gale boettischerToen Barack Obama in 2008 tot president verkozen werd, beloofde hij hoop en verandering. ‘Yes, we can’ was zijn slogan. Ruim acht jaar later, nu zijn presidentschap voorbij is, moeten we concluderen dat hij vooral erg teleurstellend was.

Eén van Obama’s stokpaardjes was een transparante regering; hij zou open zijn en geen geheimen bewaren. Dat bleek al snel een leugen te zijn. Toen Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse NSA op grote schaal de bevolking bespioneert, moest hij vluchten naar Rusland om niet vervolgd te worden. En de schending van privacy gaat gewoon door.

De economie krabbelt langzaam weer op van de crisis, maar dat komt vooral door het FED-beleid om de rente zeer laag te houden. Als gevolg daarvan ontstaat er een bubbel op de aandelenbeurzen en in de vastgoedmarkten van grote steden, maar de gewone Amerikaan profiteert niet.

Obama heeft niks gedaan om de economie echt te hervormen: om ondernemers de ruimte te geven, de belastingen te verlagen en de oorzaken van de crisis aan te pakken. In plaats daarvan koos hij voor meer reguleringen, om het klimaat te ‘redden’.

Verbondenheid was ook niet Obama’s sterkste kant. In de afgelopen acht jaar namen de spanningen in de samenleving toe: Democraten en Republikeinen lijken elkaar meer te haten dan ooit tevoren. En onder het eerste presidentschap van een zwarte man ontstond Black Lives Matter, wiens aanhangers de centra van steden als Baltimore en Ferguson in slagvelden veranderden.

Het meest teleurstellend was Obama op het gebied van buitenlands beleid. Nog voordat hij echt begonnen was, kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede; één van de grootste farces in de recente historie. In plaats van vrede bracht hij oorlog en chaos. Amerikaanse troepen bevinden zich nog altijd in Afghanistan en Irak, en onder Obama ontstonden meerdere nieuwe brandhaarden.

Nadat er zonder bewijs beweerd werd dat de Libische leider Khadaffi zijn bevolking aan het uitmoorden was, verdreven Obama en zijn NAVO-handlangers hem met bruut geweld. Libië, het voorheen rijkste land van Afrika, verkeert sindsdien op de rand van een burgeroorlog. Terroristen hebben er vrij spel en migranten kunnen zonder obstakels de oversteek naar Europa maken.

Eén ander dieptepunt op buitenlands gebied is het conflict in Syrië. Obama bewapende samen met Turkije, Qatar en Saudi-Arabië jihadisten die tegen de anti-Amerikaanse dictator Assad vechten. Assad bleek echter sterker te zijn dan verwacht, en met Russische en Iraanse steun is hij nu aan de winnende hand.

Obama’s onsuccesvolle poging om de Syrische leider te verjagen heeft tot ongelooflijk veel bloedvergieten geleid. Daarnaast zorgde het voor een massale stroom van vluchtelingen, en kon de totalitaire Islamitische Staat ontstaan in het machtsvacuum dat het conflict met zich meebracht. De gruwelen daarvan kennen we allemaal.

In plaats van hoop, bracht Obama vooral ellende. Oorlogen in het Midden-Oosten, spanningen tussen de verschillende Amerikaanse bevolkingsgroepen, een teleurstellende economische groei en een totaal gebrek aan transparantie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het onbetaalbare Obamacare, het ruzie zoeken met Rusland of de moordende droneoorlog.

Het meest ironische aan Obama’s presidentschap is dat hij door veel progressieven vereerd wordt als held, maar dat zijn beleid juist hun grootste tegenstanders aan de macht heeft geholpen. De vluchtelingenstroom uit Syrië en Libië droeg eraan bij dat de Britten voor vertrek uit de EU stemden, en de Amerikanen zijn zo ontevreden dat ze één van de meest politiek-incorrecte personen als Obama’s opvolger kozen.

Zoals Trump zou zeggen: sad!

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com of in de plaatselijke boekhandel.

10 REACTIES

 1. En nou beschuldigen ze Trump ervan te gaan doen wat Obama al 8 jaar deed.
  Dat hebben ze nooit willen zien.
  Vraag me af wat ze zouden zeggen als Trump een neger was, en ook nog eens een vrouw.

 2. Bij Obama was het geen probleem dat hij zoveel macht had, nu de onwelgevallige Trump ook zo veel macht heeft, is dat ineens een groot probleem.
  Libertariers proberen nu juist dat alle presidenten minder macht krijgen, dan hoeven we ons veel minder zorgen te maken over de fouten die zij begaan, zoals hier in het artikel beschreven staat.
  Overigens ligt hier wel een kans voor libertariers om de anti Trump lobby, uit te leggen dat wat fout is voor Trump ook voor alle andere overheden geldt.

  Andre [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Overnight [2]:

  Iets (rationeel) uitleggen heeft alleen kans als er sprake is van wederzijds respect, en de wil om iets van een ander te leren. Je gaat dus niet eerst “Love Trumps hate” zeggen om vervolgens het tegenovergestelde te doen en mensen met een andere mening aan te vallen.

  De anti-Trump lobby lijkt vooral te bestaan uit morons die niet voor rede vatbaar zijn, en gevoed worden door elementen die deze useful idiots voor hun karretje spannen. Deze mensen zijn vooral geobsedeerd met een “recht” op van alles en nog wat en de angst dat hen dit ontzegd wordt, wat natuurlijk niet vreemd is, immers “the government giveth, the government taketh away”. Ze zouden er beter aan doen om iets produktiefs te gaan doen en daadwerkelijk iets voor een ander te betekenen.

  Agressie van de Love-Trumps-Hate crowd: http://www.infowars.com/caught-on-film-feminist-protestor-assaults-reporter/

  De kern van de zaak: https://www.lewrockwell.com/lrc-blog/past-prologue/

  Andre [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Gale Boetticher [9]: Je schijnt alles zo goed te weten, maar ik heb daar zo mijn bedenkingen over. Obama was een uitstekende President, maar werd 100% tegengewerkt door de GOP oppositie. Ondanks dat heeft hij alles gedaan voor verbeteringen in de acht jaar van zijn Presidency. Ook de FLOTP!
  In Nederland Wilders en Rutte? Ziet er vrij triest uit voor Nederland!

Comments are closed.