gale boetticherMet overweldigende meerderheid hebben de Nederlandse kiezers tegen het associatieverdrag met Oekraïne gestemd. Een fantastische uitslag voor iedereen die tegen de expansiedrang van de EU is. Maar wat voor politieke gevolgen heeft dit referendum?

De EU

Aangezien het een raadgevend referendum is, bepaalt de Nederlandse politiek nu wat er gebeurt. Zij kan twee dingen doen:

De politici ondertekenen het verdrag niet. Dit is een forse nederlaag voor de Europese Unie, die haar plannen voor politieke en militaire samenwerking met Oekraïne in het water ziet vallen. Daardoor is een toekomstig EU-lidmaatschap voor Oekraïne heel ver weg.

Bovendien geeft deze uitkomst eurosceptici in heel Europa een duidelijk signaal; als zij zich verenigen tegen de steeds groter wordende EU, dan kunnen ze veel bereiken. Het is daarom goed mogelijk dat we dit soort referenda in de toekomst ook in andere landen gaan zien.

De politici ondertekenen het verdrag wel, of accepteren een heel licht gewijzigde versie. In dit geval is het duidelijk dat de Nederlandse politiek geen enkele interesse heeft in de mening van de bevolking. Het is dan niets meer dan een handpop van Europa.

Dit resultaat zou op de korte termijn een overwinning zijn voor de EU, maar op de lange termijn zal het Brussel alleen maar verder in de problemen brengen. Nog meer mensen zullen zich door deze totale minachting voor de kiezer van de EU afkeren, waardoor de steun voor een Nexit, een Brexit en de uittredingen van andere landen alleen maar zal groeien.

De directe democratie

Het eerste raadgevende referendum in Nederland is een groot succes. In heel het land zijn debatten gevoerd over het associatieverdrag, en dat grote enthousiasme heeft geleid tot een opkomst van meer dan 30%. Een duidelijke overwinning voor de directe democratie.

Het gevolg van deze uitkomst zal zijn dat er nog vele raadgevende referenda zullen volgen. Nederlanders zullen zich in de toekomst waarschijnlijk ook kunnen uitspreken over de massa-immigratie, TTIP en vele andere actuele politieke onderwerpen.

Directe democratie is niet ideaal, en zal ook niet altijd tot goede uitkomsten leiden. Het is echter een stuk beter dan een volledige parlementaire democratie, waarin de Haagse politici maar eens in de zoveel jaar verantwoording hoeven af te leggen en verder kunnen doen waar ze zin in hebben. Over het algemeen toont het Nederlands volk aan over veel meer gezond verstand te beschikken dan de gemiddelde politicus.

De uitslag van het referendum is kortom een grote nederlaag voor de EU en een overwinning voor de directe democratie. Nederland, gefeliciteerd!

Gale Boetticher

15 REACTIES

 1. – De politici ondertekenen het verdrag wel, of accepteren een heel licht gewijzigde versie.
  Ik ga er van uit dat dit zal gebeuren. Tijdens een stemming midden in een vakantie of tijdens een belangrijk sport-evenement.

  Directe democratie is niet ideaal maar wel vele malen beter dan de democratie over te laten aan een stel cynische en zelfverklaarde volkvertegenwoordigers in een nepparlement.

  Het sufferdje van Amsterdam heeft een artikel geplaatst met daarin een kaart waarop staat wat de meerderheid per gemeente heeft gestemd. Opvallend is dat in plaatsen waar de ‘elite’ woont men voor het verdrag stemde. “Wiens brood men eet…” Dat was in ondermeer in Vught, Bloemendaal, andere villadorpen en ook Amsterdam. Opvallende afwezigen in deze lijst zijn dan Wassenaar en het Gooi.

 2. Daar ben ik het volkomen mee eens. Met een referendum wordt achterkamertjespolitiek een stuk lastiger.

  Nu is de vraag wat er met de uitslag gaat gebeuren.

  De niet opkomers hebben geen recht van spreken meer en tellen niet meer mee. Dat geldt immers ook bij gewone verkiezingen, dus nu ook.

  Voorts zal het Verdrag moeten worden aangepast. Hoe, dat zal moeten blijken en daarbij ga ik er van uit dat de burger daarover wordt ingelicht om te vermijden dat we nog eens zo belazerd worden als in 2005 door Balkenende.
  Want ander gaat het volgende referendum over NEXIT.

 3. Ik vind de opkomst wel wat laag, nog niet de helft, om enthousiast te worden over directe democratie. Ofschoon ik natuurlijk ook blij ben dar er een duidelijk NEE uit is gerold. Je moet dan ook geinteresseerd zijn in politiek en het allemaal vrij nauw volgen om het belang van dit soort ‘wazige’ verdragen te kunnen doorzien. Nog hoopvoller is waarschijnlijk dat de permanente staatspropaganda aan kracht begint te verliezen.

  individualist [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Keinstein [3]:

  Hoezo? Hoe minder mensen er gaan stemmen hoe beter. Juist bij directe democratie. Dat betekent dat ze niet lastig gevallen willen worden. Goede mentaliteit.

  Uiteindelijk is het immers de bedoeling dat democratie helemaal aan legitimiteit verliest.

 5. Je hoort de politiek al over het aanpassen van de referendumwet. Men is bang voor de grote volgende slag.
  Namelijk het TTIP verdrag.

 6. Wassenaar en het Gooi zijn altijd pleitte als het koud is in dit land, pas als het 23 of meer wordt kommen ze terug.

  Eind juni gaan ze wat doen, dus is het vakantie, als die luie hollelanders met hun reet op het strand of de camping liggen slaat rotte toe.

  Er gebeurt niks.

  Was gisteren naar mijn favoriete bioscoopje gegaan en….tataaaaaaaa PIN- Only!

  Ga een referendum beginnen: Bent u voor of tegen PIN-Only?

  Hub [8] reageerde op deze reactie.

 7. Dat de opkomst ‘maar’ 32% was is denk ik mede te verklaren door dat onze roverheid en hunmediaslaven er alles aan gedaan hebben om het reverendum te frusteren, minder kieslokalen etc.
  Het feit dat er toch een duidelijk nee uit gekomen is heeft hierdoor een meerwaarde.

 8. In mijn beleving is voor de EU hetzelfde scenario weggelegd als de teloorgang van de Sovjet Unie.
  Eenvoudig zij de EU gedragen zich hetzelfde dus waarom zal dan de uitkomst ook niet hetzelfde zijn?.

 9. @Doc [9]:

  Ik zag eens een filmpje , z.g. met een smartphone opgenomen , waar een z.g. conducteur werd bedreigd .

  Behalve dat zowel de conducteur en bedreiger , al zijn waargenomen in andere filmpjes , in een andere identiteit , en dus de media fake en gemanipuleerd nieuws verspreiden .

  En dan hebben ze een voorwendsel , voor maatregelen .

 10. Inmiddels heeft Tusk verklaard dat het referendum helemaal niets aan het Verdrag verandert. Immers Rutte heeft allang getekend dus Nederland kan niet meer terug, aldus Tusk.

  Rutte heeft blijkbaar niet een probleem in de EU maar in zijn eigen land als grote leugenaar! Rutte heeft er eenvoudig nooit rekening mee gehouden dat dit referendum negatief voor hem kon uitpakken.

  We zijn net als in 2005 door de regering Balkenende belazerd, dit keer door de regering Rutte II.

 11. Ik denk ook dat gewoon geratificeerd wordt, het zal dit (politiek)volk een worst wezen hoe het domme gepeupel er over denkt.
  Kijk naar Balkenende, de Grootste Verrader, vet inkomen geen publiciteit kijk naar Kok en vele meer.
  Er is maar een oplossing, de partijen VVD PVDA D66 als het achterbakse CDA totaal wegstemmen.
  63% van het volk ziet dit wel zitten, dus doen!
  Puinruimen te beginnen in de bestuurs werelden van den Haag.

  individualist [15] reageerde op deze reactie.

 12. @jadus. [14]:

  Er is maar een oplossing, de partijen VVD PVDA D66 als het achterbakse CDA totaal wegstemmen.

  Wegstemmen voor wat? Stemmen zal op korte termijn niets bereiken. Ondermijnen van de gehele politiek is nodig. Wilders komt namelijk toch in een cordon sanitair.

Comments are closed.