gale boetticherNadat ze jarenlang ongestoord hun gang konden gaan, krijgen de globalisten nu het ene na het andere slechte nieuws te verwerken. Dat is goed voor iedereen die naar meer vrijheid streeft.

Hoewel een groot deel van de bevolking tegen is, hebben politici de afgelopen jaren continu de EU uitgebreid, de NAVO machtiger gemaakt en allerlei TTIP-achtige verdragen ontworpen, met als doel de wereldpolitiek te laten samensmelten en de soevereiniteit van naties uit te hollen.

Dit jaar hebben de globalisten echter met de ene na de andere tegenslag te kampen. Een paar voorbeelden:

– De populariteit van Donald Trump. De blonde miljardair is zo ongeveer alles waar de bureaucraten in Brussel en Washington een hekel aan hebben: voor de soevereiniteit van de VS, trots op de westerse cultuur, tegen verdragen als NAFTA, tegen het overal ter wereld inzetten van het leger, enzovoort.

Hoewel het nog maar de vraag is of hij zich na de verkiezingen aan zijn beloftes houdt, toont Trump aan dat er enorme onvrede heerst over de politieke globalisering. De groep Amerikanen die er niets van moet hebben groeit met de dag, en dat gaat consequenties hebben. De tijd is voorbij dat de globalisten vrijwel alle belangrijke politici in hun zak hadden.

– Iets anders wat Trump steunt is de Brexit. De onverwachte uittreding van Groot-Brittannië uit de EU is misschien wel de grootste tegenslag voor de globalisten. Voor het eerst in de geschiedenis komt er niet een land bij, maar gaat er één weg.

Als over een paar jaar blijkt dat Groot-Brittannië het helemaal niet slechter doet dan de overgebleven EU-lidstaten, dan zullen ook veel aan andere landen zich gaan afvragen of ze niet beter af zijn zonder de Brusselse bemoeienis. Het Britse uittreden kan daardoor tot de volledige ineenstorting van de EU leiden.

– Het is goed mogelijk dat Oostenrijk het volgende land wordt dat weggaat. De meest recente tegenslag voor de globalisten was het besluit om nieuwe presidentsverkiezingen in het Alpenland te houden, nadat bij het tellen van de stemmen onregelmatigheden waren geconstateerd.

De rechtspopulist Nobert Hofer verloor bij de laatste verkiezingen met een verschil van slechts enkele tienduizenden stemmen. De kans is groot dat hij nu wel gekozen wordt, en dan heeft de EU een probleem.

Hofer is eurosceptisch en zegt een referendum over het Oostenrijkse lidmaatschap uit te zullen schrijven als Brussel een besluit neemt dat nadelig is voor Oostenrijk, zoals de toetreding van Turkije. Opiniepeilingen tonen aan dat al bijna de helft van de Oostenrijkers uit de EU wil.

Al deze ontwikkelingen zijn goed nieuws voor iedereen die tegen politieke globalisatie is. Vrije handel is mooi, maar daarvoor zijn geen politieke gedrochten als de EU nodig. Zij ondermijnen het laatste beetje zelfbeschikking dat we nu nog hebben.

2016 kan voor de globalisten het begin van het einde zijn.

Gale Boetticher

P.S. Dit is voorlopig mijn laatste artikel, aangezien ik de komende tijd op reis ben. Begin september keer ik echter weer terug op de Vrijspreker. Tot dan!

4 REACTIES

 1. Vergeet de uitslag van het Oekraïne referendum niet. Die had meer te maken met de weerzin van NLse burgers tegen de EU dan met Oekraïne. Frappant is hoe Rutte de uitslag van dit referendum negeert. Dat is de tweede keer, dat de NLse regering haar burgers op uiterst ondemocratische wijze schoffeert, en wat mij betreft vormt dit de opmaat naar een Nexit referendum!

 2. Beste Gale Boetticher,

  Bedankt voor je boeiende artikelen en uiteraard je boek! Heb er inmiddels 10 besteld en uitgedeeld (morgen bestel ik er weer 10). Veel goede reacties van vrienden/kennissen die zelf nog niet wisten dat zij diep in hun hart (in meer en mindere maten) Libertariers zijn en het boekje helpt met uitleggen van ons gedachte goed!
  Wens je een fijne vakantie en goede reis.
  Met vriendelijke groet, Johannes van der Weide

  • Beste Johannes,

   Dat is fantastisch om te horen! Vooral dat het boek helpt om mensen dichterbij het libertarisme te brengen, want dat is precies wat ik ermee wilde bereiken.

   Veel succes nog met het verder verspreiden van het libertarische gedachtegoed en bedankt voor de bestelling.

   Met vriendelijke groet,
   Gale

 3. Wel eerst zien of een brexit ook gaat plaatsvinden. Bij Ierland bijvoorbeeld kwamen ze gewoon met een 2de referendum op de proppen en bij nederland en Frankrijk noemden ze het een verdrag om een 2de stemming te voorkomen.

  Ik gun dus de Britten hun brexit maar ik denk dat we het volgende gaan zien.

  1. Ze laten de economie in GB (licht) crashen.
  2. Ze zeggen zie je wel zonder de EU redden we het niet. Dus een nieuw referendum.
  3. Met dit keer de gewenste uitslag komt er geen nieuw referendum.

  Begrijp me niet verkeerd ben blij met de uitslag. Alleen denk ik niet dat de eurofielen het er bij laten zitten.

Comments are closed.