gale boetticher Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije is het Turkse nationalisme nog erger dan voorheen. Vooral bij sommige Nederlandse Turken, die van ieder moment gebruik lijken te maken om hun land van herkomst te verheerlijken en op Nederland af te geven. Voor hen heb ik een simpele boodschap: ga lekker weg.

Gisteren kwam ik weer een goed voorbeeld van dat Turkse nationalisme tegen. Youp van ’t Hek noemde in zijn NRC-column de Turkse president Erdogan een geitenbeffer. Ene Memet reageerde op Facebook met het volgende bericht:

picsart_09-11-12-30-45

Memet is de typische snel beledigde Turk die alle kritiek op zijn land van herkomst als belediging ziet. Volgens hem is Turkije helemaal geweldig, zoals hij even later nog benadrukte in de volgende reactie:

picsart_09-11-12-24-00

Beste Memet en alle andere nationalistische Turken, als Turkije zo goed is, waarom zijn jullie dan nog hier in Nederland? Waarom zouden jullie je tijd verdoen tussen al die verschrikkelijke racistische Nederlanders, terwijl je in vier uur vliegen in Erdogan’s aardse paradijsje kunt zitten?

De rest van Nederland zal jullie niet missen hoor. Je doet er alleen jezelf een plezier mee door te emigreren.

Of is Turkije misschien toch niet zo geweldig?

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort. Bestel het boek hier of via de boekhandel.

13 REACTIES

 1. Zolang Noord Europa blijft vasthouden aan haar collectivistische gedachtegoed en het wereldwijde bekende verzorgingsstaat, zullen vluchtelingen blijven komen.
  Gratis geld, gratis huis, en politiek correct denken, creëert voor hun althans een paradijs.
  Zolang de massa blijft stemmen, op de traditionele partijen, zal er niets veranderen. Het leuke is dat de massa klaagt, dat de politiek moet veranderen, dat de politiek actie moet ondernemen.
  Het schaap eist van de wolf dat de wolf iets anders moet eten. Ondertussen blijven de schapen de wolf steunen.
  Dit systeem gaat alleen ten ondergaan door de crisis, en je kunt deze crisis overleven, door structureel te veranderen. En de huidige partijen, zeg maar, het huidige management, kan dit helemaal niet, omdat zij namelijk het probleem hebben gecreëerd.
  Je kunt het ook omdraaien, leer van die Memet, en gebruik deze les binnen je eigen omgeving.
  Oh ja, als de schaapjes niet willen veranderen, zet zij dan maar in. Kijken of zij ook willen vechten, voor hun collectieve verzorgingsstaat. Eens kijken, of zij gek genoeg zijn om hun kinderen op te offeren, op het heilige altaar van de Staat.

 2. @Gale: “Voor hen heb ik een simpele boodschap: ga lekker weg” is een boodschap die inderdaad eenvoudig is. Het is ook een boodschap die een sociale breuklijn benadrukt.

  Uit het artikel blijkt niet duidelijk wat je nu eigenlijk wilt zeggen.
  – Rot op naar je eigen land?
  – “Of is Turkije misschien toch niet zo geweldig?” Oftewel “daar” is het niet zo goed of zelfs slecht, hier is het “beter”
  – Of?

  Je publiceert deze boodschap op een website me een specifiek doel. Zie rechtsboven. “De Vrijspreker streeft…”
  En je bent auteur van een boek dat over vrijheid gaat.
  Hoe zou een mens met zijn (natuurlijke) vrijheid om moeten gaan?

  De teneur op deze website is de regeerindustrie en haar fans in haar hemd zetten. Een wat beschamende vertoning voor degenen die ‘het allemaal zo goed weten’ en menen het leven van anderen te mogen besturen en regeren. ‘Moedertje staat’ valt zo wat tussen wal en schip, misschien op het punt om met pek en veren de laan uitgestuurd te worden. In het hemd gezet worden is immers wat anders dan met waardigheid bekleed zijn of gewoon heerlijk topless of in monokini rondlopen 😉

  De betrokkenen uit deze Facebook berichtjes hadden ook anders kunnen communiceren. Dat geldt ook voor jouzelf. Ik probeer mezelf voor te stellen hoe een libertariër dat nou op een een waardige manier zou kunnen doen. Niet dat ik een goede schrijver ben, maar het is best leuk om eens wat uit te proberen… daar gaat ‘ie dan:

  Beste medemens. Ik ben een vrijheidslievend mens, ook wel een libertariër genoemd. En natuurlijk gun ik jou van harte je vrijheid. Nu merk ik dat je nogal fan bent van het land Turkije. En toch in Nederland woont. Dat begrijp ik niet zo goed. Want een mens die van zijn vrijheid houdt voelt zich toch vrij om te wonen waar hij dat maar wil?

  Ik zou graag zien dat je het helemaal naar je zin hebt. Dat is pas het geval wanneer er geen klachten meer zijn. Natuurlijk blijft er altijd wel wat te wensen over, maar, een mens wil zich goed voelen nietwaar? Ik begrijp dat je het niet leuk vindt als anderen aan het schelden zijn op anderen. Gelukkig merk ik ook dat je daar niet aan mee doet, hoewel je best wel wrevelig (om niet te zeggen chagrijnig) overkomt.

  Vertel eens: Wat zijn nu eigenlijk de problemen en hoe gaan we die oplossen? Wat is bijvoorbeeld de manier om al dat schelden te laten ophouden? Opgeven en verhuizen naar Turkije lijkt me meer iets voor zwakkelingen (tenzij je liever daar je bijdrage levert), dus ben ik best benieuwd wat je te vertellen hebt!

  Tsja… dit is misschien iets dat iemand die positivo’s gegeten heeft zou schrijven 😀

  Een wat krachtiger benadering (die verzet zou oproepen) zou zijn:
  Je hebt ervoor gekozen om hier te leven, dus wees loyaal aan ons. Blijf niet in je hoofd ergens anders leven en loyaal aan mensen die je uit vrije wil hebt verlaten.

 3. Ee betere reactie ware volgens mij geweest.

  Beste Memet,
  Turkije is inderdaad een fantastisch land. Veel beter dan Nederland. Als ik de taal sprak en de aan de immigratievoorwaarden voldeed, zou ik er morgen heen trekken. Helaas lukt me dat momenteel nog niet.
  Maar voor jou moet het makkelijk zijn. Ik neem aan dat je over een Turks paspoort beschikt en de taal machtig bent. Jij zou zomaar kunnen besluiten om dit apeland te verlaten en je te vestigen in het aards paradijs waar de verlichte leider Erdogan weldaad op weldaad stapelt en het leven voor iedereen continue verbetert. Wat ben ik jaloers op je dat jij daar zomaar toegang toe hebt.
  Wat ik daarom niet zo goed begrijp, is waarom je jezelf zo kwelt om nog langer in dit apeland aan de noordzee te blijven.
  Is er iets wat je weerhoudt om naar het Paradijs te gaan?
  Misschien kan ik helpen met braistormen voor een oplossing.
  Tot je dienst, makker.
  Groeten en success gewenst.

  Scrutinizer [5] reageerde op deze reactie.
  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Scrutinizer [4]: Zodoende ligt de bal in zij kamp.
  Laat hem maar eens uitleggen waarom ie als een soort masochist moedwillig hier blijft wonen terwijl ie o.g.v. zijn afstamming beschikt over een toegansticket voor het “aards paradijs”.

 5. @Scrutinizer [4]: Komt wat sarcastisch over…

  Sarcasme = bijtende spot. Zoiets als je tanden in iemand zetten en dan proberen de stukken eraf te scheuren. Dat doe je als je iemand hebt opgegeven. Als stijlvorm niet aan te raden wanneer je nog iets met iemand zou willen bereiken. Maar geschikt voor bijvoorbeeld degenen die over goedwillenden willen heersen, ook al walgen de betrokkenen daarvan. Wie zich over een ander verheft (= het initiatief neemt om te dwingen of fysiek geweld te plegen) kaatst een bal die hij op gepaste wijze terug kan verwachten. Zoals middels satire.

  Ik neem aan dat je geen burgeroorlog wenst uit te lokken met mensen die een en ander nog niet zo goed op een rijtje hebben?

  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [6]: Ik zie niet in wat er bijtend aan is.
  Hij vindt Turkije beter dan NL en ik geef hem gelijk (ongeacht of ik zijn analyse echt deel).
  Vervolgens vraag ik naar wat hem precies tegenhoudt zijn eigen situatie te verbeteren.
  Emigreren willen velen maar doorgaans moet je in het bestemmingsland aan allerlei soms lastig te vervullen voorwaarden voldoen waardoor het in de praktijk hetzij onmogelijk is hetzij inefficient, moeizaam en kostelijk om het voor mekaar te krijgen.
  Behalve … als je een (al dan niet overzees geboren) paspoorthouder van dat land bent.
  Dus wat mij weerhield om naar Nieuw Zeeland te verhuizen is duidelijk maar wat weerhoudt Memet ervan om NL voor Turkije in te ruilen?

  Werkelijk … als hij dat niet kan uitleggen, wat dan aan te vangen met zo’n irrationele?
  OK, ik zal niet meteen in Rand-mode schieten en beweren dat hij anti-life is en een doodscultus aanhangt alleen omdat ie een denkfout maakte maar niettemin… als ratio geen criterium meer is, dan is alles ongewis. Dus ja … waarom daar tijd insteken? Zo iemand geef je misschien inderdaad best op.
  Immers als ratio geen rol meer speelt, kan hij morgen beweren: “Kokosnoten zijn sneller dan twijfel maar omdat Putin de president van de VS is, kan je maar beter met een bootje van Mongolie naar Turkije varen, toch? Alleen jullie verwaande kaaskoppen snappen dat niet omdat jullie alles altijd vanuit arrogant imperialistisch standpunt zien”.

  Snap je wat ik bedoel?
  Als iemand zegt: “Land A is veel beter dan land B én er wordt me géén (administratieve, wettelijke, culturele of taalkundige) strobreed in de weg gelegd, DUS blijf ik lekker in land B.”, dan is dat zo onvoorstelbaar achterlijk, dat je zo’n geval m.i. als hopeloos moet opgeven.
  En dat heeft niets te maken met aanzetten tot oorlog.
  Ik vind de meeste autochtonen net zo achterlijk: niet doorhebben dat belasting gelegaliseerde afpersing is bv. of dat democratie mob rule is en dat een monarchie niets anders is dan een witgewassen erfelijk dictatorschap, sorry maar dat is gewoon debiel en dat heeft dus niets te maken met allochtoon of autochtoon, noch met Moslim of Christen. Etatisme is een even achterlijke religie en laat 99% der autochtonen nou etatisten zijn…
  (Overigens tussendoor: het aardsparadijs bestaat helaas niet. Zo is ook NZ een democratie -in vorm- onder een onverkozen Queen, maar sommige landen zijn vanuit een aantal oogpunten minder erg dan andere dus je kan je persoonlijke situatie optimaliseren door naar de minst slechte te emigreren)

  Als er burgeroorlog komt, wat ik overigens verwacht in gans Europa, zal het heus niet geweest zijn omdat een rationeel iemand een irrationele vroeg waarom deze niet zijn situatie verbeterde door naar een volgens eigen opvattingen veel betere plek te (r)emigreren waar hij zo meteen binnen kan.

  Die burgeroorlog komt er wel, maar dat zal dan eerder zijn doordat 2 irrationele kampen mekaar gaan haten en gaan polariseren en wederzijds gaan treiteren en dit zal escaleren tot Joegoslavische toestanden.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 7. Beste Scrutinizer [7]:
  In reactie #3 vroeg ik mezelf af wat de auteur van dit artikel eigenlijk wilde zeggen. Er zijn wat mogelijkheden, maar het blijkt niet eenduidig uit de tekst. Ik verschoof even het accent naar de Turk, om een aanloopje voor te stellen dat in beeld krijgt wat hij nu eigenlijk zou willen.

  Uit jouw reacties blijkt een bepaalde afstandelijkheid. Maar niet wat je nu eigenlijk voor zou willen stellen. is dat bijvoorbeeld:
  – De status quo, inclusief een sociale breuklijn (autochtoon vs. allochtoon) handhaven?
  – Deze allochtoon aanmoedigen te vertrekken? Zo ja, waarom? Bijvoorbeeld angst voor botsingen die na wrijvingen tussen bevolkingsgroepen kunnen plaatsvinden?

  Mijn ervaring met Turken is overigens louter goed. Ik kan alleen niet begrijpen waarom sommige mensen van Turkse afkomst zich zo druk maken om wat er in Turkije gaande is. Het is een geboorteland, maar niet meer dan dat. Dat kennen wij uit eigen ervaring. Zoals een mens zelfstandig gaat wonen en hoogstens bij zijn ouders op bezoek gaat, zo werd Nederland voor ons een staatje waar we om nostalgische redenen af en toe (liefst zo min mogelijk) op bezoek gingen.

  Wie zich heel druk maakt om ouders of een land dat hij verlaten heeft kan ik niet begrijpen. Het duidt op een zeer ongezonde band. Ouders worden op een bepaald moment medemensen, zoals er ook andere medemensen zijn. Een geboorteland wordt op een bepaald moment één van de vele landen. Is er meer gaande dan een bepaalde band met je eigen woonomgeving en voel je je verbonden met de mensheid, dan is dat een goede zaak. Mensen of landen verafgoden lijkt me echter zeer ongezond, ziekelijk zelfs. En dat… zou ik als eerste aankaarten als ik Erdogan-fans in Nederland tegen zou komen.

  Scrutinizer [11] reageerde op deze reactie.

 8. Jammer altijd is dat de namen onherkenbaar gemaakt worden. Zo blijf je strijden tegen geesten. Daarbij ze plempen vrijwillig hun naam op facebook, dus voor hun privacy hoef je het niet te laten.

 9. “Je doet er alleen jezelf een plezier mee door te emigreren.” Verander dat in: Je doet niet alleen jezelf een plezier door te emigreren, vele (nagenoeg alle) Nederlanders zullen je maar wat graag uitzwaaien op Schiphol.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico [8]: Zolang het NAP gerespecteerd wordt mag eenieder blijven.
  Ik “wil” dus helemaal niets.
  Maar irrationaliteit leidt vroeg of laat tot conflict.
  En conflicten escaleren soms verder dan het louter verbale.
  Als een Turk het in NL beter vindt, prima. Dan zal ie zeker zijn best doen om dat zo te houden want hij weet naar wat voor alternatief het anders kan afglijden.
  Maar als ie Turkije écht beter vindt en toch hierblijft terwijl hij (i.t.t. ik) makkelijk naar zijn betere land kan emigreren, dan begrijp ik écht niet wat hij hier doet.
  Dat is gewoon irrationeel en een blijkbaar is ie misnoegd. Nu de combinatie van irrationeel en misnoegd is riskant. Het zou me dus welgevallen mocht de potentieel gevaarlijke gek het land verlaten.
  Maar da’s louter preventief.
  Zolang ie geen geweld initieert, kan het me op zich niet schelen dat ie hier vrijwillig ongelukkig is.
  Dat neemt niet weg dat als ie weg is, de kans op problemen voor de autochtoon afneemt en het dus fijn is dat ie zou vertrekken.
  Maar ik herhaal: een Turk die wel bij is in NL is een heel ander verhaal. Ik heb niets tegen Turken als dusdanig, wel tegen de misnoegde irrationelen.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 11. @Eagle_Eye [10]: Ik mis hier een menselijke en menswaardige opstelling.

  @Scrutinizer [11]: Als het allemaal van (ir)rationaliteit zou moeten afhangen… dan is het heel ‘logisch’ om wat problemen ‘op te lossen’ door een bevolkingsgroep collectief over de kling te jagen. Of door ze te verbannen. Wie uitsluitend logisch redeneert, mist een essentieel element dat ons menselijk maakt. Ra ra welk element is dat?

 12. Dit was een serieuze vraag. Ben benieuwd of er een deugdelijk antwoord komt. Zo niet, dan heb ik stof tot nadenken.

Comments are closed.