albert-hahnDe Duitse bezetting van België in de eerste wereldoorlog bracht de mensheid enige ironische hoogtepunten. Tijdens het massale slachten van mensen in de loopgraven maakten de Duitsers zich druk om de nogal dieronvriendelijke behandeling van vogels door onze zuiderburen. Zangvogels zingen mooier, zo is de gedachte, als ze blind zijn. 

Met een hete naald werden vinken blind gemaakt om ze mooier te doen zingen. Onderstaande spotprent van onze grote cartoonist Albert Hahn (socialist) geeft de ironie weer. De Belgen werden met zware straffen bedreigd indien ze doorgingen met hun gebruik vinken blind te maken.

albert-hahn-vinken-bescherming

Veel ironischer kan een machthebber niet zijjn

6 REACTIES

 1. Uiterst walgelijk voor een club die uit zei te zijn op een Arisch ras met blond haar en blauwe ogen. Want als wie denkt edel te zijn, dan moet geen pure levensvormen voor het leven beschadigen, gevangen houden en vanwege eigenbelang voor zijn karretje spannen.

  Dit is een belangrijke les. Hooggeborenen zijn niet edel, ze hadden niet meer dan kosmische mazzel. En het is nog maar de vraag of ze puur zijn, gezien hun optreden. Tijd voor hooggeborenen om met de beide benen op de grond te komen en onder ogen te zien dat ze gepast met andere levensvormen, of het mensen zijn of dieren, dienen om te gaan. Dat kunnen vooral vreemde vogels hen uitstekend uitleggen 😀
  Aangezien deze lieden geen benul hebben waar ze mee bezig zijn en wat de gevolgen van hun handelen zijn, is niet meer dan passend als ze eens een pijnlijke opvoedkundige les krijgen die ze zich nog lang zullen heugen.

  Voor wie last heeft van slecht zicht (dus geen voorwerpen in zijn oog geduwd of geslingerd heeft gekregen) is ooglaseren overigens een probaat middel. Een dunne laserstraal die alle hoeken en gaten van het gezichtsveld opschoont.
  Dit is een mooie metafoor voor kennis die je spreekwoordelijke gezichtsveld opschoont. Daar is een goede doe-het-zelf methode voor; nooit geloven wat een ander zegt, maar alles controleren. Eventjes de aandacht concentreren om zuivere kennis te verkrijgen. Moet je eens kijken wat voor vuil (kletsverhalen van anderen) je dan tegenkomt, en wat er dan in rook op gaat… Het enige lastige is, dat in een giftig klimaat het vuil maar blijft neerslaan op je gezichtsveld en je dan oeverloos bezigblijft met ooglaseren. Dat is na een eerste opruimbeurt echt saai.

  Ivor Biggun [5] reageerde op deze reactie.

 2. Verontschuldiging voor de typevouten. Gevangenschap heeft een destructieve fysieke uitwerking.

 3. Dit verhaal doet me denken aan een ander, zeer inspirerend verhaal dat ik ongeveer in 2003 tegenkwam. Na wat zoeken blijkt dat verhaal nog steeds op het internet te circuleren. Hier een kopietje. Knip de religieuze taal weg en je krijgt een uiterst leerzame les, een ware levensles.

  De samenvatting:
  Er was eens een vogel die van nature een talent had meegekregen. De vogel kon erg mooi zingen. Er kwamen dieren op af. “Oh, wat kun je mooi zingen!”. Dat deed de vogel voor alle levensvormen om zich heen. Maar dat was voor deze dieren niet genoeg. Nee, de vogel moest een sterrenstatus krijgen en optredens gaan verzorgen. Daar voelde de vogel zich uiteindelijk niet lekker bij, en constateerde uiteindelijk dat hij in het wild beter af was. Om voor alle levensvormen te zingen.

  Uiteraard dringt dit verhaal veel beter door als je de volledige versie ervan leest.

  Zo is het ook met mensen. Echt waar, een mens is in het wild beter af. Gewoon in een natuurlijke omgeving. Een sterrenstatus bederft de pret gegarandeerd. De sprankeling verdwijnt en er duiken allerlei nodeloze problemen op. Nooit aan beginnen dus.

 4. @Ivor Biggun [5]: Tijdens de 1e WO niet nee. Tegelijk… is er in Duitsland en Frankrijk wel een sfeer van superioriteit gecreëerd. De gedachte dat wie ‘ons’ voorbeeld volgt edeler wordt. Noem het maar rassenveredeling á la blond haar en blauwe ogen. Praktisch gezien was het waarschijnlijk meer een kwestie van militaire dominantie en de introductie van machinerie.
  De hedendaagse EU is uiteindelijk vooral een unie waarin politiek (veronderstelde volksvertegenwoordigers) en militairen hetzelfde doen; gezamelijke militaire dominantie om de stabiliteit te handhaven en bureaucratische machinerie om mensen op een lager niveau in het gareel te houden. Door ze in toenemende mate te verstikken en het klimaat langzamerhand steeds meer te vergiftigen met allerlei regeltjes en voorschriften.

Comments are closed.