MisesLibraryDe NOS meldt: Door het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn allerlei rentes de afgelopen jaren fors gedaald, zoals hypotheekrentes en spaarrentes. Ook rentes die altijd positief waren gingen naar nul en daaronder. Sinds juni 2014 is de depositorente van de ECB negatief, hij staat inmiddels op min 0,4 procent. “Dit betekent dat banken nu geen rente ontvangen, maar juist moeten betalen voor het tegoed bij de ECB. Deze kosten moeten weer worden verrekend“, schrijft ABN Amro

Zitten we op een doodlopend spoor als iemand die spaart bestraft wordt met een negatieve rente? Is dit het einde der logica? Het einde van de echte economie? Is dit niet de victorie der staatsplanning? De ultieme victorie van de “geldscheppende” bankiers? Die niet genoeg hebben aan de diefstal die geldschepping en fractional reserve banking heet, maar nog verder willen gaan? Is het niet hoog tijd om de monetaire en economische dogma’s van deze tijd in perspectief te bezien? Wenst u antwoorden? Of bent U nog steeds van mening dat het grootste monetaire probleem de bonussen van de bankiers zijn?

De economische theorie van de Oostenrijkse School levert de kennis en inzichten om de zin en onzin van economisch beleid te beoordelen. Het Mises instituut Nederland organiseert dit jaar weer een nieuwe zomercursus als introductie van deze theorieën. De cursus verschaft u van uit een klassiek liberale opvatting het inzicht en de kennis om het economisch beleid van de ECB en andere overheden kritisch tegen het licht te houden.

Indien u zoekt naar antwoorden dan kost dit u 60 euro en een dag van uw leven. Hiervoor krijgt u een visie die de main stream media verzwijgen, en die slechts weer langzaam voet krijgt in de academische wereld. Plus zaken als lunch, NL talige syllabus, en een borrel. Het gebeurt allemaal op zaterdag 10 september 2016 van 10 tot 17 uur in Utrecht op loopafstand van het CS. De inzichten die u deze dag opdoet kunnen uw toekomst veranderen.

Meer info alhier.

6 REACTIES

 1. Kapitaal ontstaat wanneer er meer geproduceerd dan geconsumeerd wordt.
  De productie van kapitaal wordt beloont met positieve rente en gestraft met negatieve rente.

  Negatieve rente stimuleert het opmaken van kapitaal, niet de formatie er van.

  Een stijgende levensstandaard valt samen met het opbouwen van kapitaal. (Al voert het een niet noodzakelijkerwijs tot het ander)

  Een dalende hoeveelheid kapitaal valt echter (over langere tijd) altijd samen met een dalende welvaart/levensstandaard.

  Een dalende levensstandaard voert tot onvrede onder de bevolking en daarmee tot politieke spanningen.

  Conclusie: negatieve rente voert tot politieke spanningen, en deze kunnen wanneer het lang genoeg duurt gemakkelijk tot bloedvergieten leiden.

  Maar ja, wanneer je in de broken-window fallacy geloofd dan is dat waarschijnlijk ook “economische groei”.

 2. Het piramidespel loopt op zijn eind, het is heel lastig geworden rendement te maken. Wat heb je aan vermogen als rente of rendement negatief zijn, de komende jaren? Het daagt in ieder geval niet uit om hard te werken en nog meer vermogen op te bouwen.

  Je kunt je afvragen of het verstandig is vermogen op te bouwen voor later, of dat het misschien beter is om later te te werken. Als de overheid sparen zwaar bestraft is het misschien beter niet te sparen, maar te werken op het moment dat je het geld nodig hebt.

  Fysieke inspanning houdt op een bepaalde leeftijd natuurlijk wel op.

 3. Deflatie – Negatieve rente – Gesloten globaal Fiscaal/Monetair Systeem (o.a. afschaffing cash geld) – Gecentraliseerde financiele command-and-control om financiele uitgaven en geldstromen te bewerkstelligen die men vrij en met gezond verstand niet genomen zou hebben. Zo maar een aantal zaken die denk ik bij elkaar horen in dat plaatje.

 4. Europa moet kapot of op zijn minst onder curatele komen te staan van de maffia die ook de VS hebben onderworpen? Het spel van geldscheppen is een heel simpele manier van uitschakelen van de concurrentiepositie van Europa? Vul maar in, hoe ziek men het ook kan bedenken, het gebeurt zonder blikken of blozen recht in onze smoel. We lenen tegenwoordig geld en krijgen dan geld toe? Hoe geestelijk zwakbegaafd is de mens die gelooft dat dit gezonde economie of monetair beleid is???… Knots knettergek en compleet geestelijk gestoord zijn degene die het verhaal geloven van de sluwe vossen en gangsters die ons knollen voor citroenen verkopen. Uw geld is waardeloos geworden, precies dat was het plan reeds van meet of aan en daar mag men het meedoen. Nu nog even de stekker eruit trekken en chip in je lijf en de grote onderdrukking is een feit. Alles gaat volgens plan! De dollar en de VS redden ten koste van de ander…..En de Europese schapen en slaven leefden nog lang en gelukkig met hun onderdrukker, afpersers, reliegekken, leugenaars, verkankerde en doortrapt geesteszieke politici, bankencriminelen enz…Het bitterzoet is dat als we gaan we allen tezamen gaan, ook de hardnekkige ontkenners en verlichte geesten die het allemaal volgens de politiek en burgerlijk correcte wijze deden, dat dan wel weer…

  Nico de Geit [5] reageerde op deze reactie.

 5. @IIS [4]:

  ‘Uw geld is waardeloos geworden’

  Voorlopig lijkt het tegendeel het geval: deflatie en dalende prijzen van bijvoorbeeld OG en grondstoffen.

 6. Als er koopjes in de markt komen, bijvoorbeeld door geldgebrek bij zwakke eigenaren zoals in 2008, dan heb je wel euro’s nodig om toe te kunnen slaan.

Comments are closed.