dinsdag, 12 april 2016
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Je kunt makkelijk verdrinken in een meer dat gemiddeld 1m diep is.

In de jaren ’50 hadden vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht ongewoon vaak ongelukken. Luitenant Gilbert Daniels moest de afmetingen van de gemiddelde piloot meten, zodat de cockpit daaromheen kon worden ontworpen. Hij inventariseerde 4.063 piloten en zag zijn vermoeden bevestigd – niet een voldeed aan alle tien criteria van ‘gemiddelde’ lichaamsbouw. Hij adviseerde:  maak verstelbare stoelen, verstelbare veiligheidsriemen, verstelbare pedalen en uniformen in meerdere maten. Gemiddeld bestaat niet, ieder systeem gebouwd op gemiddeld is gedoemd te mislukken concludeert Todd Rose in boek ‘The end of average.’ Implicaties voor gezondheidszorg, voor scholen, voor iedereen. Uit de Bicker.nl

Toch jammer dat de overheden ons opzadelen met gestandaardiseerde, gecentraliseerde, gemiddelde dingen: gezondheidszorg, ouderenzorg, toezicht, scholing, veiligheid en dat de EU tot in het absurde doorgaat met standaardisering. Dat noemt men normaal….

Steeds minder ruimte voor het individu, laten we durven wat minder normaal te zijn.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
  1. Nico schreef op : 1

    “One size fits all” werkt inderdaad niet. Vandaar dat er verschillende maten kleding, kookpannen, fietsen en wat dies meer zij zijn. Bij wetgeving werkt het ook niet. Klassenjustitie is slechts één van talloze voorbeelden. Er is één wettelijke norm, maar – zoals George Orwell uitdrukte in zijn boek Animal farm – sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

    Bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar als het ergens niet heen kan en sluiproutes – onnatuurlijke ‘aders’ – moet zoeken is dat eigenlijk altijd onbevredigend. Daar komt per definitie pijnlijke en ongezonde ellende van.

    Je kunt stellen “steeds minder ruimte voor het individu”, of stellen “steeds minder ruimte voor natuurlijk gedrag”. Het gaat niet zozeer om het individu (want een mens is van nature geen solitair wezen) maar meer om de mogelijkheid om gewoon jezelf te kunnen zijn. Dat wordt een burger per definitie niet toegestaan, immers, “one size fits all” en dus moet een burger bloeden c.q. wordt hij doorlopend gekruisigd voor de zonden van vorige generaties en anderen in de huidige generatie. Of wetgeving nu uit 1 bladzijde of uit 100 boeken bestaat, het is voor goedwillenden even verstikkend als iemand die verzuipt in een plasje water van 10 cm. diep doordat anderen zijn hoofd onder water duwen.