De eerste stofwolken mbt Brexit geven een verdere opsplitsing van Engeland en nog een aantal ..exit kandidaten aan.

De ontwikkeling van meer soevereiniteit terug naar de staat, terug van de EU af, spreekt mij aan: alles wat niet in de richting van meer macht naar Brussel gaat is voor een libertariër meegenomen.

 

Zo lang de richting van Brussel af is, waarbij ik niet zeg dat de landelijke overheid per definitie goed is! Is al een verbetering in de goede richting. Wat mij betreft gaan we verder door naar steeds kleinere staatjes, te beginnen bij Nederland en Friesland.

Schotland, Ierland en het stadsgewest London, gaven al aan te willen afsplitsen van Groot Brittannië. En andere landen als Denemarken, Nederland (en daarbinnen ook weer afdelingen) raken geïnspireerd om zich van de EU bureaucratie af te wenden.

Dit kan eindeloos zo doorgaan: tot we de kleinste en mooiste staatjes van al hebben: het individu!

Het mooie van steeds kleinere staatjes is dat het tegelijk steeds meer mogelijkheden geeft om te kiezen waar je het prettigst vindt: er komt concurrentie met belastingen en regelgeving. En omdat er concurrentie is, is er ook een rem op het ongebreideld uitbreiden van belastingen en regels. Als de BTW of accijns te hoog is in het ene landje, koop je je spullen in het andere.

Natuurlijk, we moeten de vrij-handel behouden, maar die was ook mogelijk vóór de EU (in de EGKS en EEG).

Rampen zoals bij een Centraal geleide economie met Griekenland konden gebeuren, waarbij iedereen met iedereen via de Euro verbonden en garant was, kunnen/hoeven niet gebeuren bij Drachme’s en guldens. Lees de nadelen van de Euro er nog maar eens op na.

En dat gejammer van dat je dan steeds moet wisselen, wat met de huidige internet- en betaalmogelijkheden nauwelijks een probleem is, weegt niet op tegen de kosten van de Euro of Brussel.

Nog een droompje verder: via internet zou iedereen zich daar (virtueel) kunnen vestigen waar hij wil. Binnen of buiten de EU, binnen of buiten de Euro, of daar waar hij het pensioen-, milieu-, belasting-,  wetgeving klimaat het prettigst vindt.

eu vlagWas tot nu toe de democratie de dictatuur van 50% plus een,

met de mogelijkheid van een virtuele keuze vestiging door het individu, komt er een soort democratie 2.0 in zicht: je vestigt je daar waar jij het best voelt mbt jouw wensen: goedkoopst, het meest duurzaam, sociaal  of wat dan ook wat mensen belangrijk vinden. Dat scheelt een hoop gedoe met dingen ten koste van anderen af te dwingen.

9 REACTIES

 1. Zijn er ook nog mensen die dat hele Brexit / Nexit spelletje niet meespelen? Het interesseert me namelijk geen ene r##t.
  We moeten overal maar een mening over hebben en altijd een bepaalde kant kiezen en dan vooral boos worden op iemand met een andere mening, nou, die spelletjes spelen ze maar lekker ergens anders.

  groet,
  Een normale burger.

  Penguin [10] reageerde op deze reactie.

 2. Normaliter wordt op het politieke toneel een klucht opgevoerd. Nu is het voor de afwisseling een drama. Heel vermakelijk en leerzaam allemaal. Hoe gaan landen (en mensen) met elkaar om? Hoe regelen ze de innerlijke wetmatigheden en onderlinge verhoudingen?

  ‘Divide et impera’ (verdeel en heers) is het tegenovergestelde is van concordia res parvae crescunt (eendracht maakt macht, nationale wapenspreuk van België, Zuid-Afrika, Haïti en vroeger van Nederland).
  Sommigen vereren wat zij al dan niet bewust als de ‘almachtige god’ genaamd ‘moedertje staat’ beschouwen. Weer anderen vereren hun eigen staat oftewel toestand; innerlijk verdeeld, machteloos, krachteloos en met een schone schijn naar buiten.

  Otje [3] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [2]: Nico, je bent hier altijd zo lekker pontificaal aanwezig met je commentaar. Denk je dat er echt iemand enigszins geïnteresseerd is in jouw mening? Heb je ooit antwoord gehad van iemand die zei: “ooh ja Nico, ik snap helemaal wat je bedoelt, ooh wat een eye-opener ben je voor me, dank je wel, echt heel erg bedankt, nu snap ik het eindelijk, ooh Nico de verlosser, eindelijk kom ik eens lekker lang klaar, ooh Nico, dank voor dit orgasme”.
  Nee heh, want het enige waar mensen namelijk in zijn geïnteresseerd is hun eigen zelfzuchtige mening via hun eigen zelfgeschapen vrijheid. En het enige waar al het commentaar voor bedoelt is om jezelf eens flink als intellectueel neer te zetten tegenover de rest van al die mensen die het maar niet willen begrijpen.
  Want jij Nico (!) bent namelijk heel erg intelligent en jij bent speciaal op de aarde gekomen om de mensen eens te vertellen hoe het nou allemaal echt in elkaar zit. Ja Nico, je hoort het goed, jij bent speciaal… waarschijnlijk ben je ook nog een Indigo Starseed, die zijn hier namelijk speciaal om al die domme en onwetende mensen te redden. Jij bent speciaal van een andere planeet gekomen waar er alleen maar perfectie bestaat en deze perfectie moet zo snel mogelijk duidelijk worden gemaakt aan al die zwakzinnige aardbewoners genaamd mensen die voor eens en altijd aan een ander bewustzijn moeten worden geholpen.

  Dank je wel Nico, jij die deze belangrijke en nobele taak op jezelf hebt genomen. Hulde!

  Lang leve Nico !

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 4. Als een regering de belasting verdubbelt, geloven ze werkelijk dat ook de belastinginkomsten verdubbelen.
  Het interesseert hen totaal niet hoeveel je in het buitenland tankt of boodschappen doet.
  Belastingen zullen in ieder geval niet lager worden.
  Als ze nou eens helemaal afhankelijk werden van alleen die min of meer vrijwillige bijdragen, ook voor hun eigen ‘salaris’.
  Eens kijken hoe snel dingen dan veranderen.

 5. @Otje [3]: Ha ha… goede satire!

  Tsja, wat moet ik zeggen. Als ik ergens de deur uitloop, dan is er een buurvrouw die acuut in paniek raakt. En hoor ik zeggen, “wat is ‘ie groot!” Mensen denken kennelijk automatisch dat groot en sterk pijn gaat doen. Of het nu bij een sterk karakter is of grote omvang. ’t Is toch wat hoe mensen op onze hond reageren… allemaal vooroordelen en fantasie! De feiten zijn dan niet belangrijk.

  Misschien weet je wel dat vrouwen liever een kleintje hebben die stijgert dan een grote die weigert. Dat kleintje stijgert zo lekker tegen de G-spot, waar massage best prettig is! De één minacht een kleintje (en regelt ter compensatie een grote auto), de ander aanvaard zichzelf hoe hij is en probeert zijn vrouw te plezieren.

  Hiermee is vooral gezegd dat alles een kwestie van perspectief is. Het is interessant dat je me probeert te vergoddelijken, maar ik zie liever dat wij meer mogen genieten van jouw stralende aanwezigheid. Go for it!

 6. Misschien is het bovenstaande niet compleet zonder te melden dat teveel mensen Big Brother een karakterloze, huichelende en vooral grote lul vinden die altijd maar dwingend een mensenleven binnendringt om lastig te vallen en ideeën door iemand’ strot te duwen. Slikken of stikken is het devies.

  Dat is de vrije vertaling van de boodschap van Jezus. De denkfout in het messias-complex is mijns inziens dat mensen door een magische verlosser gered zouden moeten worden. Mensen hebben geen externe verlosser nodig, maar moeten zichzelf verlossen.

  Om nog even op dit thema door te gaan, meldt de Bijbel dat Lucifer zowel de oorzaak van verdeeldheid is als de lichtbrenger. Zowel Lucifer als Jezus worden de morgenster (een lichtbrenger) genoemd. De lucifer staat bekend als een ding dat licht kan brengen, in de ogen van iemand uitgedoofd kan worden of juist andere lucifers kan ontsteken. Volgens Jezus: Laat je licht schijnen! Dat werkt aanstekelijk!

  Dus… vandaar dat ik je opriep om ons, oftewel de bezoekers van deze website vaker te verblijden met je stralende aanwezigheid. Hoe meer licht, hoe beter.

 7. @Nico [2]: Tja, maar vergeet niet dat Eendracht gebaseerd is op vrijwilligheid.
  Als het onder dwang gebeurt, heet het eenheidsworst en dat lijdt juist tot spanningen (zie bv. waar het one size fits all keurslijf van de Euro toe geleid heeft).
  “L’union fait la force” wordt vaak bewust verkeerd uitgesproken tot “L’onion fait la farce”. Wie die ajuin is, mag je zelf invullen.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Scrutinizer [7]: Mee eens.

  Is je de parallel tussen landen die onafhankelijk willen zijn of worden en burgers of individuen die onafhankelijk of soeverein willen worden weleens opgevallen? Hij moet voldoen aan kwalificaties van derden en dient zich te laten exploiteren. Dwang en onderwerping is het sleutelwoord, en vaak gaat het gepaard met een onafhankelijkheidsoorlog. De boodschap is altijd: Je mag bestaan en functioneren onder de voorwaarden die derden dwingend opleggen. ‘Verdeel en heers’.

  Hoewel er één wereld en één mensheid is, regeert altijd weer het ‘recht’ van de sterkste. Een pestkoppenspel waar volwassenen niet aan mee zouden moeten doen. ‘Eendracht maakt macht’ is beter, voor zover die macht niet misbruikt wordt om anderen dwingend een wil op te leggen.

 9. ‘Verdeel en heers’ is eigenlijk het spel van wedijver waar per sé een winnaar uit moet komen, een hoofdprijs uit voortkomt en waar een elite uit ontstaat (bijv. de top-10).
  ‘Eendracht maakt macht’ staat voor vreedzame co-existentie. Leven en laten leven. Elkaar helpen.

  Het eerste is een kunstmatig spel dat los staat van het leven, en ervoor zorgt dat het leven gepauzeerd wordt zolang men met dit spel bezig is.
  Het laatste staat voor een Leven met een hoofdletter L waar uiteindelijk iedereen blij van kan worden.

Comments are closed.