zondag, 6 november 2016
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De volgende Amerikaanse president gaat het zwaar krijgen

gale boettischer Dinsdag zijn de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. De nieuwe president staat voor grote uitdagingen, ongeacht of Clinton of Trump verkozen wordt.

De nalatenschap van Obama is niet mooi. Onder zijn presidentschap zijn veel problemen ontstaan of vergroot, en zijn opvolger erft daarvan de gevolgen.

Dit zijn de belangrijkste uitdagingen voor de nieuwe president:

– Verdeeldheid. Supporters van Trump en Clinton voelen zo’n afkeer voor elkaar, dat er van communicatie vaak geen sprake meer is. Er ontstaat een gepolariseerd, in twee kampen verdeeld Amerika.

Eén van die kampen zal de autoriteit van de nieuwe president niet of nauwelijks accepteren. Dat zorgt voor civiele onrust en verdere radicalisering.

– Politieke tegenwerking. Als gevolg van die verdeeldheid, zal het voor Trump of Clinton moeilijk worden om veel te bereiken. De oppositiepartij zal de president flink tegenwerken, meer nog dan nu onder Obama.

Als Trump verkozen wordt, dan zal ook het Republikeinse establishment een obstakel vormen. De elite moet niets hebben van zijn anti-globalisme en oppositie tegen belangenverstrengeling.

– Economische crisis. De problemen die de crash van 2008 veroorzaakt hebben, zijn nog altijd niet opgelost. Zo staat de rente al jarenlang op een veel te laag niveau, wat speculatie en het doen van slechte investeringen aanmoedigt.

De kans is groot dat er in de komende jaren een nieuwe financiële crisis komt. De nieuwe president kan daar weinig aan doen, maar zal er wel op worden afgerekend.

Dinsdag komt er een einde aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar niet aan de grote maatschappelijke problemen waar het land mee kampt. Die zullen hun schaduw werpen over het volgende presidentschap.

Gale Boetticher

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Problemen zijn er om opgelost te worden nietwaar? Wie niet van het oplossen van problemen houdt, moet geen president willen worden.

  Terzijde: Was er in Amerika ooit weleens een president die niet zichzelf verkiesbaar stelde, maar dat op verzoek deed? Dat zou namelijk iets zeggen over zijn karakter…

 2. easymoney schreef op : 2

  De president gaat het zwaar krijgen. Wie het ook wordt, ligt er totaal niet wakker van. De rekening van de staat wordt gewoon naar de belastingbetaler c.q. de kiezer geschoven.
  En kiezer, die wilt de waarheid niet horen, die stemt op degene die het meeste belooft. En de rekening is voor latere zorg.
  Wie krijgt de schuld, de markt, die trouwens bestaat uit dezelfde kiezers.
  Amerika gaat aan dezelfde ziekte ten onder als de socialisten, communisten, namelijk dat het collectief alles bepalend is, en dat het individu zich moet schikken aan wil van de groep, en als de groep het wil, moet het individu zich opofferen.

 3. Nico schreef op : 3

  Interressant artikel over dit onderwerp: Afspraak.

  Problemen oplossen kan een slepend proces zijn, of juist een aantrekkelijk uitdaging. Het gaat om de horizon die erachter ligt. De hoop dat zwaar weer opklaart en een hoopgevende visie inzake een ander toekomstbeeld.

  De één ligt liefst met een cocktail op een strand in Curaçao, de ander trekt er het liefst op uit om te diepzeeduiken, op zoek naar geschonken schatten in schepen met averij. Of om een berg te bedwingen. Misschien is de (levens)kunst wel om dat allemaal te doen. Relaxen om te reflecteren, afgewisseld met de spanning om schijnbaar onoplosbare problemen te lijf te gaan en te overwinnen.

  Zit dat in één van de kandidaten? Wie zal het zeggen? Want kandidatuur gaat gepaard met teveel show. Alleen degenen die hen van dichtbij kennen of langdurig op de voet hebben gevolgd weten waarschijnlijk hoe de zaak echt in elkaar steekt.

 4. mario schreef op : 4

  Trump zal een isolationistische politiek voeren de USA wordt een debiteuren staat.
  www.let.rug.nl

 5. IIS schreef op : 5

  Hillary Clinton wordt (de eerste vrouwelijke) president van Amerika, niet omdat het volk of de wereld haar wil, maar omdat de corrupte corporate elite, de werkelijke macht haar wil.

  En niet de president gaat het zwaar krijgen, maar wij gaan het zwaar krijgen bij het bewaren van de wereldvrede en het hopelijk ongeschonden doorstaan van de volgende collaps. De beurzen draaien op ondersteuning en het stroomlijnen van het zogenaamde goede nieuws en het uit de media houden hoe beroerd de wereldeconomie er voor staat, of anders gezegd hoe ziek men met nul rente en geld erbij ‘printen’ het allemaal heeft gebakken. Na de verkiezingen zal de beurs laten zien wat het nu niet mag, want bij een dalende beurs was Hillary nooit gekozen. Bereid met maar voor het ergste voor de komende jaren.

  Persoonlijke noot: soms zegt men wel eens dat iemand gek is, maar deze vrouw is oprecht, werkelijk knots knetter gek!….En heel vies, man!!…..

  IIS [6] reageerde op deze reactie.

 6. IIS schreef op : 6

  @IIS [5]: ….>Bereid je maar voor op het ergste voor de komende jaren….. Dit gaat nooit weer beter worden, alleen maar erger dan erg, hoewel hele veestapels het niet eens zullen merken “hoe” slecht, Gratis geld en een happy end bestaat in dit geheel nu eenmaal niet en dat willen mensen nog steeds niets van weten….Het zoete feest gaat door…Het feest heet “wie zal als eerste worden geslacht?”….Hoewel, het heel langzaam fileren tot op het bot heeft uiteindelijk eenzelfde effect.

  IIS [7] reageerde op deze reactie.

 7. IIS schreef op : 7

  @IIS [6]:

  De macht van het volk heeft gesproken? Niet dat het volk ook maar iets kan veranderen, maar wel een mooi en vermakelijk moment dat een complete karavaan over het paard getilde Clinton aanhangers all over the world (even) hun natte droom en zweverig idealistisch zelfbeeld in rook zagen opgaan. De toekomst zal uitwijzen wat een nieuwe president waard is, in ieder geval komt wrak Hillary niet het stokje van Obama overnemen. Alhoewel het een onvoorstelbaar moment moet zijn als Trump Obama gaat uitzaaien. Of toch nog een kogel, ongeluk of een Chavezje? Meestal is/was dat een indicatie dat de persoon een obstakel was voor de gevestigde private monetaire banken gangsters….Maffia!!…