gale boetticher De Britten hebben donderdag geschiedenis geschreven. Voor het eerst gaat een lidstaat de Europese Unie verlaten. Eurofiele media en politici noemen de uittreding een ramp voor Groot-Brittannië, maar in werkelijkheid is het fantastisch nieuws voor de toekomst van het land.

Vooral in het NOS Journaal wordt vaak benadrukt dat de Britse jongeren wel in de EU willen blijven. Zij zouden door de oudere, eurosceptische Engelsen van hun toekomstkansen beroofd zijn. Toch zijn het juist de jongeren die van de Brexit het meest gaan profiteren.

Op de korte termijn zal het uittreden inderdaad niet goed zijn voor de Britse economie. Zolang er onzekerheid heerst over de voorwaarden waarop de Britten uit de EU vertrekken, zullen buitenlandse bedrijven aarzelen om te investeren in het land.

De winst ligt echter op de lange termijn. Door de Brexit krijgen de Britten weer volledige controle over hun belastingen en regelgeving. Zij hoeven zich daardoor niet meer aan ieder onzinnig Brussels regeltje te houden, met als gevolg dat zij hun economie competitiever kunnen maken. Juist nu investeerders aarzelen bestaat er een grote stimulans voor de Britse regering om die hervormingen ook daadwerkelijk te doen.

Bovendien kunnen de Britten door de Brexit weer volledig zelf bepalen wie er hun land binnenkomt. Terwijl de rest van Europa blijft volstromen met kansarme asielzoekers, kan Groot-Brittannië de deur dichtdoen. Dat is een fantastische kans om de Britse cultuur te behouden en de criminaliteit niet de spuigaten uit te laten lopen.

Door de Brexit kan de Britse economie dus competitiever worden en de Britse cultuur behouden blijven. Dat is juist voor de jongeren in het land het beste nieuws, aangezien zij er nog het langst moeten wonen. Zij zullen die oude, eurosceptische kiezers later nog bedanken voor hun verstandige keuze.

Het wordt tijd dat de Britse jongeren nu ophouden met miepen en juist de geweldige kansen pakken die de Brexit hen verschaft. Laat die bureaucraten in Brussel maar in hun eigen sop gaarkoken.

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort. In dat boek wordt onder andere uitgelegd waarom: het libertarisme de meest rechtvaardige politieke filosofie is, de vrije markt voor de grootste welvaart zorgt en de overheid het probleem is, niet de oplossing. Bestel Een Pleidooi voor Vrijheid hier. Of lees er eerst meer over via deze link.

10 REACTIES

 1. Hopelijk volgen ander landen nu snel.
  De grootste noodzaak bestaat voor Griekenland waar nu al jaren een werkloosheid bestaat van meer dan 25 procent.

 2. In dit geval is het nu eens heel simpel.
  Waar libertariers te horen krijgen dat als het ons niet bevalt we maar onze koffers moeten pakken, gaat dat niet op. Andere landen hebben immers ook bemoeizuchtige overheden.
  Echter, als deze jongeren de EU echt zo verschrikkelijk goed vinden, kunnen zij WEL gewoon hun koffers pakken. Dus waarom doen ze dat dan niet?

 3. Hoezo GB heeft weer een toekomst?
  GB had reeds een toekomst. De enige vraag is hoe die eruit ziet.

  De uitkomst van het referendum is feitelijk dat kiezers niet gedwongen met anderen willen samenwerken. Dat wil nog niet zeggen dat volksvertegenwoordigers het volk gaan vertegenwoordigen door GB uit de EU los te snijden. Het kan best gebeuren dat het volk A wil en kopstukken voor B kiezen en dat goed weten te verkopen. Kwestie van slapende honden die wakker zijn geworden weer in slaap sussen met zoete woordjes.

  GB zou best uit de EU kunnen stappen, maar moet dan de verhoudingen met andere landen op een andere manier regelen. Er gaan ook stemmen op om de EU anders vorm te geven. Terug naar de vrijwillige samenwerking en de kracht van eenvoud.

  Blijft staan dat de één graag bij een eliteclubje wil horen en de ander om principiële redenen niet. Als GB zover komt dat zij om principiële redenen niet meer bij de EU wil horen en haar verhoudingen met ALLE landen ter wereld anders zou willen regelen, kijk, dan zou het pas écht interessant worden.

  Ik zag gisteren in het voorbij lopen schreeuwende krantenkoppen over een dreigende NEXIT. Dat wordt gepresenteerd als een spookbeeld met een doemscenario. Maar mocht GB een écht interessante koers kiezen, dan kan NL dat goede voorbeeld best volgen. Aangezien goed voorbeeld goed doet volgen, zou dat het einde betekenen van de eliteclub EU en misschien ook wel andere eliteclubjes zoals Afrikaanse en Aziatische eliteclubjes.

  Per slot van rekening is er niet meer dan <a href="één mensheid. Dus waar is de liefde die deze mensheid verbindt? Waarom verdeeldheid? De mensheid via sociale breuklijnen onderverdelen in partijen zoals landen lijkt mooi, maar is een recept voor onnodige ellende. Een oud gezegde luidt: Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is zal NIET standhouden!

 4. “Ik zag gisteren in het voorbij lopen schreeuwende krantenkoppen over een dreigende NEXIT.”

  Tegenstanders zullen er anders over denken, wanneer ze geen handelsvrijheid met de Britten hebben, omdat bijvoorbeeld Polen of Frankrijk dwarsligt. Zelf een handelsverdrag sluiten gaat niet, dat kan alleen en bloc onder de vlag van de EU. Uiteindelijk zullen de landen met enige arbeidsmoraal de EU verlaten. België wordt een probleem, want de grens van nettobetaler en -ontvanger loopt dwars door het land.

 5. @jadus. [5]:

  Ja, dat ‘spinnen’ doen die media voortdurend. In plaats van de zaak fatsoenlijk uit te zoeken en vast te stellen, dat de special snowflakes slechts in een percentage van 36% kwamen opdagen.

 6. Heeft iemand al eens stilgestaan bij de ongelijkmatige verdeling van import-Britten over de demografie?
  De overall ca. 20% allochtonen met Brits paspoort zijn overwegend jong, terwijl juist de autochtonen met een vergrijzing zitten t.g.v. de babyboomers.
  M.a.w. ik ken de exacte cijfers weliswaar niet maar ik kan me voorstellen dat het percentage allochtonen onder de 60+ers amper 5% bedraagt en onder de twintigers boven de 30%.
  Als je hiervoor zuivert, denk ik dat er onder de -echte- Britten (oeiu, nu begeef ik me op glad ijs…) helemaal niet zo’n verschil in stemgedrag was, maar dat het beeld in de onderste leeftijdscategorien zwaar vertekend werd door de moslims met Brits paspoort.

  Vilseledd [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Scrutinizer [7]:

  Gelukkig waren ze te lui om te gaan stemmen. The Guardian komt nu met het praatje, dat veel studenten niet konden stemmen, omdat ze niet in het kiesdistrict, waar ze wonen, ingeschreven staan. Het argument kan meteen naar de prullenbak, want schrijf je dan meteen in, stelletje klunzen. Of reis het hele land door, als je het zo belangrijk vindt.

 8. Here we go , neen een ezel stoot zich zelden tweemaal aan hetzelfde , maar bij vrijspreker krijgen ze er geen genoeg van , en de builen worden hier pijnlijk zichtbaar.

  1 …. HET iS GEEN WETTELIJK BINDEND REFERENDUM …maar slecht een RAADPLEGING ( zonder enig verplichting ).

  Moeilijk om zaken te scheiden , zelfs voor een hoog opgeleide club als vrijspreker.

  Er komt geen BREXIT , laat staan een NEXIT .

  Een kinderhand is snel gevuld niet ?

  Vilseledd [9] reageerde op deze reactie.
  jadus. [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Raymond [9]:

  Er komt ook geen Brussel zoals de van Balens Verhodstadten En de totaly toaly totaly idiote Rutte dat graag zouden zien,,,

Comments are closed.