De nestor, mede-oprichter van de libertarische beweging in Nederland en aanjager van Libertarian International is plotseling overleden. Hub was de oer-libertariër en de onvermoeibare, altijd bezige organisator, schrijver en inspirator voor alle libertarische gebieden en uitingen. Of het nu Vrijbrief, Vrijspreker, discussie, promotie, of politici aanschrijven was, Hub zette het in gang en was er altijd mee bezig.

Meer dan 6.500 artikelen van hem op de Vrijspreker geven niet alleen werklust maar ook visie, zuiverheid en enthousiasme voor het Libertarisme weer. Zijn geest blijft bestaan in de talloze artikelen op deze site, maar ook u kunt deze levend houden door te continueren waar hij heeft moeten stoppen.

IMG_1190

42 REACTIES

 1. @Nico [30]: Nico, de wereldse gedachten is: Als ik goed doe dan kom ik er wel. De bijbel spreekt heel duidelijk dat wie zonde doet (niet geloven in Jezus Christus) is al zonde, derven de heerlijkheid van de hemel. Duidelijke taal toch?
  In dit leven is het belangrijk te geloven in Jezus Christus. De Vader in de hemel heeft Jezus gegeven om in hem te geloven en eeuwig leven te krijgen. Dus in het hiernamaals. Jezus zegt: Niemand komt tot de vader dan door mij. Als mensen deze woord niet aanneemt, is er al zonde in het spel. Verlossing is er bij Jezus. Ook voor jou Nico. Hub, kan zijn situatie niet meer veranderen. Jij nog wel.

  .M [33] reageerde op deze reactie.

 2. @frits [32]: En wat Jezus ca. 2000 jr. zei, heb je zonder omwegen van hem vernomen? Of had je het een een door mensen (met een eigen agenda) geschreven boek?

  Sorry, maar het lijkt me contradictorisch dat (de zoon van) god, die zg. de liefde en compassie zelf is, zo ijdel zou zijn dat ie persoonsverheerlijking eist als voorwaarde, ook als je verder als mens goed geleefd hebt.

  Ik geloof best in de overige geboden (niet stelen, niet moorden, geen overspel etc.) maar dat god/jezus doel en middel met mekaar zou verwarren en je idolatrie afdwingt, lijkt me contradictorisch met zijn vermeende oneindige goedheid. Ik vermoed dan ook dat dit eerder een verzinsel is van religieuze leiders die alzo meer grip probeerden te hebben op de volgelingen die ze proberen te beinvloeden.

  Lijkt me dat je beter als goed mens kan leven zonder in Jezus te geloven dan omgekeerd. Waarom een stelende, moordende, overspelige maar die wel gelooft tot de hemel toelaten en een brave ziel die niet in Jezus gelooft niet?
  Wat doe je trouwens met de brave ziel die niet in Jezus kon geloven omdat ie er nooit van gehoord had?
  Bv. een Indiaan van een onontdekte stam in het oerwoud in Brazilie? Als die ethish gezien voorbeeldig leefde, wordt hem dan de toegang tot de hemel ontzegd omdat ie niet in Jezus geloofde (waar ie nog nooit van gehoord had)?

  Enfin, we dwalen af.
  Het ging over Hub.
  Wel, ik ben lang niet zeker of er een soort hemel bestaat.
  Maar ALS die bestaat, ga ik er zonder meer vanuit dat Hub daar terecht kwam, voor redenen uiteengezet in voorgaande reacties.

 3. Filosofisch is het concept Tao interessant. De manier waarop het universum is geordend en de weg naar harmonie in dat universum.

  Het is een onderliggende filosofische gedachte (abstract, die toch ook praktisch gemaakt kan worden) die een rode draad is in Chinese filosofie en het christendom.

  The Tao causes the people to be fully in accord with the ruler
  — Sun Tzu, Art of War

  Om harmonie tussen en volk en haar heerser (of regeerder) te bewerkstellingen moeten beide partijen aan nogal wat voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld tirannie is voor zowel het volk als de heerser onbevredigend.

 4. Rust in Vrede Huub.

  Ontzettend bedankt voor je inzet.

  Je bent een mooi voorbeeld voor velen.

 5. De vrijspreker zal nooit meer hetzelfde zijn, een zeldzaam persoon die altijd klaar stond om het “vrijspreken” te beschermen, voor mij en ik denk voor velen was Hub Jongen een held, rust in vrede Hub, ik zal je missen.

 6. Het wordt een cliche maar toch echt gemeend: heel veel sterkte aan de nabestaanden!

  Slecht nieuws… Ik leefde even een aantal dagen onder de spreekwoordelijke steen en lees het nieuws nu pas.

  Ik heb Hub een paar keer ontmoet en het is intussen alweer een hele tijd geleden. Hub kwam om mij over als een positief en gemoedelijk persoon. Iemand die met veel meer geduld met ‘niet-gelovigen’ (m.b.t. vrijheid) kon omgaan dan ikzelf. En ik hoop dat de Vrijspreker en het Libertarisch Centrum (die ik als belangrijker zie dan een Libertarische Partij) blijven voortbestaan.

  frits [39] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.