socialisme: strijden voor het recht dat iedereen evenveel mag consumeren ten koste van anderen. Libertarisme, strijden voor het recht dat iedereen evenveel recht heeft op zijn eigen productie, ten koste van zichzelf

vrijspreker.nlFlibje
Tips voor Flibje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

2 REACTIES

 1. Als libertarisme strijdt voor een recht, dan ben ik blij dat ik me niet met het libertarisme heb geïdentificeerd. Strijden voor herstel van natuurlijke vrijheden zou voor mij namelijk een heel andere smaak hebben.

  Iemand wordt vrij geboren. Wat betekent dat hij natuurlijke vrijheden heeft, die gepaard gaan met verantwoordelijkheden. De verantwoordelijkheid om te drinken, zichzelf te voeden en schoon te houden bijvoorbeeld. En morele verantwoordelijkheden, zoals het praktiseren van het NAP 😉

  Bij de geboorteregistratie worden echter natuurlijke vrijheden ontnomen en (onnatuurlijke en soms immorele) plichten opgelegd. Die zijn gekoppeld aan rechten om dat te faciliteren. Als de plichten naar tevredenheid vervuld worden, dan kunnen privileges worden verleend, die weer afgenomen worden wanneer er iets gebeurt wat de heerser onwelgevallig is – wat niet automatisch betekent dat de gebeurtenis moreel onaanvaardbaar zou zijn.

  Geboden en verboden functioneren te vaak als een (moreel) onrechtvaardig dwangbuis en zetten iemand op achterstand.

  Is het (moreel) rechtvaardig om iemand natuurlijke vrijheden te ontnemen, nog voor hij natuurwetten heeft geschonden?
  Denk aan de opvoeder die een kind zijn regels oplegt, nog voor het kind kenmerken vertoont van ontsporend gedrag. Bovendien zijn regels een tijdelijke maatregel om een ontsporend gedrag terug te corrigeren. Wanneer dat doel bereikt is worden de regels weer opgeheven.

  Als socialisten en libertariërs er op aan zouden sturen dat mensen op een goede wijze met hun natuurlijke vrijheden en morele verantwoordelijkheden zouden omgaan, zou hun verhaal een stuk aangenamer klinken!

 2. Een socialist wil met wetten en regels iedereen gelijke kansen geven, maar zonder deze had iedereen deze al.

  Dit los van wetten en regels m.b.t (over)last en (be)dreiging van andere mensen.

Comments are closed.