gale boettischerDe westerse politieke elite krijgt de laatste tijd de ene na de andere tegenslag te verwerken. Brexit, de verkiezing van Trump… Het lijkt erop dat het volk langzaam in opstand komt. Er zijn daarvoor de bekende verklaringen, zoals de beperkte economische groei en de problemen met massa-immigratie, maar één belangrijke factor wordt vaak over het hoofd gezien: het internet. Er is een informatierevolutie gaande die nadelig is voor de politieke elite, maar grote kansen biedt voor haar tegenstanders, waaronder libertariërs.

De uitvinding van de boekenpers in de vijftiende eeuw zorgde ervoor dat boeken en pamfletten massaal verspreid konden worden. Dit stelde de protestanten in staat een groot deel van het publiek aan hun zijde te krijgen en een revolutie te beginnen tegen de Katholieke Kerk, die voorheen de touwtjes strak in handen had. Door het internet gebeurt er nu iets vergelijkbaars, alleen gaat het ditmaal niet om katholieken versus protestanten, maar om de politieke elite ten opzichte van mensen met hele andere ideeën.

Het wordt steeds moeilijker voor de politieke elite om te controleren welke informatie mensen ontvangen. Vijftig jaar geleden waren mensen voor hun nieuwsvoorziening nog grotendeels afhankelijk van de staatstelevisie, en voor hun kennis afhankelijk van het staatsonderwijs. Natuurlijk waren er ook kritische kranten, tijdschriften en uitgeverijen, maar de mensen die daar werkten maakten zelf deel uit van de elite en hadden ook dezelfde politieke idealen. Zij konden alternatieve ideeën doodzwijgen en ze daardoor buiten het maatschappelijke debat houden.

Tegenwoordig bestaat dit informatiefilter haast niet meer, en dat komt bijna volledig door het internet. Wie een boek schrijft over zijn politiek-incorrecte idealen, hoeft niet bij meer de grote uitgeverijen aan te kloppen, maar kan het zelf uitgeven en via internet verspreiden. Wie een kritisch opiniestuk schrijft, hoeft het niet meer naar de grote kranten te sturen, maar kan het op zijn eigen blog plaatsen. Wie een documentaire over een taboe maakt, hoeft niet meer naar de staatstelevisie te gaan, maar kan ‘m op Youtube zetten…

Deze vrijheid is een enorm voordeel voor tegenstanders van de politieke elite. Zij bereiken door het internet een veel groter publiek, en daardoor stijgt ook de mogelijkheid om zieltjes te winnen. Dat was goed duidelijk bij de presidentscampagne van Ron Paul in 2012. Op de televisiestations werd hij grotendeels genegeerd, maar via Facebook en andere websites wist hij toch een groot publiek te bereiken en zo veel te stemmen winnen. Ook Donald Trump maakte tijdens zijn campagne slim gebruik van het internet door op sociale media zijn supporters direct te informeren over zijn actvititeiten en standpunten. Zonder internet waren Paul en Trump ongetwijfeld een stuk minder succesvol geweest.

Zo ontstaat er een ware informatierevolutie die de politiek op haar grondvesten doet schudden. En in de toekomst zal het effect hiervan alleen maar groter worden. Terwijl de kranten lezers blijven verliezen en televisiestations steeds minder kijkers hebben, wordt het ene na het andere succesvolle Youtube-kanaal gestart en schieten nieuwe blogs als paddenstoelen uit de grond. De beheerders daarvan hebben een enorme invloed, en veel van hen hebben ideeën die haaks staan op die van het politieke establishment.

Aangezien iedereen een Youtube-kanaal of blog kan starten, kunnen ook libertariërs dat. Dit biedt geweldige kansen om de libertarische idealen te verspreiden, en gelukkig worden die kansen ook gegrepen. Zo trekken mensen als Stefan Molyneux, Tom Woods en Paul Joseph Watson honderdduizenden kijkers op Youtube. En er is een gigantische hoeveelheid libertarische blogs, met name in de Verenigde Staten.

Opgelet: dit betekent niet automatisch dat de wereld nu libertarischer wordt. Ook andere door het establishment genegeerde ideologieën krijgen meer aandacht, en dat hoeven geen positieve te zijn (denk bijvoorbeeld aan neonazisme). Daar moeten libertariërs mee concurreren, en hoe succesvol zij daarin zijn bepaalt of de wereld ook echt libertarischer wordt.

Eén ding staat echter vast: de tijd dat de politieke elite bijna volledig bepaalde wat mensen lezen en horen, is voorbij. Daardoor waren Brexit en Trump niet de laatste tegenslagen voor het establishment, maar de eerste. De informatierevolutie van het internet zal het politieke toneel drastisch veranderen.

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com of in de plaatselijke boekhandel.

6 REACTIES

 1. Noot aan lezers: tot eind maart ben ik in het buitenland. Daardoor verschijnen mijn artikelen tijdelijk wat onregelmatiger dan gebruikelijk.

 2. Het is behoorlijk opvallend dat de overheidsmachine aanzwellende kritische geluiden jegens de staatsreligie tolereert. Want dergelijk geluide zijn altijd met ijzeren vuist bestreden.

  Kennelijk heeft de wereldelite een volgende stap in het draaiboek van de wereldgeschiedenis in gedachten en beschouwt men deze geluiden als priming. Want anders zouden allerlei youtube filmpjes en websites wel ‘uit de ether zijn gehaald’. Overheidsmachines achten zich immers heer en meester van de ether, vandaar vergunningen of gedoogbeleid.

  Individualist [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [2]:

  Dat denk ik niet.
  Wat je moet bedenken is dat de overheidsmachine wel dingen uit de kast haalt om onwelgevallige geluiden te blocken, maar daarbij niet te ver gaat. Het masker van de mensenrechten, de pseudovrijheid en de “democratie” mag natuurlijk niet vallen. En dat risico neemt men wel als men maar lukraak kritische geluiden gaat verbieden. Dat doen immers alleen openlijke dictatoren.

  Ze proberen daarentegen om het op subtielere wijze te doen, door enerzijds andere media te beschuldigen van “fake news” en anderzijds zelf fake news te blijven bedrijven (Trump zou niet winnen, Poetin heeft de verkiezingen beïnvloedt, Syrië, etc.). En uiteraard de gebruikelijke tactieken van de ad hominem, de laster en het mensen wegzetten als complottisten en dergelijke.

  De elite zit nu in een spagaat. Ze willen die kritische geluiden wel smoren, maar kunnen dat niet doen zonder eerst een redelijk en logisch klinkende argumentatie te bedenken. En die hebben ze nog niet. Dus om de schijn van vrijheid op te houden, zitten ze op dit moment tandenknarsend de kritische geluiden te ondergaan. Vandaar ook die hysterie. Ze voelen hun macht en controle wegglijden. Ze slaan om zich heen. Bedenken allerlei theorieën. Maar echt tot actie overgaan durven ze niet.

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Individualist [3]: Dat is de reden waarom geweldloos verzet wordt aanbevolen. Een regime die dat bestrijdt lijdt gezichtsverlies. Net zoals in een democratie het smoren van kritische geluiden gezichtsverlies betekent. Het masker zou dan vallen. Lastige spagaat inderdaad. Maar ja…als je als regime mensen dwingt om een spel mee te spelen, dan moet je jezelf natuurlijk wel zelf aan die spelregels houden. Anders val je door de mand en is de beer los.

 5. Honden hebben een mandje (en een halsband en een riem), een beer niet 😉

 6. Klopt als een bus. De drukpers leidde de Renaissance in en het ontstaan van de wetenschap, die daarvoor strak door de Roomse kerk in de hand en kort werd gehouden.

  Internet is een mega-drukpers. Iedereen zijn eigen zender naar de wereld toe.

  Het is een nieuwe stap in de bewustwording en emancipatie van de mensheid. Toch is het een kwetsbaar systeem, want de communicatiekanalen zijn niet autonoom, maar in handen van de providers, elektriciteitsbedrijven en en kabelexploitanten. Als bijvoorbeeld de stroom uitvalt is het meteen afgelopen met het internet. Maar zolang het er is, is het een ongekende informatie- en kennisexplosie. Het komt ook niets te laat.

  Overigens een correctie: De Boekpers werd niet in de 14e eeuw uitgevonden, maar in de 15e, rond 1440.

Comments are closed.