Slechts weinigen kennen de geschiedenis van de strijd tussen Scientology en de Amerikaanse IRSbelastingdienst (IRS). Rond 1990 kreeg Scientology een belastingaanslag van meer dan een miljard dollar voor zijn kiezen. Dat zou het einde van de organisatie betekenen maar Scientology koos voor een totale oorlog tegen de IRS. 3 jaar later was die oorlog gewonnen en was de aanslag van tafel.

De verhouding van Scientology en de IRS was van meet af aan al gespannen. L. Ron Hubbard begon met het omzetten van zijn filosofie in een organisatie in 1952. Een jaar later werden er takken opgericht met ‘kerk’ in de naam: The Church of Scientology, the Church of American Science en the Church of Spiritual Engineering. In 1956 kreeg the Founding Church of Scientology in Washington een belastingvrije status vanwege het religieuze aspect gevolgd door de Church of Scientology of California (CSC). In 1958 concludeerde de IRS dat the Founding Church ‘een winstgevende organisatie was, geleid door Hubbard’ en trok de status in. Maar de CSC bleef haar status houden.

Rond 1965 begon Hubbard met het verplaatsen van activa naar de CSC toen de IRS een onderzoek startte naar Scientology. Dit resulteerde in een herroeping van de belastingvrije status van de CSC in 1967. Na 7 jaar worstelen met de belastingdienst begon Scientology in 1974 met Operation Snow White. Tijdens deze operatie infiltreerden leden in overheidsorganen waaronder de IRS. Nadat er twee leden waren betrapt in het US Court gebouw in Washington D.C. viel de FBI lokaties van Scientology binnen en nam de administratie in beslag. Vervolgens werden er elf leden vervolgd.

Als reactie op deze ontwikkelingen werd er binnen Scientology de ‘All Clear Unit’ opgericht onder leiding van David Miscavige. Deze groep moest een uitweg zien te vinden. Er werd een nieuwe organisatiestructuur opgezet waar onder andere een professor in belastingrecht en voormalig hoge medewerker van de IRS aan te pas kwam.

In 1986 stierf L. Ron Hubbard en vier jaar later kreeg Scientology een belastingaanslag van meer dan een miljard dollar gepresenteerd. Betalen zou het einde van de organisatie betekenen want aan middelen kwam zij niet eens aan de helft van dat bedrag. Scientology besloot de IRS de oorlog te verklaren. De organisatie spande 200 rechtszaken tegen de IRS aan en daarnaast deden nog eens 2.300 leden van Scientology dat dunnetjes over. 17 IRS medewerkers werden persoonlijk aangeklaagd en honderden Freedom of Information Act verzoeken werden ingediend tegen de IRS. Privé detectives werden ingehuurd om IRS bijeenkomsten bij te wonen en IRS medewerkers op hun huid te zitten.

David Miscavige trof IRS directeur Fred Goldberg in 1991 die de wanhoop nabij was. Miscavige vertelde hem dat al zijn problemen voorbij waren als hij een regeling met hen trof. Goldberg ging akkoord in 1993. In 1997 werd bekend dat de IRS Scientology een belastingvrije status gaf op religieuze grondslag. Alle belastingvorderingen werden tegen een fractie van de aanslag geregeld en de IRS en Scientology kwamen overeen elkaar niet meer te vervolgen over zaken van voor januari 1993. Verder konden Scientologyleden hun gemaakte kosten (voor scholing e.d.) aftrekken van de belasting.

Los van het feit hoe je over Scientology denkt, is dit een goed voorbeeld van hoe een strijd met de belastingdienst nu eens in het voordeel van de betaler uitpakt !

7 REACTIES

 1. Mooi verhaal. Strength in numbers. Dit is ook wat woonwagenkampbewoners in Nederland doen.

 2. Internal Revenue SERVICE… Wat is dat toch met die rovers? Waarom noemen ze hun activiteiten een Service? Aan wie verlenen ze die service? En is het een nuttige service? Kan je er ook voor kiezen om de service niet af te nemen?

  Wij hebben dat hier in 0031 ook. Een belasting DIENST. Aan wie verleent de belasting dan een dienst?
  Ik heb niet om hun dienst gevraagd.

  Kunnen ze niet gewoon het beestje bij de naam noemen? Belastinginner.

  Scrutinizer [3] reageerde op deze reactie.
  Harrie van Vaore Tjeu [4] reageerde op deze reactie.
  Limon & Nada [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Pendragon [2]: BSN – Burger Service Nummer. Service betekent dienen. Dus het nummer waaronder de burger zijn diensten verleent. Kortom het Burger Slaven Nummer.

 4. @Limon & Nada [5]:
  Kort samengevat zeg je dus;
  Diefstal en geweld is goed als je wat van de dief krijgt.
  En ook al heb je er niet om gevraagd als je er gebruik van maakt, of iemand anders heeft er voordeel bij, mag je niet klagen over dat je gedwongen wordt.

 5. Wel ….. Dat is nog eens een raar commentaar. Wegenbelasting is een directe belasting zodat er een pot is voor onderhoud en uitrol van wegen. De vraag is niet of je geen WB moet betalen indien je bebruik maakt van de verleende service, maar hoe. Met accijnzen op brandstof, houderschapsbelastingen, BPM, het tijdelijke kwartje van Kok, etc, komt er meer dan genoeg geld binnen om een wegennetwerk neer te leggen en te onderhouden waar je U tegen zegt. Persoonlijk heb ik ook niet zo ’n probleem met de genoemde varieten aan belasting an sich, meer de hoogte ervan, omdat de middelen de kosten ruim overstijgen.

  Waar mijn probleem met belastingen zit is de verplichten winkelnering. SParen voor pensioen is inderdaad een goed idee. Maar liever niet via de overheid. Het risico van Bail – in via EMS (ratificatie in NL 2014) is in de huidge tijd veel te groot, nog los van het principiele ervan. Geef mij maar een opt-out. Ik regel mijn eigen zaakjes wel. Daar heb ik geen levensdwang voor nodig, geen in een eerbiedwaardige mantel gehulde dief. Dus zeker niet een in goede bedoelingen gehulde bemoeial die nog nooit een eigen creatief idee op de vrije markt heeft verkocht en daar het levensonderhoud mee heeft verdiend.

Comments are closed.