screenshot-2016-10-16-at-22-45-07-editedWeet U het nog? De boycot van Rusland? Sindsdien worden enorme hoeveelheden voedsel vernietigd. Bijgevoegde foto’s zijn met toestemming overgenomen en geven een onthutsend beeld van de normen en waarden van de heersers van de EU. Voedsel vernietigen voor politiek gewin, dat is de EU anno MMXVI.

screenshot-2016-10-16-at-22-45-07-edited

Kris Franssens vertelt dat dit fruit van de Belgische Fruitveiling vandaan komt. “Het is met name fruit van telers die geen koelopslag hebben.” Op zijn facebookpagina schrijft hij: “Deze hallucinante voedselverspilling wordt u gratis aangeboden door Europa. Dit is geen rot of slecht fruit, maar gewoon lekkere knapperige appelen en peren, vers van de boom met een laagje kalk erover voor de vlotte vertering na inploegen. Europa blijft stratego spelen met de Europese fruittelers als pionnen. Veel sterkte aan alle collega’s die hun resultaat van een jaar hard werken op deze manier zien vernietigd worden.

screenshot-2016-10-16-at-22-45-25-edited

Kris geeft aan dat op dit stuk land in Limburg dagelijks veel tonnen appelen en peren worden gebracht. “In twee dagen tijd lagen hier 600.000 kilo appelen en peren, 300 ton per dag. En dat gaat nog wel even zo door.”

screenshot-2016-10-16-at-22-45-34-edited

Bron. Met toestemming overgenomen

6 REACTIES

 1. zie het als ontwikkelingshulp.
  na het opheffen zijn zij straks zelf prima instaat zich zelf te voorzien.
  het is even door de zure appel heen bijten maar zo werkt deze “hulp” nu eenmaal

 2. @Ad [3]:
  @Joseph Kétèll [2]:

  helaas zien we net zo als bij de “ouderwetse” tv storingen nooit meer “nog even geduld a.u.b.
  ook hier hebben wij waarschijnlijk te veel te verliezen, maar …… nog even geduld a.u.b.

 3. @jhon [5]: De politici kletsen er zoals gewoonlijk omheen met rookgordijnen.

  De feiten, voor zover ik juist ben geïnformeerd:

  De EU heeft redenen om de productie van fruit te remmen. De telers produceren echter meer dan het quotum. Het overschot mag de markt niet verstoren (= weggegeven of tegen lagen prijzen verkocht worden.

  Overheidsmachines kunnen bijvoorbeeld vrij goed bepalen wie wapens in handen krijgt en daarmee wie er gedood of vermoord wordt. Er zijn natuurlijk wel wat randverschijnselen, waarbij wapens in de verkeerde handen vallen. Iets dergelijks geldt voor de overproductie van voedsel, zij het dat voedsel nooit in verkeerde handen kan vallen maar hoogstens het prijsniveau (en daarmee noodzakelijke winstmarges) in een markt kan verstoren.

  Een deel van het overschot ligt op de grond te rotten en fungeert als vogelvoer of mest (los van zaadjes waar weer iets uit kan groeien). Regulering staat toe dat er wat kruimeltjes naar voedselbanken gaan. Daar zit echter een rem op. Een voedselbank moet eerst een pasje verkrijgen en kan vervolgens een gelimiteerde hoeveelheid meenemen. Het loont dus niet om busjes of vrachtauto’s te sturen. Teveel overhead, te weinig volume in relatie tot overheadskosten.

  Het verhaal van fruit naar ziekenhuizen ken ik niet, maar lijkt me onzin. Immers, als ziekenhuizen gratis of goedkoop fruit verkrijgen, verstoort dat de markt voor huisleveranciers. En dat is nu juist wat regulering tracht te voorkomen.

  In de kern is het voor telers een sport (en doel) om de hoeveelheid voedsel te produceren die de markt nodig heeft. Ontstaat er schaarste, dan is dat niet goed. Ontstaan overschotten, dan is dat ook weer lastig.

  Wat ik wel bijzonder kwalijk vind, is dat goed voedsel niet vrijuit rondgedeeld mag worden onder mensen die sowieso het geld niet hebben om het te kopen. Want de klanten van een voedselbank hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en kopen alleen het meest noodzakelijke voedsel. Waardoor ze in feite niet gezond kunnen eten, want gezond voedsel (groente en vooral fruit) is verhoudingsgewijs best duur. Een overschotje hier en een overschotje daar kan die noden en behoeften opvullen. Dat is nu precies het idee van een voedselbank.

  Ik vergelijk dit even met een religieuze wet uit de Bijbel, het Oude Testament (voor de joden de Tenach). Boeren werden geacht zodanig te oogsten, dat er altijd bleef liggen en de armen altijd ongehinderd voedsel konden verkrijgen. Dat voorkomt honger. Vergelijk dit met wat er nu gebeurt: Hoeveel kinderen gaan zonder eten of met weinig of ongezond eten naar school? En wat wordt er gedaan met overschotten?

Comments are closed.