Keep_going_harriet_tubman

2 REACTIES

 1. Inderdaad, gewoon stug en hardnekkig doorgaan.

  Wij emigreerden ongeveer 10 jaar geleden vanuit Nederland. We waren allerlei dingen in Nederland goed zat, zoals allerlei kletsverhalen en huichelachtig gedrag. Tijd voor een reset. In die tijd heb ik de gewoonte ingesteld om grondig uit te pluizen hoe de werkelijkheid in elkaar zit en hoe het beter kan.

  Sinds die tijd heb ik hardnekkig de gewoonte gehanteerd om daar ca. 4 uur per dag aan te besteden. Soms was dat minder vanwege bijvoorbeeld bureaucratisch of juridisch gezeur, soms meer om de schade weer in te halen. Dat heb ik uitgevoerd en volgehouden, niet dankzij maar ondanks omgevingsfactoren. En ik ben niet van plan er ooit uit eigen beweging mee te stoppen.

  Het is best interessant hoe het ‘licht’ van bepaalde inzichten je bereikt, zodat de duisternis van onwetendheid opgeheven wordt. En hoe je door zelfstudie als het ware lichtjaren voor kunt komen te liggen op anderen die zich niet ontwikkelen. Wat gaat er dan gebeuren? De één probeert met een bombardement je ontwikkeling teniet te doen, de ander ziet een kans om zelf verder te komen. Kwestie van perspectief en beweegredenen.

  Welke inzichten iemand ook bereikt; overal ter wereld geldt het ‘recht’ van de sterkste en/of sluwste. Dat betekent dat voor iemand met wat inzicht de wereld verwordt tot een psychiatrische inrichting. Een politieagentje die zijn zin doorduwt en niets wil weten over morele normen of wetten waar hij aan gebonden is. “Vertel mij er niets over, doe gewoon wat ik zeg. Of anders…”

  We hebben in de loop der jaren veel gestoord gedrag waargenomen. En zijn tot de ontdekking gekomen dat allerlei denkwijzen als een virus werken waarmee je besmet kunt worden. Waarna je jezelf moet ontsmetten. Geen leuk werkje, maar wel noodzakelijk.

 2. De tekst van de afbeelding gekoppeld met de bovenstaande reactie: Wie stopt met stappen vooruit te zetten, verwordt tot een filosofische zombie die in het beste geval overschakelt naar zijn instincten als automatische piloot van zijn leven, een vorm van onderworpenheid. Of anders geen keuze heeft dan als onderworpene van anderen te leven.

  Daar walgt een wannabe soeverein toch van?

Comments are closed.