gale boettischerOndanks toenemende politieke druk wil Trump niet afwijken van zijn plan om goede relaties tussen de VS en Rusland te onderhouden. Daarvoor verdient hij bewondering: de wereld heeft geen baat bij een nieuwe Koude Oorlog.

Het Amerikaanse establishment is enigzins in paniek: met nepschandalen en nieuwe sancties tegen Rusland probeert ze Trump in een hoek te drijven en hem alsnog een oorlogszuchtige toon richting Moskou te laten aanslaan.

Dat is niet verrassend, want er staan enorme belangen op het spel. Een nieuwe Koude Oorlog levert het militair-industrieel complex miljarden dollars op en zorgt ervoor dat de NAVO nog – de schijn van – bestaansrecht heeft.

Het westen in het algemeen heeft er echter totaal geen baat bij. Zo boycot Rusland in reactie op de sancties EU-landbouwproducten, wat de tuinbouw in Nederland veel banen en geld kost. Daarnaast zijn slechte relaties tussen twee atoommachten sowieso gevaarlijk.

Als Rusland nou op het punt stond om heel Europa te veroveren, dan was er een goede reden geweest voor een nieuwe Koude Oorlog. Maar heel die zogenaamde Russische ‘expansie’ heeft er alleen voor gezorgd dat een klein en Russisch-sprekend deel van Oekraïne terug zelfbeschikking heeft, meer niet.

Trump heeft daarom volledig gelijk als hij zegt de relaties met Rusland te willen verbeteren. Het levert hem geen electoraal gewin op, dus dat maakt het extra bewonderenswaardig dat hij ermee doorgaat.

Vorige week tweette de toekomstige president van de Verenigde Staten: “Een goede relatie met Rusland is iets goeds. Alleen domme mensen denken dat dit slecht is. We hebben al meer dan genoeg problemen.”

En zo is het maar net!

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com of in de plaatselijke boekhandel.

5 REACTIES

  1. De politici in het westen zijn echt slimme mensen. Een land met heel veel kernwapens, chemische en biologische wapens ga je een beetje pesten.
    Echt geniaal, een gekozen leider worden over een landelijke parkeerplaats. Wat een gekken zijn het!!!

  2. Je hoeft alleen maar te kijken naar de huidige regering of wat daar voor moet doorgaan om te zien dat die niet echt het wiel hebben uitgevonden. Nog steeds doorgaan alsof er niets gebeurd is, hahahaha. Wat een losers.

  3. Als Putin een scheet laat dan is dat in verhouding erger dan een Obama drone die onschuldige burgers op straat vermoordt….

Comments are closed.