hubDat alle kinderen op een gegeven ogenblik wel eens wat te verbergen hebben en om de waarheid heen draaien, was al lang bekend. Maar nu heeft Dr. Vasudevi Reddy van de psychologie afdeling van de Universiteit van Portsmouth ontdekt dat dit al kan gebeuren op een leeftijd van 6 maanden. Dan begint de training voor decepties in hun later leven!

Dr. Reddy heeft zelfs zeven categorieën van leugenachtig gedrag ontdekt bij kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar. Het simuleren van huilen is een van de meest algemene methodes om aandacht te trekken ook als er niets aan de hand is.

Het begint met “jokken”, dat klinkt niet zo erg. Maar dan wordt het steeds geraffineerder en mogelijk raken ze er dan aan verslaafd. Tot welke ernstige consequenties dit kan leiden zien we aan de gevolgen van de handelingen van politici die we nu in Irak en Afghanistan zien.
———————————————————–
*)Zie: “Babies not as innocent as they pretend”. By Richard Gray

Artikel geschreven door Hub in 2007

3 REACTIES

  1. Deze training voor liegen en geraffineerd gedrag heeft natuurlijk wel een oorzaak. Een kind waar niet naar omgekeken wordt gaat strategieën bedenken om alsnog aandacht te krijgen, ‘verkeerde aandacht’.
    Is het niet opvallend dat wanneer een kind voldoende aandacht krijgt en bijv. in een draagzak meegenomen wordt, hij nooit met dergelijke strategieën aan de slag gaat? Dat laatste is namelijk onze ervaring. Als er geen oorzaken zijn, dan zijn er ook geen gevolgen.

    Geraffineerd gedrag is een gevolg van een giftige, kunstmatige omgeving. Zet een mens onder druk en behandel hem met ‘chemicaliën’ (kunstmatige, onnatuurlijke bestuursmethoden), en hij raffineert zijn methoden.

    Ooit hoorde ik dat ruwe olie ontstaan is door lijken van mensen die ontbinden zijn. Of het waar is weet ik niet. Maar de metafoor dringt zich wel op dat de maatschappij als een soort van raffinaderij functioneert. Gebruik mensen als input voor een kunstmatig proces en wie weet komt er nog wat zinnigs uit. Zoals brandstof en energie die de elite nodig denkt te hebben om te functioneren. Met de bevolking, mensen, als fossiele brandstoffen. Geen gekke gedachte, omdat de oude Grieken spraken over de bevolking als dodenrijk. Wie zo laatdunkend en neerbuigend over medemensen spreekt, heeft er ook geen ethische problemen mee om medemensen als louter instrument te beschouwen en behandelen.

    Op raffinaderijen is er sprake van ontploffingsgevaar. Iemand die regelmatig voor zijn werk een raffinaderij bezoekt vertelde me dat hij voor zijn veiligheidspaspoort trainingen moet doen, als voorwaarde voor de toegang tot delen van raffinaderijen waar CO2 gebieden en H2O gebieden zijn. Daar is explosiegevaar. Als je weet wat CO2 en H2O is, en je begrijpt waar dit metaforische voor staat, dan is wel duidelijk waarom in de maatschappij sprake is van explosiegevaar.

  2. @mario [2]: Het is maar net hoe technologie gebruikt wordt. Zo ook met sofisme, want sofisme is weinig meer dan een technologie, een kunstje dat geleerd wordt, een methode om met kennis om te gaan.

Comments are closed.