- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Excuses en Sinterklaas

popehat_1767116bVrijspreker: De echte slaaf is te herkennen aan de excuses die hij klaar heeft staan als hij weer eens vernederd wordt door zijn heerser. Waar komt dat vandaan?

Opperdienaar: Het is alsof de heerser zo lui en zo gevaarlijk is, dat de onderdaan het zelfs op zich neemt excuses voor zijn gedrag te verzinnen.

Als hij weer eens wordt kaalgeplukt, weet de onderdaan snel te verzinnen waarom het voor zijn eigen bestwil is en welk van zijn stommiteiten zijn straf nodig maakt. Soms zegt hij zelfs: “Die regel zal ooit wel ergens voor verzonnen zijn”. Dat er tussen die duizenden wetten en regels iets zou staan wat alleen in het belang van de regelmaker is, kan hij niet bedenken. De staat als goedwillende ouder. Je ziet dit ook bij mensen die door hun partner mishandeld worden. De mishandelde vindt snel een excuus: “”Hij had ook een zware dag op het werk”

Neem ook het file probleem. Stel dat 2 onderdanen het file probleem bespreken. Als je tegen onderdanen zegt: moeten er niet meer wegen gebouwd worden tegen de files?

Dan is de reactie van de onderdaan meestal: Daar is niet tegen op te bouwen. De wegen staan toch zo weer vol.

Tenzij het natuurlijk de voorzitter van bouwend nederland is. Die zegt dat het een kwestie van te weinig geld is.

Vrijspreker: Ondertussen is het grootste probleem bij een weg aanleggen de jarenlange rechtszaken vanwege beschermde buidelratten wiens leefomgeving wordt bedreigd volgens de milieu effect rapportage.

Opperdienaar: Dus meer wegen leiden volgens de onderdaan alleen maar tot meer autos en niet een oplossing van de files. Daarom is het vreemd dat hij niet denkt dat meer belasting alleen maar tot meer overheidsuitgaven leiden en niet tot een oplossing van het financieringstekort.

Vrijspreker: Dat is inderdaad wel vreemd, je zou verwachten dat hij zowel meer wegen als meer belasting ziet als ‘dweilen met de kraan open’.

Opperdienaar: De onderdaan anticipeert wat zijn heerser wil dat hij denkt en sjort daar snel een opportunistisch argument voor uit de kast. De olifant van het onderbewuste heeft al een beslissing genomen en de berijder van de olifant verzint er een plausibel klinkende rationele verklaring voor bij.

De onderdaan heeft niet door dat zijn argumenten alleen zijn emoties volgen. “Mijn heerser legt de weg niet aan omdat hij de gevlekte uil wil beschermen”, “Belasting moet omhoog want mijn heerser kan zijn uitgaven niet terugschroeven”, “Autogebruik moet omlaag want mijn heerser kan niet meer wegen aan laten leggen”.

Vrijspreker: Hoe komt het dat de onderdaan dit niet van zichzelf doorheeft en denkt dat hij rationele argumenten aanvoert?

Opperdienaar: Hij wordt al vroeg in zijn gedrag getraind. Denk aan Sinterklaas. Als kind vraag je je niet af waar Sinterklaas die kanootjes van betaalt, hoe de distributie gaat enz. Je wordt omgekocht en stelt dan geen moeilijke vragen. Er is een vent met een rare hoed en een boek over goed en slecht en hij kan je straffen door je naar Spanje mee te nemen of belonen. Die vent kan cadeautjes tevoorschijn toveren en iedereen die moeilijke vragen stelt, krijgt gelijk boze blikken van zijn klasgenootjes. De stap is niet groot om dan als volwassene een rare vent met een kroon te zien die een boek met goed en kwaad heeft en kan straffen en belonen. Als die dan zegt: Ik geef jullie gratis gezondheidszorg. Wie ben jij dan om moeilijke vragen te stellen: gratis? Worden de doktoren en verplegers niet betaald dan? Boze blikken buigen zich af in jouw richting. Bederf het nu niet! De koning heeft een magische hoed of een geldpers en kan ons gratis dingen geven.

Vrijspreker: Werkelijk, de heerser als tovenaar? Dus geen moeilijke vragen stellen, net als vroeger bij Sinterklaas. Bederf het niet voor de rest.

Opperdienaar: Alleen die libertariërs zijn altijd weer van die onvermurwbare ijskoude spelbedervers. Geen wonder dat iedereen een hekel aan ze heeft.