TheNetherlandscelebratewinningthepointIn de Telegraaf een leuk interview met coach Guidetti van het Nederlandse dames volleybalteam. Ook leerzaam voor niet sportende libertariers! Het begint al meteen raak: ‘Sporters (lees burgers) die regels krijgen opgelegd, proberen die te ontduiken’  Guidetti.

En ik smulde van: ‘we zijn niet aan het sporten om regels op te volgen’ en ‘ze weten zelf wat goed voor hen is’.

Natuurlijk zijn er grenzen, maar dat heeft niets met regels te maken, maar het geloof in de beste bedoelingen van beide kanten’.

Lekker positief en ik wens speciaal de Nederlandse Volleybalsters heel veel succes met deze coach. Hopelijk bereikt hij zo veel meer dan steeds meer strengere regels die gebaseerd zijn op wantrouwen van de spelers/burgers.

Ze kunnen ons wel van af de ivoren toren regels en wetten uitvaardigen (en doen dat steeds meer) maar dat ontkent de eigen verantwoordelijkheid van spelers en individu. Sterker, juist topsporters en Vrijspreker-lezers zijn niet gemiddeld, wie wel?, maar al die regels gaan uit van het gemiddelde, geloof  en de neiging tot het verkeerde. Laat dat nu bij topsporters en zelfstandig denkenden niet het geval zijn: die hebben geen opgelegde handleiding voor goed gedrag nodig.

4 REACTIES

 1. @Raymond V. [1]:

  Dat is ook zo; het zijn de topsporters zelf, die denken, dat die sportkoepels wat zijn. Sporters kunnen zich samenpakken en een alternatief oprichten; doping kun je voorkomen, door ook prijzen uit te reiken voor het beste samenspel of de schoonheid van de uitvoering.

 2. Waarom worden er sinds uitvinden van de televisie nog vierjaarlijks evenementen gehouden waarbij totaal ongerelateerde sporten als volleybal en tennis allemaal in 1 enkel land worden georganiseerd?
  Zou het niet logischer zijn (en ook logistiek veel handiger) om alle sporten in een ander land te laten plaatsvinden?
  Zo voorkom je ook een infrastructurele nachtmerrie als ineens tienduizenden of honderdduizenden live bezoekeres allemaal naar 1 enkele stad willen.
  Sao Paolo is gewoon een chaos.
  Maar als in een 20-tal landen/steden er 1 enkel evenement had plaatsgevonden, dan was alles rimpelloos verlopen.
  Een liefhebber van 1 enkele sport kan dan naar die stad reizen en de rest volgt ie dan wel op televisie.

 3. Wie vrijwillig een spel mee wil spelen dient zich aan de spelregels te houden. Dat is wel zo sportief.

  Het wordt anders wanneer je als mens in vrijheid geboren wordt en vervolgens gedwongen wordt het Monopoly spel in de maatschappij mee te spelen. Door je capaciteiten te verhuren of verkopen voor geld; per definitie een vorm van prostitutie, of het nu als loonslaaf of zelfstandige is.
  Wie tot het meespelen van een spel gedwongen wordt zal het van nature saboteren door op een laag pitje mee te doen, de opgelegde spelregels niet na te leven, of vroeger of later alle medewerking te weigeren.

Comments are closed.