Als een libertarisch land te hoog gegrepen is, waarom dan niet kijken of je een private stad kan vestigen. Dat is exact wat Free Private Cities probeert te bewerkstelligen.

Waar een op politieke grondslagen gevestigde stad de regels van het spel tijdens het spel verandert, zou dat veel lastiger zijn in een private stad. Van belastingbetaler naar klant. Er is een jaarlijkse contributie die vooral bedoeld is om je eigendom te beschermen.

7 REACTIES

 1. Mooi idee. Maar er is geen alternatief voor degene aan wie je betaalt, behalve als je verhuist, toch?
  Voor een bedrag per jaar beschermen ze je leven, eigendom, en vrijheid.
  Gewoon een bewakingsdienst dus.
  Maar waarom kunnen er geen 10 bewakingsdiensten naast elkaar bestaan, en waarom mag je je eigen leven, eigendom, en vrijheid niet verdedigen.
  Lijkt erop dat je weer in een gouden kooitje gestopt wordt, en er geen grenzen zullen zijn aan het bedrag dat je jaarlijks betaalt, omdat er geen alternatief is.

  Scrutinizer [4] reageerde op deze reactie.

 2. @John [1]: Ach, dat valt wel mee. Van stad veranderen is niet zo’n drastische ingreep in je leven als van land (zeker als je je huidige baan nog wil behouden en niet dich bij de landsgrens werkt). Kortom: concurrentie tussen steden zie ik wel zitten want je kan door 10km verderop te wonen je leven egwoon voortzetten en dus is er een rem op de onredelijkheid van de stadexploitant.
  Maar als een heel land (of erger een kartel van 27 landen zoals de EUSSR) een geografisch monopolie heeft, dan zou je al echt ver moeten verhuizen als je het zat bent en dat is voor vele mensen net iets te ingrijpend en dat weten de land-exploitanten ook…

  John [6] reageerde op deze reactie.

 3. Iedere stad is al libertarisch, het kartel dat ze gevormd hebben is dat niet.

 4. @Scrutinizer [4]:
  Maar als ik nou zelf voor mijn eigen veiligheid en zo wil zorgen, mag ik dan niet in die stad wonen?
  Dit soort dingen verzandt heel snel in politiek zoals we die dagelijks meemaken.
  Ook onze huidige ‘Lijders’ hadden 50 jaar geleden goede bedoelingen.
  Het is wat anders als je iedere maand die dienst op kan zeggen, en je er dan ook werkelijk niks meer mee te maken hebt.
  Anders kunnen ze zeggen “Als het je niet bevalt, dan kun je opzouten”, maar is er dan iets veranderd ten opzichte van nu?

 5. Rousseau zet in zijn boek ‘vertoog over de ongelijkheid’ uiteen hoe de ellende is begonnen: als er verderop een staat is zul je jezelf gedwongen zien je te verenigen met anderen waardoor een nieuwe staat ontstaat.

  Alleen staten zijn in staat zich te verdedigen tegen andere staten. Als mens ben je dus altijd ingezetene van een staat en moet je in die staat belasting betalen en je kinderen naar school sturen. Ontsnappen is heel moeilijk of zelfs onmogelijk.

  Ook dit soort libertarische projecten vindt binnen een staat plaats, ze vormen geen eigen staat.

Comments are closed.