream media” als de hoeren van de macht die het zijn (geef ze nooit je geld). Wisten wij al maar nu nog beter.
  – Vul maar aan hieronder, de lijst is lang…

 10. Mark Rutte gaat de nek van de VVD eigenhandig omdraaien. Bij de persconferentie een hele hoop bla bla zonder antwoord te geven maar iedereen die tussen de regels door leest weet wat hij bedoelt: dat verdrag gaat gewoon door. Misschien over een jaar, misschien met een paar pagina’s minder, maar hij gaat door.

  Voor Rutte is het na mij de zondvloed, want ik reken erop dat de VVD keihard wordt afgerekend, en hij zal wel een leuk kantoortje krijgen in Brussel.

  Als de LP zijn zaakjes nou eens op orde kon krijgen zou hier een enorm gat zijn voor een echt liberale partij. Ik lees gewoon dat daar interesse in is, want Wilders vinden ze meestal te ranzig en de VVD vertrouwt niemand meer.

  Overigens is alles wat nu gebeurt en ook gaat gebeuren in de komende weken/maanden voorspelbaar. Jullie hadden toch zeker niets anders verwacht hoop ik? Dit is een strijd in een langer durende ideologische oorlog. Een onderdeel van de ontwakening. De volgende strijd is Brexit die hopelijk gestimuleerd wordt door dit referendum. Dan gaan denk ik de dominostenen echt vallen. Oost Europa heeft immers ook nu al zijn buik vol van de bemoeienissen van Brussel. Die kunnen zich nog het communisme herinneren.

  Raymond [14] reageerde op deze reactie.
  Hub [15] reageerde op deze reactie.
  Pendragon [16] reageerde op deze reactie.

 11. @individualist [12]: De LP is veel te radicaal voor het grauw beste man. Bedenk dat het grauw ruim 60 jaar is geconditioneerd met een socialistische denkwereld. Het is onmogelijk om dan met het Libertarisch gedachtengoed aan te komen stappen als “De Redder” des Vaderlandsch. Misschien is VNL de eerste stap naar een meer liberale samenleving. Kijk eens naar hun programma. Afgezien daarvan blijft ook VNL een gewone politieke partij die concessies zal moeten doen.

  individualist [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Raymond [13]:

  Je bent een nihilist omdat je alleen maar negatief bent en alles onzin vindt. Dankzij het NEE van dit referendum is duidelijk wat veel mensen van de EU vinden. Dat heeft invloed op andere landen.

 13. @Pendragon [16]:

  Wie heeft het over “redder”? Al waren het maar 1 of 2 zetels. Bovendien heeft de LP een artikel geplaatst op ThePostOnline en waren de reacties helemaal niet negatief.

 14. @jadus. [15]:

  Dat is geen dubbelslag maar een rotje in eigen broekzak.
  Jezus waarom zien zo weinig mensen dat de weerstand tegen de EU steeds groter wordt in steeds meer? Ik word doodmoe van dat defaitisme.

  HIER DAN!!!
  Steeds meer mensen in Europa worden hun pro-EU leiders spuugzat.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/04/redeloos_reddeloos_radeloos.html

  Ik heb al meerdere keren gezegd dat de sneeuwbal aan het rollen is. En die rolt dus nog steeds en wordt steeds groter.

  Het heeft decennia geduurd voordat de huidige EU op touw was. Maar als ik sommigen lees denken ze dat een referendum wel even een hele politieke superstaat laat ontploffen. Kom eens met beide voeten op de grond. Dit is een strijd die nog wel een tijdje gaat duren. Leer er mee leven.

 15. Ja, ik denk ook wel dat de regering de uitslag van het referendum
  naast zich neerlegt. En ik denk ook dat de gemiddelde kiezer
  aan een korte termijngeheugen lijdt. Maar volgend jaar zijn er verkiezingen en ik denk toch niet dat het korte termijngeheugen
  zo kort is. Indien wel zo, dan kunnen we de NL bevolking als ge-
  heel wel afschrijven.Dan heeft 3 generaties onderwijs z’n werk
  inderdaad goed gedaan.
  Ik kwam toevallig 3 dames tegen (2 getrouwd, 1 weduwe) tegen ik gekscherend zei, je stemt toch wel tegen bij het komend referendum, en alle 3 zeiden “ik stem altijd maar ik
  heb eigenlijk geen idee waar dit over gaat”.
  Zelf heb ik mij diepgaand in de huidige UKR verdiept en zij, alle 3 hebben mijn aanbod aangenomen, t.w. verzamel dan je familie, vrienden, kennissen, buren en ik kom wel een
  huiskamerbijeenkomst opfleuren. Ik heb totaal zo’n kleine 40
  mensen toegesproken en ben ervan overtuigd er minimaal 37
  na mijn praatje “tegen” hebben gestemd.
  Ik ben god niet, maar heb geprobeerd mijn eigen kleine bijdrage te hebben geleverd.
  Vervolgens zal deze regering toch wel z”n eigen gang gaan, daar was ik al van overtuigd. En nu maar hopen dat de stemmers volgend jaar dit referendum + uitslag niet zijn ver-
  geten.
  Zoals hierboven de partij VNL al werd aangehaald, tja, kweenie,
  maar het is misschien iets om op tye stemmen, wat eigenlijk al dik 20 jaar niet meer doe, doch zoals ik hier op deze site al eerder aangaf, je krijgt mogelijk dat verschrikkelijke mens van
  Stassen er als cadeautje bij.

 16. En met in je achterhoofd de vermoedens van de uitslagen als het in alle EU landen was gehouden.

Comments are closed.