Vrijspreker: U ziet parallellen tussen griepepidemieën en sociale epidemieën waarbij iedereen bevangen raakt van een nieuwe heerser

Opperdienaar: Het is erg interessant om de samenleving te bekijken als een groot organisme. We hebben het geloof ik al een keer eerder behandeld. Net zoals een mens ziek kan worden, kan een samenleving dat ook. Als een mens gestoken wordt door een wesp, dan slaat zijn immuunsysteem op hol en richt daarbij de grootste schade aan het lichaam aan. Op dezelfde manier kan een zwakke partij een terroristische aanval gebruiken om het organisme van veel sterkere samenleving te vellen. Het immuunsysteem van de sterkere samenleving wordt opgestookt (totalitaire staat) en richt vele malen meer schade aan dan de aanval zelf.

Bij het griepvirus, komt het virus om het jaar terug. Het is alleen altijd een klein beetje gemuteerd, waardoor het immuunsysteem de nieuwe versie niet meer herkent en uitschakelt. Dit is bij fascisme ook zo. Het muteert een beetje en is daarmee onherkenbaar geworden. Net als bij griep zijn de verschijnselen elke keer ongeveer hetzelfde. Hoge schulden, een overheid die de onderdanen bespioneerd, identificatieplicht, militaire megaprojecten, genationaliseerde gezondheidszorg en onderwijs, een zondebok die geofferd wordt voor onze zonden.

Vrijspreker: Hoe komt het dat het immuunsysteem opeenvolgende rondes van de besmetting niet herkent en uitschakelt?

Opperdienaar: Het immuunsysteem moet heel selectief zijn, anders valt het bevriende cellen aan in plaats van vijandige. Dan krijg je allergieën en autoimmuun ziektes, dat is ook heel vervelend. Het moet dus heel agressief zijn, maar tegelijkertijd selectief, dus alleen tegen ziekteverwekkers. Gezien vanuit de ziekteverwekker moet er dus wel mutatie plaats vinden wil deze overleven.

Fascisme of communisme of hoe je het ook wil noemen, moeten dus ook enigszins muteren. Wie gewoon weer met dezelfde symbolen aankomt als in de 2e wereldoorlog of de Sovjet tijd, wordt in het beste geval genegeerd.

Vrijspreker: Kan het virus nog meer doen om te overleven?

Opperdienaar: Mensen zijn sinds WOII gebombardeerd met films en boeken over deze oorlog. Ik denk dat hun idee over fascisme door al deze propaganda versmald is. Elke vergelijking met Hitler wordt weggewuifd met ‘Godwin’. Zelfs films als Imperium of die Welle die proberen een huidige versie van een totalitair regime te laten zien, maken bijna een directe kopie van WOII. Ze herkennen fascisme niet meer als de schurken niet precies dezelfde uniformen dragen, symbolen gebruiken, groet gebruiken, taal spreken en vijand demoniseren.

Wat we van kunstmatig leren kunnen leren

Bij neurale netwerken (een kunstmatige manier om menselijk leren na te bootsen) noem je dit verschijnsel ‘overleren’. Overleren treedt op als er te lang doorgeleerd wordt. Het principe, de generalisatie gaat dan verloren. Dus waar je eerst een aantal losse objecten ziet, leer je na enige tijd dat er bijvoorbeeld 2 groepen objecten zijn: stoelen en tafels. Dit is het moment om te stoppen met leren. Er is een nuttige generalisatie in 2 groepen geleerd. Dit worden ook wel concepten genoemd. Als je echter doorleert, krijg je steeds meer groepen: speciale design stoelen van ontwerper X, ontwerper Y, etc. Hierbij gaan het concept stoel en tafel verloren. Ik denk dat fascisme op deze manier overleerd is en de onderdaan wel allerlei totalitaire regimes herkent, maar niet meer het concept ’totalitair regime’. Daarom zeggen onderdanen ook vaak dat Leninisme niet te vergelijken is met Maoisme niet te vergelijken met fascisme niet te vergelijken met nazisme. Er is zelfs een theorie die zegt dat conservatieven ‘over generaliseren’ en socialisten ‘onder generaliseren’ genaamd neuropolitics. Beiden kunnen het concept ’totalitair regime’ niet zien. Het is misschien ook de reden dat de linksmens in de VS tegenwoordig 63 verschillende geslachten om zich heen ziet.

made_up_gender

 

Dat krijg je als je doorleert na 2 geslachten. Ze zien door de bomen het bos niet meer, is misschien het spreekwoord dat hier het beste bij past.

Foute classificatie kan fataal zijn. Het immuunsysteem moet in 2 groepen classificeren: goede en slechte cellen. Niet meer, niet minder.

Het concept totalitair regime is nu zo versmald dat er niets meer in past. Het mes snijdt dus aan 2 kanten:

1. De boosdoener muteert zodat het niet minder goed herkend wordt

2. De klasse van boosdoener die herkend wordt, wordt steeds smaller. Het concept boosaardig versnippert.

Het virus gaat de breedte in terwijl het immuunsysteem juist versmalt.

Dieren kennen ook concepten

Dit is overigens niet uniek voor mensen. Stel dat een kat door een hond achterna gezeten werd. De kat weet dat hij dat in de toekomst moet vermijden. Hij moet niet bij elke nieuwe hond weer gevaar lopen. Daarvoor ontwikkelt hij angst voor elke viervoeter die blaft. Een socialistische kat die overleert/onder generaliseert, moet de les bij elke hond weer opnieuw leren. Hij is tegen discriminatie en vooroordelen. Een conservatieve kat die over generaliseert/onderleert, kan de hond niet van een koe, konijn en andere katten onderscheiden.

8 REACTIES

 1. Wespensteek: Leidt normaliter tot zwelling en jeuk. Alleen bij een allergie treden extreme verschijnselen op. Een allergie is een ander woord voor een ziekelijke overgevoeligheid. Het immuunsysteem overreageert.

  Terroristische aanval: Lastig en pijnlijk, net als een wespensteek. Extreme reacties treden alleen op als een beschaving verziekt is door ziekelijk denken. De ondergang van een beschaving wordt overigens gewoonlijk gekenmerkt door moreel verval dat als een virus rondgaat. Moreel verval en virussen ‘heersen’.

 2. @rvsracer [1]:

  Ik stel dat men geen “leiders” nodig heeft, maar simpel mensen met macht die hen (liefst op kosten van anderen) dingen kunnen geven die ze zonder die machtigen niet zouden kunnen krijgen.

  Immers, als men simpel een leider nodig zou hebben, waarom accepteert links dan niet Trump, en rechts dan niet Obama? Het gaat er niet om of het leiders zijn, maar welke cadeautjes ze van deze monopolie van geweld kunnen krijgen.

  Bertuz [6] reageerde op deze reactie.

 3. Dat ik iets plaats , wil niet zeggen dat ik het volledig eens ben , met hetgeen wordt uitgesproken.

  Ter uwer informatie .

  The Double Headed Eagle, how come everybody had the same coat of arms?

  https://www.youtube.com/watch?v=wZezkcUKG7s

  Iets verder terug in het verleden , ligt de sleutel tot het heden.

 4. @Individualist [3]: Kan je wel spreken van leiders. Kijkend naar Prison break en dat gebruikend als metafoor voor leven op aarde, dan lijkt het er meer op dat de mens reageert op krachten die op hem inwerken. Zo van karma is een bitch. Waarbij ene keer de een het onderspit delft en de andere keer een ander. En waarbij gelegenheidsallianties ontstaan of worden gesmeed. Een samenleving heeft meer weg van het recht van de sterkste op een bepaald moment in een bepaalde arena.

  Philosoof G&R Eigenwijs [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Bertuz [6]:
  Het recht van de sterkste, is een natuurlijk gegeven!
  Het valt niet onder recht!

  Wij mensen die het kado, van bewustzijn bezitten, kunnen onderscheid maken, zo ontstaat van uit ons gevoelen,
  recht en onrecht!

  En wat de een goed vindt, dat vindt de ander slecht.

  Wij kunnen een overeen komst bewerkstelligen, zodat,
  welles en nietes, tot elkaar komen.
  Zonder geweld en tot beider voordeel!!

  Er is alleen goede wil en verdraagzaamheid, voor nodig.

 6. He …meneertje Donner , een moordenaar is minder te vrezen.

  Dus zitten wij opgezadeld met een lading “vluchtelingen” … sorry ” nieuwkomers ” , tja he mister DONNER , dat had de familie-raad niet kunnen weten.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/4439749/2016/12/24/Artikel-1-heeft-een-verkeerde-naam.dhtml

  Dus nadat vadertje lief er tussen zat ( grondwets-afschaffing ) in 1984 , heb je een veilige haven kunnen vinden.

  https://www.youtube.com/watch?v=F2iW62KIHlQ

Comments are closed.