BeWiseman profiel zijkantDe vergeten burger woont al jaren in een wijk die vroeger bevolkt werd door de middenklasse, tegenwoordig is het een ietwat verpauperde wijk vol satellietschotels en nieuwe Nederlanders. Sommige nieuwe Nederlanders wonen er intussen ook al jaren maar de communicatie blijft lastig, velen zijn de Nederlandse taal niet echt machtig. De vertrouwde buurtsupermarkt, de slager en de bakker zijn vervangen door een Turkse supermarkt, een Marokkaanse bakker en een halal-slagerij. Is dat erg? De één vind van niet maar de vergeten burger voelt zich er vaak niet echt meer prettig bij.

Op televisie ziet hij politici die trots vertellen hoe goed ze het doen. De economie groeit, de werkeloosheid neemt af en Nederland wordt veiliger, allemaal geweldig. Maar de vergeten burger heeft in plaats van 1,2% economische groei liever een buurt waar hij zich prettig in voelt. En een lage aangiftebereidheid wordt vaak verward met afnemende criminaliteit, politici zijn meesters in het goochelen met cijfers.

De vergeten burger leest de krant en ziet dat de intocht van Sinterklaas dit jaar zonder zwarte Pieten is, de Hema heeft de paaseitjes vervangen door verstop-eitjes en er komt een buurtfeest in het kader van de integratie en al het eten zal halal zijn. De nieuwe politieke partij DENK wil een discriminatiepolitie en ze willen af van straten die vernoemd zijn naar oude Hollandse zeehelden want dat waren ook allemaal racisten. Hij leest ook over falende, frauderende en liegende politici die gewoon op hun post mogen blijven omdat de coalitie het pluche heilig heeft verklaard. Heel soms moet er iemand opstappen omdat de druk van buitenaf te groot wordt, maar die komt dan vanzelf weer terug op een andere mooie post.

De vergeten burger had de laatste keer gestemd op een partij die beloofd had dat het beter zou worden. Financiële vooruitgang, strengere straffen, een strenger immigratiebeleid, minder geld naar de EU en meer aandacht voor de burger. Nou daar was allemaal niet zoveel van terechtgekomen. De EU trein dendert door, steeds weer steunpakkettennaar Griekenland, samenwerking met de corrupte Oekraïne en onderhandelingsgesprekken met Turkije dat lak heeft aan de mensenrechten. Allemaal geweldig. Maar iets doen aan het zwerfvuil en aan de schoffies die de buurt terroriseren is teveel gevraagd.

De politiek komt intussen steeds vaker langs op televisie met holle frasen. Ze willen misstanden keihard aanpakken maar echt concreet worden ze nooit. Er zijn de laatste jaren vele gevangenissen gesloten of verhuurd en de uitgedeelde taakstraffen zijn vaak lachwekkend. De politiek heeft het ook steeds over verbinden, we moet verbinden en we moeten tolerant zijn! Als de vergeten burger uit zijn raam kijkt of de krant leest dan moet hij constateren dat er toch echt een grens zit aan tolerantie.

Soms had de vergeten burger ook nog hoop. Want soms, heel soms mocht hij zich uitspreken via een referendum. Maar die hoop bleek ijdele hoop want de uitslagen daarvan werden en worden genegeerd. Ook daar laten de politiek partijen die beloofde te luisteren hem in de steek.

s Avonds kijkt de burger tv. Via allerlei talkshows en nieuwsprogramma’s krijgt hij steeds te horen dat hij een domme racist is en een populist. De vergeten burger voelt zich zelden tot nooit vertegenwoordigd in die programma’s, en dat is raar want heel veel mensen in zijn omgeving denken hetzelfde als hem. Maar in die programma’s zitten voornamelijk politiek correcte mensen die sociaal wenselijke en correcte meningen geven. Al die mensen zeggen steeds hetzelfde, Rusland is slecht, de EU is geweldig, alle vluchtelingen zijn zielig en populisten begrijpen er niets van. En dat is raar!

Want moeten wij bang zijn voor Rusland of moet Rusland intussen bang zijn voor de EU? komt Rusland onze kant op of is de EU al jaren bezig hun kant op te gaan? Is Putin enger dan onze leiders die zich laten leiden door eigenbelang, lobbyisten en multinationals?

Is de EU geweldig? EU commissarissen met bijbanen en belangenverstrengeling, EU leiders die het volk negeren! Parlementsleden die een aanwezigheidspremie krijgen als ze op vergaderingen verschijnen? Landen die onder druk worden gezet om dingen te doen waar het volk zich tegen uitgesproken heeft, handelsverdragen afsluiten die goed zijn voor bedrijven maar minder goed uitpakken voor de burger, het klinkt inderdaad allemaal geweldig!

De vergeten burger ziet ook erg weinig terug van de misstanden die er zijn met vluchtelingen. Natuurlijk mag je het leed laten zien maar waarom nooit de ellende? Politiemensen in Duitsland en Zweden die aan de noodbel trekken, je hoort en ziet er hier niets van. Provocerende optochten en demonstraties van haatpredikers met hun gevolg in Europese steden, doodgezwegen. Er zijn meer gelukzoekers dan vluchtelingen, je hoort ze er op tv niet over. Je hoort ze wel over de botsingen der culturen en dat is dan vaak onze schuld omdat we niet tolerant zijn. De politiek correcte mensen vergeten echter wel dat al die nieuwkomers uiteindelijk terecht komen in de wijk van de vergeten burger! En diezelfde vergeten burger moet via de belasting opdraaien voor de huisvesting, ziektekosten, scholing van al die mensen… het blijft in de talkshows angstvallig stil hierover.

Maar de vergeten burger krijgt dagelijks ingeprent dat hij met zijn mening een domme populist is. En zo is de vergeten burger intussen de verketterde genegeerde burger. Maar in een democratie heeft ook de genegeerde burger stemrecht en dat begint in meerdere landen steeds duidelijker te worden.

Ingezonden door Bewiseman, met goedkeuring overgenomen van deze site

19 REACTIES

 1. Wat is een “bewiseman” eigenlijk? Is dat een soort van bewijsman? Of komt dat misschien uit een taal waar politiekcorrecten zo dol op zijn? In Amsterdam hoor je bijna niets anders meer binnen de ring.

  IIS [6] reageerde op deze reactie.

 2. Dit artikel sluit aan de reactie die ik zojuist elders schreef.

  Vergeten burger is niet de beste term. Wie opgroeit dient van jongs af aan de dictaten van een overheidsmachine te gehoorzamen, te beginnen met schoolplicht, later met dienstplicht en weer later vooral in de vorm van rekeningen die gepresenteerd worden.
  Ik herinner me dat ik al jong in de gaten had dat politici toch wel hun gang gaan en zichzelf hoogstens corrigeren wanneer er vlammende protesten komen. En hun plannetjes… daar kwam nooit wat van terecht. Evenals hun beloften. Daar is niets aan veranderd.

  Als de één denkt dat hij van een ander soort (ras) is, verheven boven de ander (vandaar de term overheid, verheven over), en de ander moet het allemaal maar over zich heen laten komen… dan wordt actief apathie gekweekt en blijft vooral de tredmolen over. Zijn de plannetjes van anderen wat duur, dan moet er wat harder over die tredmolen gelopen worden. Zitten die plannetjes niet goed in elkaar, dan leidt dat tot verval.

  Moreel verval ontstaat wanneer mensen niet vrij zijn om hun natuurlijke verantwoordelijkheden in te vullen. En ze niet afgerekend worden op die natuurlijke verantwoordelijkheden. Daar bovenop komt een grote bron van kwaad; wie werknemer is van een organisatie, kan zich mooi verschuilen achter de club en zijn verantwoordelijkheden ontlopen. Hij wordt hoogstens ontslagen.

  Racist en populist zijn ook weer van die rottige termen. Het leidt af van waar het echt om gaat.

  Ik scheef recent een kort artikeltje over racisme. En gaf een andere betekenis aan bestaande woorden, om iets duidelijk te maken. White power als de kracht om het goede te doen. Black power als de kracht om het slechte te doen. En een ras genaamd ‘liegebeest’ als mensen die Black power praktiseren. Het artikeltje sloot af met de uitnodiging om White supremacy serieus te nemen, White power te praktiseren en racist te worden; liegebeesten moeten geen gedreigde diersoort worden maar uitgeroeid worden. Dat is racisme in optima forma. Naar een huidskleur kijken in plaats van karakter is gewoon flauw. Een kleurtje zegt simpelweg niets.

  Populisme is eigenlijk het nattige gevoel dat er ergens iets niet in de haak is. In feite gaat populisme om moreel verval vermoed ik. Een verval dat helaas op bepaalde bevolkingsgroepen geprojecteerd wordt. Maar als mensen hun natuurlijke verantwoordelijkheden op moreel juiste wijzen kunnen invullen, dan krijgt de massa ineens wind onder de vleugels en krijg je iets heel anders. Dan komt er ineens muziek uit in plaats van krijsend gejank.

 3. Hahahaha Wow, dit libertarisme begint steeds meer op een afsplitsing van de NVU te lijken. Ik schaam me heel diep, dat ik ooit interrese in jullie pulp had. Maar ja, ik was zeventien.

  Henk en Ingrid moeten niet piepen over de Marokkaanse Supermarkt. Ik kom er vaak hier, waar ik woon. Prachtig eten, mooie mensen, lekker gebak, allemaal verrijking. Zijn jullie nou net als die verzuurde PVV, die er een soort jaren dertig rassenleer op na houd?

  Jullie waren toch enkel en alleen voor ‘ echt kapitalisme’ vanwaar dan lees ik nationalistische en antifeministische hatelijke stukken van jullie kant ?

  Vrij sprekers hahaha. Willen jullie neoliberalen , jezelf alsjeblieft nooit meer anarchist noemen ? Alvast bedankt

  Naam * [4] reageerde op deze reactie.
  weg met ons [7] reageerde op deze reactie.
  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 4. @Naam * [1]:

  Wat dacht je van “be part of the shift”? Ook zo’n hitsige linkse nep quote waarbij het goed gelovige vee verblind recht in de koplampen van de aanstormende trein loopt….Dit land is niet eens meer zinkende, het is reeds omgekomen en overgeleverd aan de macht van degene die de monetaire macht hebben….Zodra het startschot valt dan zijn we allen gelijke arm, vooral degene die nu nog denken soeverein, (financieel) onafhankelijk en in het bezit van zichzelf te zijn…

  Naam * [15] reageerde op deze reactie.

 5. @Jaas [3]:

  Libertariërs doen niet zo heel ingewikkeld, hoor, maar kijken slechts kritischer dan voor sommige wenselijk schijnt te zijn, dat is lullig natuurlijk voor de proleten van gratis voor niets en Nederland “val dood land en schijt aan de kaaskoppen”. Mensen mogen zich hier komen vestigen en iedereen is welkom, zolang ze er maar voor zorgen dat ze hun eigen broek ophouden en niet op de zak van anderen zwaar overladen met poen gestolen en afgeperst van de verneukte burgerij die daar een heel klein beetje veel zuur van begint te worden. Maar de zogenaamde ongelukkigen, de bevooroordeelden hebben geluk, de maatschappij wordt onder druk van krachten van bovenaf richting islamitische cq fascistische heilstaat gedrukt, dus de verzuurde kaaskoppen hebben al niet eens zoveel meer in de melk te brokkelen ten opzichte van de andere bevooroordeelden. Dus, tel uit je winst, want een reactie zoals die van jou lijkt eerder zwaar over tijd en door en door verzuurt als je ziet wat men zoal op presenteerblaadjes krijgt aangeboden dan lach je toch de zuurbekken in recht in de smoel uit. Ook het bevooroordelen en boven anderen verheven worden van andersoortigen m.b.v. een arsenaal aan gesubsidieerde proletariërs is dat zelfs in deze een vorm van discriminatie… Maar WTF interesseert dat een doorsnee nieuwe? Kijk, de overheid is schijtschuldig in het splijten van Nederland, en dit is waarschijnlijk ook de bedoeling, het afmaken van NL…Weest allen kunstmatig happy, totdat de poen op is en dan maar eens weer zien hoe happy iedereen is.

  Libertarian guy [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Jaas [5]:

  Je hebt helemaal gelijk! Dit is steeds meer een racistisch blog aan het worden voor onverdraagzame zure mensen. Het heeft helaas niks meer met vrijheid te maken hier. Echt zonde….. Voor de vrijheid is verdraagzaamheid juist veel beter. Met dit soort artikelen jaag je mensen richting neo-fascisten van bijvoorbeeld de PVV.

  weg met ons [10] reageerde op deze reactie.

 7. @weg met ons [7]:

  Het probleem is de subsidie. NIET de mensen of hun supermarkten. Niemand heeft last van een ondernemer van Turkse of Marokkaanse komaf die thuisblijft bij de verkiezingen. Veel mensen hebben wel last van PVV stemmend onverdraagzaam volk. Want de PVV zorgt daadwerkelijk voor meer leger, meer politiestaat, meer verzorgingsstaat en afschaffing van de godsdienstvrijheid. Wie is dus een bedreiging voor de vrijheid in dit land? Een niet stemmende Marokkaanse ondernemer? Of de PVV’ers hier?

 8. @Libertarian guy [8]:

  Wat een onzinnig geklets uit de nek over “racistisch”, dat is het nieuwe stokpaardje van lui die niet begrijpen dat racisme een achterhaald fenomeen is en ook nog even onverdroten durven beweren dat het libertarisme hiermee wat van doen heeft.

  Racisme is in de huidige links dictatuur een gestuurd fenomeen door de burger betaald en wordt doorgeseind aan de zwakkeren van geest door degene die er volgens mij goed voor krijgen betaald, het is in de huidige vorm een heel doortrapte smeercampagne aan het worden.

  De PVV en libertarisme zijn totaal het tegenovergestelde van elkaar, maar neemt niet weg dat het libertarisme duidelijke standpunten kent inzake vrijheid van vestiging en vrije ondernemerschap tot aan het individuele recht op zelfbeschikking en alles wat daarmee is verbonden. Juist het libertarisme stuurt aan op geheel andere, vrijere zaken dan wat de huidige gevestigde en gecontroleerde politiek in gedachten heeft of anders gezegd “in de pocket wil houden” met daarbij repressie tot aan het dom houden van het vee en vooral uitmelken onder de noemer van het aloude “verdelen en heersen”…Maar hé, gratis geld van de staat tot aan het permanent gepamperd worden maakt natuurlijk ook dat een gezonde en weldenkende, vrije geest niets meer heeft in te brengen. Dat een ondernemer, van welke komaf dan ook, hierbij wordt gehaald is ridicuul, ongesubsidieerde ondernemerschap die draaien op eigen kracht en geld, maar hadden tegelijkertijd ook weer niet zo’n bestaansrecht als het regiem van de linkse kerk zoveel electoraat en clientèle deze kant op had geëxporteerd. Het is een kunstmatig in werking gestelde emigratie golf, niet een vrijwillige emigratie op kosten van de eigen beurs een plek verwerven, maar op uitnodiging op kosten van de zaak, de burger, dus. Daarin zit een wezenlijk verschil.

  Libertarian guy [11] reageerde op deze reactie.

 9. @weg met ons [10]:

  De schrijver van dit artikel heeft duidelijk problemen met de afkomst van mensen: de halal-slagerij, Marokkaanse supermarkt etc. Dat is duidelijk racistisch. Iets anders kan ik er niet van maken….

  En dat heeft niks met links te maken, want als libertariër ben ik voor het recht op vrij wapenbezit, tegen de EU en voor een 100% vrije markt. Niet bepaald links…

  Je hebt natuurlijk een punt, dat mensen hier zijn gekomen of gebleven (ik denk vooral het laatste) door subsidies. Tijd dus om gewoon die subsidies stop te zetten. Belastingroof is immoreel ongeacht naar welke bevolkingsgroep de buit gaat….

  Naam * [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Jaas [3]: Steunbetuiging. Met die verrijking ben ik het helemaal eens.

  Onbekend maakt onbemind? Wat de boer niet kent vreet ‘ie niet?

  De islamitische slagerij is kennelijk eng. Terwijl die beter vlees levert dan een supermarkt. Niet opgespoten met water. Een Turkse of Marokkaanse supermarkt verkoopt gewoon etenswaren, dus wat is dan het probleem?
  Vreemd dat mensen zich niet druk maken om een Indonesische toko of een Afro-shop maar wel om alles naar islamitisch of een islamitisch land riekt. Ik lees er een hoop stemmingmakerij in terug, en weinig nuchterheid. En nog steeds… is het een kunst om iemand proberen in te schatten op grond van karakter en gedrag, iets anders dan vooroordelen op grond van uiterlijk of de plaats (of klasse, of stand) waarin iemand door kosmisch toeval is geboren.

  Ik zou iedereen aanraden om af en toe rustig een praatje te maken met mensen van niet-Europese afkomst. Echt, daar leer je van. Even de moeite nemen om gewoon een praatje te maken leert je dat er meer goede mensen rondlopen dan je misschien verwacht, die (net als jij?) graag een betere wereld zouden zien. Zonder dwang en geweld wel te verstaan.

 11. Laat ik voor eens en altijd opbiechten dat ik een rasechte racist ben. Hoewel er slechts één mensheid is, bestaan er kennelijk toch meerdere rassen. En da’s niet goed.

  Denk bijvoorbeeld aan het ras ‘onderkruipsel’, ook wel untermensch genoemd. Dat zijn mensen die iets doen ‘omdat het kan’ of omdat ze er de opdracht toe krijgen. Zonder last te hebben van een werkende gewetensfunctie, zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedrag. Da’s toch walgelijk?

  Een ander ras wat ik noemde is ‘liegebeest’. Wat heb je aan liegebeesten die onwillig zijn om te zeggen waar het op staat? Denk aan politici die altijd om de hete brij heendraaien. Ooit weleens naar een parlementaire enquete gekeken? Of een ambtenaar of werknemer horen glibberen en glijden om zijn baan te behouden na discutabel gedrag?

  En wat te denken van het ras ‘goden’? Echt, niemand is perfect, dus niemand haalt het niveau ‘god’. Laat mensen dan ook niet denken dat ze goden zijn, of als zodanig beschouwd worden. Beide benen op de grond graag.

  Er bestaan rassen die duidelijk vernietigd moeten worden. De ouderwetse methode ‘afmaken’ werkt weliswaar, alleen, het is niet verstandig om bloed aan je handen te hebben. Dat achtervolgt een mens (in zijn nachtmerries) en werkt volgend geweld in de hand. Dus wat dan te doen om deze inferieure rassen toch af te slachten? Nou, heel eenvoudig. Een opvoedkundige ‘vlammende schimprede’ wil best weleens werken. Sommige mensen hebben nu eenmaal een opvoedkundige schop onder hun kont nodig. Gewoon niet gek doen.

  Als we het dan toch over opvoedkundige schoppen onder de kont hebben, dan kan dat twee kanten op gaan:

  1) Je denkt dat je al mopperend en scheldend plat op de grond kan gaan liggen tot buien overwaaien en het onderkruipsel uithangen? Niet dus. Gewoon op je benen gaan staan en doen wat een volwassene behoort te doen. Als je dat niet kunt, dan leer je het maar. Neem je verantwoordelijkheid, leef niet boven je stand en zorg ervoor dat je op de stand leeft die bij je capaciteiten past. Niet meer, niet minder.
  Het is de bedoeling dat je geen untermensch blijft, maar een übermensch wordt. Iemand die zijn eigen beslissingen neemt en dat op een zo goed mogelijke manier doet. Go for it!

  2) Je denkt dat je hoog verheven bent en andere mensen dom kunt houden, kunt voorliegen, uit kunt buiten, enzovoort? Niet dus. Kom met je hoofd uit de wolken, kieper waanideeën overboord en ga met je benen op de grond staan.

  Ooit is er een scheiding gemaakt tussen hemel (waar macht resideert en geregeerd wordt) en aarde (waar onmacht heerst en wat geregeerd wordt). Tijd om die scheiding op te heffen en een einde te maken aan rassenverdeling. Of zijn er redenen om geen ziekelijke denkwijzen te genezen, geen mensen op te voeden tot daadwerkelijke volwassenheid?

 12. Zojuist zie ik een artikel van iemand die ooit met een minister sprak over artikel 137, het grote verschil tussen ‘zijn’ en ‘doen’.

  Daarin een interessante alinea:
  “Van huis uit heb ik geleerd dat wanneer je spot of scheldt, je dat dan moet doen tegen de macht. Nooit tegen de machteloze. Geloof en de priesterkaste zijn net zozeer de macht als de staat of de koning. Een burger is kwetsbaarder.
  Trap alleen naar boven, nooit naar beneden. Met die mores ben ik de wereld in gestuurd.”

  Met het oog op de bovenstaande twee punten, is de vraag hoe dat opvoedkundig in elkaar zit.
  Voor de nuance m.b.t. het 1e punt; als iemand naar de tijd gerekend tot bepaalde dingen in staat zou moeten zijn, is er denk ik niets mis mee om de spot te drijven met iets dat ondermaats is. Want het kan best wel beter. Zolang het maar gevolgd wordt door de bemoediging: “Je kan het. Ga ervoor”. Want een opvoedkundige correctie moet over gedrag gaan, niet het ‘zijn’.
  Hoewel ik bovenstaand over andere rassen spreek (‘zijn’), zou ik bij het ‘uitvoerende werk’, het echte werk dus, eerder stellen dat iemand zich niet moet gedragen als bijv. een onderkruipsel, liegebeest of god. Goden moeten van hun troon gestoten worden, onderkruipsels of liegebeesten verheven worden. Als je dat op alle fronten tegelijk aanpakt, dan komen mensen elkaar ergens onderweg op een goede manier tegen.

 13. @Libertarian guy [11]: Het lijkt mij dat de schrijver zijn geld mag uitgeven waar hij wil. ‘Racisme’ valt wat mij betreft binnen de vrijheid vand meningsuiting. Ongeacht of ik het dan eens ben met de al dan niet racistische opnies.

  @IIS [6]: Al dat rare Engels communiceert niet echt, ik snap ze gewoon niet howel mijn Engels (volgens Engelstaligen) uitstekend is. Je ziet het ook bij die activisten die zichzelf “social justice warriors” noemen. Om een of andere reden moet men zonodig met Engelse kreten ‘protesteren’ tijdens een demonstratie. Ik vermoed dat dit een eis is van George Soros in ruil voor het gratis geld dat hij geeft.

  @Jaas [5]: Ik hekel deze punten alleen als overheids-doctrine. Iedereen mag zijn eigen mening hebben. Verder, wat je zegt ben je zelf. Lees je eigen woorden nog eens.

 14. Het blijkt maar weer hoe verdeeld deze beweging is. Vage, racistische sentimenten hoor ik, veel woede, maar ook vrijheid liefende mensen. ( verdwaalde anarchisten )

  Belasting, ik zou het nog niet eens zo heel erg vinden, als het mij ook direct ten goede kwam. Het gaat nu naar banken, naar management lagen, naar ambtenaren, naar opportunisten. Ook ik als linkse anarchist ben het hiermee eens.

  Sociale voorzieningen. Dit is ook een bijeffect van het kapitalisme. Niet iedereen is productief genoeg voor de bedrijven, dus wat doet de staat dan, om het kapitaal te helpen. Ze geven de minder productieve mensen een uitkering en laten ze vervolgens dwangarbeid uitvoeren. Zo werken ze sociale ontwrichting tegen en spekken ze de bedrijven alsnog.
  Twee vliegen in één klap.

  Kan je het mensen kwalijk nemen? Een bijstand is even laag als een rotbaantje, bij een rotbedrijf. Ik Snap wel dat die mensen dan nog liever een bijstand nemen. Het kapitalisme kan gewoon niet iedereen bestaansrecht geven. De staat vult dit op.

 15. Nietzsche achtige uitwijdingen over uber en unter mensch. Untermensch is trouwens iets dat de nazi’s erbij bedacht hebben. Libertariers vullen dit uberconcept vervolgens in vanuit hun kapitalisme stokpaardje. Alsof het kapitalisme ubermenschen maakt. Eerder sluwe managers, die messensets laten maken in China en dat met winst verkopen in Europa. Bij übermensch dacht ik meet aan Salvador Dalí, of Leonardo. Niet aan een of andere gladde autoverkoper. Ach,Ach Ayan Rand, je volgelingen maken rare sprongen.

  mario [18] reageerde op deze reactie.

 16. Hahaha nu zijn er weer goede en slechte mensen. Ik dacht altijd dat libertariers spraken van een subjectieve moraliteit, die voor ieder zelf ingevuld dient te worden. De kapitalist doet wrede dingen, waarop de libertarier zegt, wat goed en slecht is vult het individu zelf wel in. Nu doe jij zelf moraliserende uitspraken, Mario.

Comments are closed.