Tweede KamerNog geen anderhalf jaar geleden stelde ik de vraag wie de volgende zou zijn die door Rutte II buiten de boot zou worden gezet. Om de rest van de ploeg te redden. We weten nu wie het is. De carrière van Ard van der Steur is tijdelijk geknakt. Het gedraai om de Teeven deal heeft nog een politiek slachtoffer gemaakt.

Het eerste slachtoffer is de naar de vergetelheid terugkerende Co Verdaas. In december 2012 wist hij infaamheid te verwerven met een bonnetjes affaire. Na iets langer dan een maand het staatssecretariaat van EZ uitgeoefend te hebben sneefde hij. Zijn creatieve declaratie gedrag was geen belemmering om binnen 5 maanden na zijn aftreden tot directeur van het Centre for Development Innovation (CDI) benoemd te worden.

Frans Weekers was de volgende, zijn gebrek was incompetentie. Daarnaast is hij in hoge mate oldtimer onvriendelijk. Hij heeft een eind gemaakt aan de MRB vrijstelling van oude motorvoertuigen. In januari 2014 kreeg hij eervol ontslag. Zijn incompetentie was geen belemmering om sindsdien in een tweetal gemeentes als waarnemend burgervader op te treden.

Ivo Opstelten en Fred Teeven gingen in maart 2015 gezamenlijk ten onder. Teeven, wiens blazoen aan glans verloor door de zelfmoord van rakettenbouwer en vluchteling Dolmatov, is inmiddels teruggekeerd naar de Tweede Kamer. De oorzaak van zijn val was het onjuist informeren van de kamer over een deal met een crimineel. Die 4,7 mln kreeg overgemaakt ipv de eerder verklaarde 1,25 mln. De heer Opstelten is intussen de 70 gepasseerd en is nog niet in een nieuwe functie gesignaleerd.

In oktober 2015 volgde Wilma Mansveld. Haar incompetentie was zelfs de Tweede Kamer te gortig. Geblunder met Fyra, ellende met spoorinfrastructuurbeheerder ProRail, het hield niet op. Voeg nog onjuist informeren van de kamer toe en haar lot was bezegeld.

Vandaag heeft Ard van der Steur de eer aan zichzelf gehouden. Bas Haan, journalist van het jaar 2015, kan nog een scalp aan zijn verzameling toevoegen. Zijn deze week verschenen boek “de rekening voor Rutte” heeft binnen een week effect gehad. Bas Haan heeft na Teeven en Opstelten nu ook Ard doen sneven.

3 REACTIES

 1. Deze Haan zou best eens nader bekeken kunnen worden. Het is toch ongelooflijk dat een minister ontslag moet nemen vanwege de ongecontroleerde ‘stellingen’ in een boek van een zgn. ‘onderzoeksjournalist. Verder viel het mij op dat deze Haan betaald verlof had gekregen om dit dubieuze boek te schrijven. Zijn ‘baas’ is overigens de hoofdredacteur van de NOS-actualiteitenrubriek Nieuwsuur. het zou mij in het geheel niets verbazen als hier van een ‘opzetje’ sprake zou zijn geweest. Het is immers verkiezingstijd en kan je dergelijke ‘zaken’; verwachten. Edith Schippers had volkomen gelijk toen zij dit ‘toeval’ ontdekte en hiervoor o.a. bij de nogal ‘glibberige’ Paul Witteman op het matje moest komen.

 2. Wanneer gaat de gemeenschap eens beseffen dat al dat gedraai en ge konkel. een reden heeft.
  Wat mag er niet boven tafel komen!!!!!

  Het lijkt de popen kast op de dam wel.
  Uit vroeger jaren,de clou wil men tot het end bewaren.
  Maar het is beter de poppenkast te laten omvallen.
  Dan is de aandacht van het onderwerp sjoemelen,
  verplaatst naar het ge voel, GOED ZO! ???????

  Ze zijn niet zo dom, als zij zich voor doen!
  Let op UW zaak!!

 3. Je mag er van uitgaan dat de regel is dat als iets gezamenlijk door de media aan de grote klok wordt gehangen en in dit geval zelfs wederom wordt gehangen, dat er eerst daarover overleg is gevoerd tussen media personen en politieke personen.

  Het relaas over de weggestuurde bewindspersonen zou tot nadenken moeten stemmen over het functioneren van het partijpolitieke stelsel. Blijkbaar zijn politieke partijen zoals die vandaag aan de dag functioneren niet in staat om voldoende integere, bekwame mensen aan te trekken.

  Maar daar hoor je de media niet over. En dat geeft te denken over de zogenaamde kritische waakhondfunctie van onze democratie zoals de media zo graag aangeven te vervullen; en zoals ze zo graag willen aantonen door van tijd tot tijd een enkel individu uit de politiek met zijn allen aan te vallen.

Comments are closed.