popehat_1767116bVrijspreker: De echte slaaf is te herkennen aan de excuses die hij klaar heeft staan als hij weer eens vernederd wordt door zijn heerser. Waar komt dat vandaan?

Opperdienaar: Het is alsof de heerser zo lui en zo gevaarlijk is, dat de onderdaan het zelfs op zich neemt excuses voor zijn gedrag te verzinnen.

Als hij weer eens wordt kaalgeplukt, weet de onderdaan snel te verzinnen waarom het voor zijn eigen bestwil is en welk van zijn stommiteiten zijn straf nodig maakt. Soms zegt hij zelfs: “Die regel zal ooit wel ergens voor verzonnen zijn”. Dat er tussen die duizenden wetten en regels iets zou staan wat alleen in het belang van de regelmaker is, kan hij niet bedenken. De staat als goedwillende ouder. Je ziet dit ook bij mensen die door hun partner mishandeld worden. De mishandelde vindt snel een excuus: “”Hij had ook een zware dag op het werk”

Neem ook het file probleem. Stel dat 2 onderdanen het file probleem bespreken. Als je tegen onderdanen zegt: moeten er niet meer wegen gebouwd worden tegen de files?

Dan is de reactie van de onderdaan meestal: Daar is niet tegen op te bouwen. De wegen staan toch zo weer vol.

Tenzij het natuurlijk de voorzitter van bouwend nederland is. Die zegt dat het een kwestie van te weinig geld is.

Vrijspreker: Ondertussen is het grootste probleem bij een weg aanleggen de jarenlange rechtszaken vanwege beschermde buidelratten wiens leefomgeving wordt bedreigd volgens de milieu effect rapportage.

Opperdienaar: Dus meer wegen leiden volgens de onderdaan alleen maar tot meer autos en niet een oplossing van de files. Daarom is het vreemd dat hij niet denkt dat meer belasting alleen maar tot meer overheidsuitgaven leiden en niet tot een oplossing van het financieringstekort.

Vrijspreker: Dat is inderdaad wel vreemd, je zou verwachten dat hij zowel meer wegen als meer belasting ziet als ‘dweilen met de kraan open’.

Opperdienaar: De onderdaan anticipeert wat zijn heerser wil dat hij denkt en sjort daar snel een opportunistisch argument voor uit de kast. De olifant van het onderbewuste heeft al een beslissing genomen en de berijder van de olifant verzint er een plausibel klinkende rationele verklaring voor bij.

De onderdaan heeft niet door dat zijn argumenten alleen zijn emoties volgen. “Mijn heerser legt de weg niet aan omdat hij de gevlekte uil wil beschermen”, “Belasting moet omhoog want mijn heerser kan zijn uitgaven niet terugschroeven”, “Autogebruik moet omlaag want mijn heerser kan niet meer wegen aan laten leggen”.

Vrijspreker: Hoe komt het dat de onderdaan dit niet van zichzelf doorheeft en denkt dat hij rationele argumenten aanvoert?

Opperdienaar: Hij wordt al vroeg in zijn gedrag getraind. Denk aan Sinterklaas. Als kind vraag je je niet af waar Sinterklaas die kanootjes van betaalt, hoe de distributie gaat enz. Je wordt omgekocht en stelt dan geen moeilijke vragen. Er is een vent met een rare hoed en een boek over goed en slecht en hij kan je straffen door je naar Spanje mee te nemen of belonen. Die vent kan cadeautjes tevoorschijn toveren en iedereen die moeilijke vragen stelt, krijgt gelijk boze blikken van zijn klasgenootjes. De stap is niet groot om dan als volwassene een rare vent met een kroon te zien die een boek met goed en kwaad heeft en kan straffen en belonen. Als die dan zegt: Ik geef jullie gratis gezondheidszorg. Wie ben jij dan om moeilijke vragen te stellen: gratis? Worden de doktoren en verplegers niet betaald dan? Boze blikken buigen zich af in jouw richting. Bederf het nu niet! De koning heeft een magische hoed of een geldpers en kan ons gratis dingen geven.

Vrijspreker: Werkelijk, de heerser als tovenaar? Dus geen moeilijke vragen stellen, net als vroeger bij Sinterklaas. Bederf het niet voor de rest.

Opperdienaar: Alleen die libertariërs zijn altijd weer van die onvermurwbare ijskoude spelbedervers. Geen wonder dat iedereen een hekel aan ze heeft.

 

20 REACTIES

 1. Anders uitgedrukt is dat het verstandiger is om zelf de primaire veroorzaker van gedachten en gebeurtenissen zijn.
  Bij een dier: De kop leidt, de staart volgt.
  Bij een mens: Ouders leiden, kinderen volgen. Kinderen groeien op en gaan hun eigen leven leiden.
  In de regeerindustrie: Denken moet je aan een paard overlaten, oftewel politici en bestuurders die ‘bereden’ en gestuurd worden door een staatshoofd. In theorie althans.

  De evolutie van een onderdaan: Bij geboorte tot een onderkruipsel gebrandmerkt worden, opstaan om een paard te worden, je ruiter (de heerscher) afwerpen en vervolgens je eigen depandance van de wereldwijde regeerindustrie oprichten, je eigen koninkrijk. Zo werkt dat toch? De ‘profeet’ (maar eigenlijk wannabe koning) Mozes gaf het ‘goede voorbeeld’ door het grondwerk te leveren voor koningen zoals Salomo. En velen na hem.

 2. Ik blijf het vraag en antwoord spel tussn de vrijspreker en opperdienaar erzaam vinden.
  Dt zie ik terug als ik met familieleden over de overheid praat. De overheid functioneert niet, hun oplossing, meer overheid, meer regels en de rijken moeten betalen. Na verloop van tijd verliezen zij de discussie, en dan zie je even het licht verschijnen in hun ogen, en daarna vallen zij terug naar het oude denken. Zij hebben niets anders geleerd, dan wat zij iedere dag te horen krijgen.

  LoNe [4] reageerde op deze reactie.

 3. vermakelijk stuk, grijns
  …- dus je zit in je maag met een zelfverklaarde ‘opperdienaar’, die net doet alsof hij straffen en heiligen kan [zie pic of paus]..?

  ja dat is idd een Gotspe – beide het debiele idee van een sinterklaas-figuur als wel de paus zelf. Maar het is nou niét weer zo, dat alleen ‘vrijsprekers’ ijskoude spelbedervers zijn. Ben ik ook : van de parodie welke door ‘catholicisme en hervormd en evanglisch gedachtengoed’ uitgevoerd wordt op de waarheden van de schrift.

  Eigenlijk zeg je hiermee, schrijver, dat de ‘dienaar’ maar kan kiezen uit het aan hem voorgestelde Dualisme van de heerser : lees, “van de elite”.
  [en ja bij die laatste, daar hoort de paus ook bij].

  geen wonder dat je ‘tegen’ bent ! welk weldenkend mens zou dat niét zijn..? Vandaag de dag is de mantra ‘iedereen mag kiezen’ : maar de voorgelegde keuzes zijn niet anders als Kiezen tussen aldi-worstjes en Aldi-hamburgers : maw, je mag alleen kiezen uit hun eigen aldi ; kiezen tussen hún voorgestelde ‘oplossingen’.

  DIT, beste schrijver, is waar je over praat in je artikel.

  = de elite, die zgn kwaad of goed bestraft,
  alnaargelang hun eigen opgelegde maatstaven,
  en de mensen dwingend to kiezen tussen hun éigen voorgestelde dualistische “oplossingen”.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Easymoney [2]:

  ^^^ 100% waar EM

  ..en je kunt het de meeste zielen niet eens kwalijk nemen ! …ze zijn gevallen mensen – gevallen in het vervl. Dualsisme dat deze aarde regeert… boom van goed&kwaad.. – en woden constant genaaid waar ze bijstaan : door de spindocters die onze samenleving welbewust in een bepaalde richting sturen — dmv hun creeërn van hypes of oorlogen ; en vervolgens wordt dan zgn de ‘beste middelweg gekozen’ :
  [de vóoruit bedachte ‘middelweg’ natuurlijk –

  Hegel zou zich omdraaien in zijn graf,
  zou hij hebben geweten hóe erg zijn ramp-theorie misbruikt wordt…

 5. @LoNe [3]: Mag ik je wat wijzer maken? Zo niet, negeer dan deze reactie 😉

  Sinterklaas is een samenvoeging van de naam Klaas die volgens velen “overwinnende mensen” betekent. Maar eigenlijk komt Nicolaas van het Griekse Nikao “overwinaar” samengevoegd met het Griekse Laos “volk”.

  Klaas is heilig verklaard, dus komt er Sint voor. Maar heiligen bestaan niet, wel mensen die proberen op een goede manier door het leven te gaan. Niet bestaande heiligen zouden foutloos zijn, mensen maken fouten. En daarvoor maken ze zoals de titel van dit artikel al zegt soms excuses. Waar niemand wat aan heeft, want het gaat niet om praatjes, maar om daadwerkelijk berouw of spijt en de inspanning om het voortaan beter te doen.

  Via Wikipedia naar de “Tweezwaardenleer” is ook interessant.
  Om de macht van koningen te legitimeren werd mythologie en religie op poten gezet. De God van religie als beeld voor een koning, de ‘wereldlijke macht’. Om de magie (en ethiek) verder vorm te kunnen geven werd er ook een ‘geestelijke macht’ opgetuigd. Die geestelijke macht (bijv. een paus) kan koningen in het zadel van een regering zetten of ze er juist uit gooien.

  Via Wikipedia naar de “Trias politica” is ook interessant.
  De ‘wereldlijke macht’ is onderverdeeld in een wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Die elkaar zouden moeten corrigeren. Ga je terug naar de praktijken van de Inquisitie, dan zie je dat de ‘geestelijke macht’, de ‘wereldlijke macht’, de wetgevende macht, de rechterlijke macht en de uitvoerende macht eigenlijk allemaal onder een hoedje spelen. Met rampzalige gevolgen van dien. Waarvoor excuses soms wel soms niet gemaakt worden, maar de betrokkenen kennelijk niet hun best doen om hun leven te beteren.

  In alle eenvoud is in een gezin geen sprake van een ‘scheiding der machten’. Als pa en ma goedwillend zijn, werkt dat prima. Maken ze er een zootje van, dan zijn de kinderen blij dat ze het huis uit zijn. Bij een ‘heerszuchtig vaderland’ of een ‘duivelse moedertje staat’ is dat niet anders.

 6. ..als ’t mag, Admin,
  toevallig las ik net deze,
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3999764/Now-Italxit-Europe-battered-anti-establishment-revolt-polls-predict-landslide-defeat-Italian-PM-Mateo-Renzi-referendum-campaign-gift-power-populists-committed-taking-country-euro.html#comments

  …en ik wordt doodmoe van die Hype – echte zielen, die nu serieus denken ‘dat het stemmen tegen de EU vrijheid gaat geven’…. – kan een gevangen vis in een watertank eruit springen, denkende te overleven..?

  – t’is alles net als die aldi : wel-georganiseerd [!] ;
  vgl de sombere paus : nu hebben we een [kuch] sociale paus ; eerst de engerds Bush etc, nu hebben we ‘trump’ : en vervolgens ‘moet die enge EU verlaten worden’ :

  het is allemaal zó doorzichtig, zó uit een bepaalde Kliek georganiseerd, dat t bijna Pijnlijk is om te moeten zéggen…

  t zijn allemaal Aestethische ‘veranderingen’ …
  maar GEEN ECHTE..

 7. Waarom denken mensen niet na, volgen ze irrationele orders op, aanvaarden ze macht, omdat het macht is. Laten zich leiden door religieuze clowns ? Laten ze zich bedriegen, laten ze zich opofferen in oorlogen?

  Omdat ze geen, tot weinig, heel slecht en beperkt onderwijs gekregen hebben, om ze in de beehive te houden

  Maar geen onderwijs, onderwijs met filosofie, onderwijs met echte geschiedenis en niet slechts vaderlandse propaganda, word niet gegeven, is niet betaalbaar.

  De anarchistische opstanden in de vorige eeuw, begonnen vooraf aan een eeuw van onderwijs , geven aan de burgers

  Men leerde dat God niet bestaat, dat je de baas niet hoeft te likken, slechts omdat het de baas is, dat de macht van een koning of paus, bij gratie bestaat van onze erkenning.

  Totdat men brutaal genoeg werd en volwassen genoeg, om alles te nemen en de Heilige huisjes kapot te slaan.

  Philosoof G&R Eigenwijs [14] reageerde op deze reactie.

 8. Als het onderwijs in liberland straks weg bezuinigd is, dan heeft dat twee kanten. Aan de ene kant geen staatsindoctrinatie en ophok plicht meer

  Aan de andere kant een arbeidersklasse, die zo arm is, dat ze überhaupt geen scholing kunnen betalen en dat is de ultieme voeding bodem voor fascisme en religieus fascisme etc

  Hoe dommer mensen zijn, hoe meer ze voor fascisme, christen fascisme, moslim fascisme en nationalisme vallen.
  Onderwijs is het ultieme Anti fascisme, als het echt onderwijs is. Daarom moeten we elkaar en onszelf onderwijzen

  Meld je kinderen ziek en geef ze echt onderwijs

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Jaas [10]: In liberland wordt in onderwijs voorzien door de vrije markt. De competitie in een vrij markt zorgt dat prijzen dalen en kwaliteit stijgt.
  Armen hebben geen probleem goed onderwijs te krijgen in liberland. Als je nu echter kijkt wat staatsonderwijs bijvoorbeeld in de VS oplevert, dan is het analfabetisme erger dan voordat er staatsonderwijs was.

 10. Goh , waar zouden ze het vandaan gehaald hebben , zoals gewoonlijk is Rome weer eens niet orgineel .

  Er is een vent met een rare hoed en een boek over goed en slecht en hij kan je straffen door je naar Spanje mee te nemen of belonen. Die vent kan cadeautjes tevoorschijn toveren en iedereen die moeilijke vragen stelt, krijgt gelijk boze blikken van zijn klasgenootjes. De stap is niet groot om dan als volwassene een rare vent met een kroon te zien die een boek met goed en kwaad heeft en kan straffen en belonen.

  Openbaring 17

  En die op de aarde wonen, zullen verwonderd zijn (welker namen niet zijn geschreven in het boek des levens van de grondlegging der wereld), ziende het beest, dat was en niet is, hoewel het is.

  Openbaring 21

  En zij zullen de heerlijkheid en de eer der volken daarin brengen. En in haar zal niet inkomen iets, dat ontreinigt, en gruwelijkheid doet, en leugen spreekt; maar die geschreven zijn in het boek des levens des Lams.

  Het is gewoon een “kindervariant” , op twee passages uit het nieuwe testament , creatief……toch !

  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Raymond V. [12]: Als je even verder kijkt naar de laatste hoofdstukken van Openbaringen, dan zie je dat een systeem dat ooit in het Babylonische rijk is opgetuigd op een bepaald moment zal vallen. Einde verkleedpartijtjes voor pausen en koningen, einde machtspiramide, einde huidig economisch systeem. Eind goed, al goed. Is dat geschetste toekomstbeeld een fata morgana of gewoon het einde van het draaiboek voor de wereldgeschiedenis waarna de mensheid overgaat tot een natuurlijker gang van zaken?

  Raymond V. [16] reageerde op deze reactie.
  Raymond V. [17] reageerde op deze reactie.
  Raymond V. [18] reageerde op deze reactie.

 12. Bouwend Nederland EERST krijsen en drammen op de Overheid klein te maken wat een andere gezegde is voor nietszeggend.
  Nu wilt die sukkel plots dat de Overheid (belastingbetalers) in zijn of hun bedrijven moet investeren voor meer wegen, bruggen en tal van andere onzin.
  Uiteraard wel om de winst der bedrijven fors te verhogen voor super bonus.
  Dus het liefst illegalen nemen want die kunnen wel voor appel en ei werken en vooral niet zeuren.
  Afschieten moeten we doen met dat soort eigen denkers.

 13. @Nico [13]:

  Je vergeet de profeet die in Babylon verbleef nog te vermelden , waarde Nico , Babylon is het hoofd van goud , daarna het zilver , brons en ijzer.
  Vervolgens het ijzer en klei , welke zich niet laat vermengen , en uiteindelijk de steen , zonder mensenhanden gevormd .

  En Hij zeide: Ga henen, Daniel! want deze woorden zijn toegesloten en verzegeld tot den tijd van het einde. Velen zullen er gereinigd en wit gemaakt, en gelouterd worden; doch de goddelozen zullen goddelooslijk handelen, en geen van de goddelozen zullen het verstaan, maar de verstandigen zullen het verstaan. En van dien tijd af, dat het gedurig offer zal weggenomen, en de verwoestende gruwel zal gesteld zijn, zullen zijn duizend tweehonderd en negentig dagen. Welgelukzalig is hij, die verwacht en raakt tot duizend driehonderd vijf en dertig dagen. Maar gij, ga henen tot het einde, want gij zult rusten, en zult opstaan in uw lot, in het einde der dagen.

  Tja….Nico , wanneer het tijd is , zal het antwoord komen , en dat moment in tijd , wordt niet door de mens bepaald , hoe groot men zich ook mag voordoen .

 14. @Nico [13]:

  Beste Nico , uwer pennevrucht luid deze : dan zie je dat een systeem dat ooit in het Babylonische rijk is opgetuigd op een bepaald moment zal vallen.

  Dit is eigenlijk wat je bedoeld Nico !!!!!

  Het eerste was als een leeuw, en het had arendsvleugelen; ik zag toe, totdat zijn vleugelen uitgeplukt waren, en het werd van de aarde opgeheven, en op de voeten gesteld, als een mens, en aan hetzelve werd eens mensen hart gegeven.

  Heb je wel eens de moeite genomen om deze foto nader te bestuderen , dat moet je zeker doen , want soms staart het antwoord je zo in het gezicht.

  http://nl.zooverresources.com/images/T9235283I1244077W900H675/Ingang-Ridderzaal.jpg

  Nico [19] reageerde op deze reactie.

 15. Beste Raymond V. [17]: We denken aan hetzelfde. Daniël 2 en 7. De 1.290 dagen (ca. 3.5 jaar) van ellende / verdrukking komen overigens ook in Openbaringen voor. Hoewel ik vernam dat tegenwoordig ongeveer 3 jaar gehanteerd wordt. Kennelijk wordt er gesjoemeld.

  Over dit onderwerp heb ik een artikeltje uitgewerkt (Beeldenstorm) waar het beeld in Daniël 2 nader besproken wordt. Drie mogelijke dimensies in de uitleg van deze ‘beeldende kunst’;
  – draaiboek voor de wereldgeschiedenis (opeenvolgende rijken, met de voeten als huidige NWO)
  – fasen in de ontwikkelingspsychologie van de mens
  – de ontwikkeling van een munt (gaat van goud/zilver via koper via vernikkeling naar fiduciar geld, zie bijv. Nederlandse gulden, Britse pond, Amerikaanse dollar)

  Openbaringen gebruikt heel andere beeldende taal, maar verhaalt over hetzelfde. Merk op dat dit boek is gecanoniseerd onder het toeziend oog van de toenmalige Romeinse keizer, die om filosofische en politieke redenen instemde.

  Feit is dat mensen in de loop der eeuwen bepaald niet slimmer geworden zijn. Wanneer ik de producten uit de Babylonische, Griekse en Romeinse tijd bekijk, dan waren mensen toen geniaal. Heldere denkers waren er overigens ook wel in bijv. de 16e en 17e eeuw, maar daarna wordt het bar en boos. Hedendaagse knappe koppen gebruiken mooie woorden, maar er zit kennelijk niet veel meer in helaas.

 16. Maar in Finland geeft de staat ook het onderwijs en daar komen de best onderwezen mensen vandaan

  Dit omdat de Scandinavische wereld , sociale tradities in eren houd. De strijd van de werkende klasse is nog niet vergeten

  In Amerika is daar geen sprake van. NL volgt hetzelfde idiote voorbeeld als de United Snakes

  Vrije markt zou in tien jaar tot een gemonopoliseerd systeem leiden, een kapitaal staat.

Comments are closed.