Bij het naderen van de kerstdagen zijn de humanitaire rampen ineens alom weer aanwezig. De africanmarketingspecialisten van de goede doelen weten uit ervaring dat er in december dubbel zoveel gegeven wordt als gemiddeld per maand. Zaak dus om de emotiekanonnen te laten bulderen en vol in te zetten op ‘barmhartigheid, goed doen en gulheid’. 

De boodschap voor uw vrijgevigheid is samengevat de volgende: ‘Niet dieper over de kwestie nadenken en geen (geo-) politieke vragen stellen. Bemoei je niet met de ware oorzaken maar geef gewoon geld dan hoef je verder niet na te denken.’ In de loop der jaren is er zodoende een grote donatieindustrie ontstaan die gemiddeld meer dan 35 % van hun giften spenderen aan reclame- en bestuurskosten.

De PR afdelingen van de instituten die van ontwikkelingshulp leven, zorgen voor een mediabombardement om de euro’s los te weken. Het doel van al die ontwikkelingsgelden zou moeten zijn om zichzelf zo snel mogelijk overbodig te maken maar inmiddels loopt dat al een halve eeuw. Gedegen onderzoek doen naar de resultaten is niet bon ton. En het stoppen van die hulp komt al helemaal niet in aanmerking.

Zoals met het milieu en GreenPeace zijn de idealen geen doel maar middel geworden. Wat volgt is een continue stroom aan slecht-nieuwsberichten om de cashmachine door te laten lopen. Een slechtere situatie brengt meer geld in het laatje dan daadwerkelijke verbetering.

De armen in Afrika hebben drie belangrijke struikelblokken op hun weg naar meer welvaart: corrupte politici, het ontbreken van eigendomsrechten en de ontwikkelingsindustrie die in toenemende mate met zichzelf bezig is. Ontwikkelingsgeld helpt Afrika niet uit de crisis maar houdt de huidige status quo in stand. Volgens James Shikwati, oprichter van het economisch onderzoeksbureau IREN in Kenia, kwam de vooruitgang in Rwanda niet vanwege maar ondanks de ontwikkelingshulp op gang.

Eigendomsrecht, handel, vrijheid en eigen initiatief en ondernemersschap zijn ook hier de sleutels om uit de problemen te komen en boven de impasse uit te groeien. Als u een goed doel treft die dat hoog in het vaandel heeft staan, kunt u met een gerust hart doneren in december.

 

 

 

 

 

4 REACTIES

 1. Het werkt niet omdat er geen transparantie is en dus geen verantwoordelijkheid en er dus nooit koppen zullen rollen van de ontwikkelingshelpers.

  Als “we” als wereld willen dat het wel werkt, dan moet het radicaal anders. Dan moet er niet geld vloeien van zowat alle rijke landen naar zowat alle armen, waardoor resultaten niet toewijsbaar zijn en elke incentive ontbreekt, maar dan zouden landen andere landen (of regio’s) moeten “adopteren” en dan zou er concurrentie ontstaan. Stel dat Belgie Rwanda help en Nederland Burundi en zowel geld besteedt als expertise ter beschikking stelt etc. dan is er sprake van concurrentie. Dan is het een prestige kwestie. Dan zou B fier zijn als Rwanda zich snel beter ontwikkelt of zou NL trots zijn als Burundi Rwanda overtreft. Dan is er interesse, dan is er focus, dan is er motivatie. Want dan kan het donorland internationaal scoren, zowel met “kijke eens hoe goed wij zijn” als met “kijk eens hoe doeltreffend wij de zaken aanpakken”. Het zou afstralen op het donorland. Als Rwanda goed presteert, zou B schitteren en zou B een reputatie opbouwen voor werklust en organisatietalent etc.

  Overigens: niet dat ik pleit om geld van onze belastingbetaler (of naieve vrijwillige donateur) aan wildvreemden te schenken, maar ALS het dan toch gebeurt, DAN kan men het beter anders aanpakken zodanig dat het geld tenminste beter besteedt wordt EN er zelfs een positief (imago)effect is voor het donorland.

  dr. heinz [3] reageerde op deze reactie.

 2. Ik geef nooit wat, heeft TOTAAL geen ZIN!
  Kijk maar naar Afrika, daar heeft den blanke westerse wereld triljoenen EURO`S naar overgemaakt en zie: Helemaal niets veranderd!
  Alleen de krijgsheren vertoeven in weelde, grote villa`s en dure bolides.
  Zodra den blanke man weg is, vervalt de Afrikaan in zijn vertrouwde houding: Hij doet helemaal niets!
  Daar kun je geld tot het oneindige ingooien, maar de Afrikaan veranderd NOOIT!
  Gewoon met rust laten, kijk met 35 jaar maar eens weer.
  Oja…….
  De grenzen moeten weer dicht en met controle door het leger.
  Want de Afrikaan heeft DE lokroep van moederkloek MERKEL gehoord, en NU willen die miljarden Afrikaner HIER naar EUROPA toe om zorgeloos HIER zijn/haar leven te leven = nietsdoen en genieten.
  Stuur Ratelband er naar toe om hun het TJAKKA gevoel te laten verkrijgen, kunnen ZIJ hun EIGEN land weer OPBOUWEN!

 3. @Scrutinizer [1]: Die landen moeten zichzelf maar gaan redden, laat de natuur zijn gang gaan.
  Of die landen weer koloniseren!
  Kunnen we ook wat aan die geboorte explosies gaan doen.
  Want DAT is het probleem daar op die kant.
  Te VEEL mensen en te weinig voedsel, en ze spoken niets uit om dat op te lossen!
  Geboortebeperking is DE oplossing van ALLE problemen!!
  DOEN!!!!

 4. Het artikel sluit af met een interessante opmerking: “Als u een goed doel treft die dat hoog in het vaandel heeft staan, kunt u met een gerust hart doneren in december.”
  Heeft de schrijver suggesties? Of was de opmerking retorisch?

Comments are closed.