- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

De media zijn niet onafhankelijk

gale boetticherEr dook deze week een elf jaar oud geluidsfragment op waarin Trump opschepte dat hij als ster makkelijk aan ‘pussy’ kan komen. De media brachten de onsmakelijke maar relatief onschuldige uitspraken alsof Trump zojuist bekend had een serieverkrachter te zijn… Dit zou het einde zijn van zijn campagne, zo riepen journalisten en politiek commentatoren vergenoegzaam.

Bill Clinton, de man van Hillary, wordt daadwerkelijk door meerdere vrouwen van verkrachting beschuldigd, maar daar is juist nauwelijks aandacht voor. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe niet-onafhankelijk de media zijn. Journalisten zijn massaal pro-Hillary, pro-establishment, en anti-outsiders. Hoe komt dat?

Er is allereerst de ideologische component. Journalisten zijn over het algemeen erg links, en dus geneigd om iemand als Clinton te steunen – bewust en onbewust. Er zijn echter ook andere factoren, en daar heb ik in de afgelopen jaren enkele artikelen over geschreven:

– de rol van inlichtingendiensten. In tegenstelling tot wat wij in het ‘vrije westen’ denken, bemoeien zij zich nadrukkelijk met de pers. Dat doen ze om de oppositie tegen het politieke establishment monddood te maken. Lees daarover het volgende artikel: de Controle van de CIA over de media.

– een groot deel van de media is in handen van slechts enkele corporaties. Zij krijgen op hun beurt een groot deel van het nieuws van een nog kleiner aantal persbureaus. De macht van die bureaus is immens, en daarom is het de moeite waard om naar hun aandeelhouders te kijken: Persbureaus, Correspondenten en de Schijn van Onafhankelijkheid.

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort. In dat boek wordt onder andere uitgelegd waarom: het libertarisme de meest rechtvaardige politieke filosofie is, de vrije markt voor de grootste welvaart zorgt en de overheid het probleem is, niet de oplossing. Bestel Een Pleidooi voor Vrijheid hier. Of lees er eerst meer over via deze link.