bogeyman

8 REACTIES

 1. Wie even het woord Bogeyman nakijkt, begrijpt wellicht beter waar de verkrachting van het Sinterklaas-concept vandaan komt.

  Ouders kunnen voor hun kinderen zorgen, onder andere door hen te beschermen en des duivels te worden wanneer er bepaalde, schadelijke dingen gebeuren. Maar ze kunnen ook dreigen met bijv. Zwarte Piet die een kind in de zak meeneemt (in Tsjechië een duivel die je meeneemt).

  Trek je dat op een hoger niveau, dan kun je regeren zoals goede ouders dat doen of middels bang maken en dreigen.

  Opmerkelijk dat kinderen Sinterklaas en bangmakerij ontgroeien, maar burgers veelal geen overheidsmachine en bangmakerij.

  Harrie [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Harrie [4]: Eén van de redenen is denk ik klimaatverandering. Denk even sterk metaforisch nu:

  Toen ik kind was, zag ik overdag een blauwe lucht en ’s nachts de maan en sterren. Als meerderjarige niet meer. In centraal-Europa en Noord-Afrika zag ik weer wel heldere lucht. In west-Europa is nogal wat bewolking. Een gevolg van al dan niet kunstmatige klimaatverandering. Kennelijk veroorzaken ook chemtrails bewolking.

  De laatste jaren wordt lichtvervuiling (in de Engelse taal bekend als light pollution) kennelijk een probleem geacht. Als nu de maan en sterren niet hun werk kunnen doen vanwege donkere wolken op gemeentelijk of provinciaal niveau, dan lijkt me lichtvervuiling geen probleem. Want licht en verlichting moet er zijn, nietwaar? Zouden die wolken niet ontstaan of weggeblazen worden, dan zou een ieder mogelijk weer liever sterren en een maan zien in de nacht. En bij dag een heerlijk heldere blauwe hemel met een lekker verwarmende zon.

  Als je goed hebt opgelet, dan verwijs ik hier naar bestuurlijke problemen die het klimaat verzieken. Zowel overdag als ’s nachts. Uiteraard is wat ik nu schrijf slechts een topje van de spreekwoordelijke ijsberg.

  Harrie [7] reageerde op deze reactie.

 3. Het verlichten van mensen functioneert op de één of andere maner niet goed. Het gaat kunstmatig, of op een verstoorde manier. Er komt soms te weinig licht, soms teveel. Kortom, verlichting is tegenwoordig een zootje.

  Zojuist zie ik dat de Engelse wiki op dit punt veel duidelijker is dan de Nederlandse versie. Zie hier.

 4. @Nico [5]: Kortom, het (juiste) licht weer leren zien?

  Toen ik op 4/5 jarige leeftijd het licht zag wat Sinterklaas betreft, toen was de spell ook direct verbroken. Vanaf toen mocht ik mijn moeder helpen met het uitstallen van de cadeautjes om mijn jongere broers en zusjes een plezier te doen. Later mocht ik dan de rekeningen betalen voor de cadeautjes van mijn eigen kinderen. Hoe duidelijk kan een sprookje worden doorgeprikt?
  😉

  Vadertje staat heeft nog nooit de rekeningen van de cadeautjes zelf betaald. Hij heeft wolken gecreëerd van in-gewikkeldheid. Deze ingewikkeldheid ontneemt mensen het zicht. Zij blijven geloven in de gratis lunch en in de noodzaak van vadertje staat.

  Zij blijven zelfs bereid om dure juridische hulp, zoals advocaten, in te huren om hun recht te halen. Terwijl zij in hun dagelijks handelen toch echt op zich zelf zijn aangewezen om “zich aan de wet te houden” en deze niet te overtreden.

  Vadertje staat blijft bepalen wat zijn kinderen te doen en te laten hebben. Het verschil met een echte vader is, dat deze laatste dan ook verantwoordelijkheid neemt voor de kosten van het levensonderhoud. Zodra de kinderen volwassen zijn en het huis uitgaan, dragen deze een eigen verantwoordelijkheid voor het betalen van de rekeningen. Vadertje bepaalt niet meer, hij wordt hooguit nog voor hulp en advies gevraagd.
  Vadertje staat daarentegen, blijft bepalen en blijft de rekening neerleggen bij de inmiddels volwassen geworden kinderen.

  En dat sprookje houden wij in stand door trouw de rekeningen te blijven betalen, in de hoop het voor ons zelf en voor onze “broers en zussen” een beetje leuk te kunnen maken.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Harrie [7]: De term lichtvervuiling kwam ik gisteren bij toeval in een krant tegen. Vervolgens keek ik even snel naar de wiki en zag je vraag “Tsja, hoe zou dat nou komen?” Mijn reacties van gisteravond laag waren onvoldoende doordacht, waarvoor mijn verontschuldiging.

  Het thema lichtvervuiling en licht dat mensen bereikt kent twee elementen; lichtbronnen en hinderende bewolking. Zowel lichtbronnen als wolken kunnen van natuurlijke of kunstmatige aard zijn. Het kunstmatige licht vanuit het bedrijfsleven/de industrie is een grote vervuiler. Kunstmatige wolken (het verhaal van chemtrails) schijnen schadelijke stoffen te bevatten.

  Wolken hinderen het vrije zicht op de hemel. Van oudsher worden wolken spreekwoordelijk genoemd als ‘donkere wolken’ die zich samenpakken, oftewel problemen ontstaan, en de donder en bliksem die vanuit de hemel (ouders op gezin, staatshoofden op burgerij) kunnen komen als er onrechtvaardigheid is.

  De situatie die vroeger bestond, van rechtvaardig of juist onrechtvaardig bestuur is verstoord geraakt. Hoe?
  1) Allerlei bureaucratisch gezeur dat het normale leven verstoort (wolken). Daar hebben wij in centraal-Europa niet alleen een krankzinnig overdosis van gekregen, maar we hebben ook gezien hoe dit de moraal onder de bevolking verziekt. Het tast de leefbaarheid aan.
  2) Kunstmatige lichtbronnen, zoals mensen die het ‘licht’ zien dat als je maar genoeg spullen koopt, je dan gelukkig wordt, tasten de leefbaarheid ook aan.

  Het heeft nooit geboterd tussen ons en bureaucraten of kunstmatige lichtbronnen. Terwijl het licht van allerlei gezonde inzichten ons nooit goed heeft bereikt. Het is dat we ons afschermden voor kunstmatige invloeden en bewust op zoek gingen naar natuurlijke invloeden, anders was het nooit ‘goed’ gekomen. En wat is goed? We liggen enerzijds mijlen voor op sommigen, maar anderzijds mijlenver achter op anderen. Je moet maar net met de goede mensen of informatiebronnen in contact komen denk ik. Aan goede mensen om ons heen heeft het ontbroken, maar gelukkig konden we (net als een eenhoorn) toch goede informatiebronnen ontdekken en daarin rondspitten op zoek naar zuiver water (kennis).

Comments are closed.