STEM of sterf_Paris-HiltonDe verkiezingen komen eraan de we mogen weer naar de stembus om de elites te laten weten wat we vinden van de manier waarop Nederland wordt geregeerd. Als ik de peilingen mag geloven zullen we collectief de gevestigde partijen weer afstraffen, wordt de PVV de grootste partij en zullen er wellicht zelfs nieuwe partijen hun weg naar de Tweede Kamer vinden. En dan begint het spel van de formatie. Er zijn indicatoren waaruit we kunnen opmaken hoe een nieuw kabinet eruit gaat zien maar het blijft altijd koffiedik kijken. Als de afgelopen 10 jaar ons iets hebben geleerd is het volgens mij dat je niets moet uitsluiten en dat toezeggingen, beloftes en breekpunten van politici niet bestaan.
Kijkend naar de peilingen en wat we daaruit op zouden kunnen maken denk ik dat het volgende gaat gebeuren. Laten we beginnen met de onvrede die er heerst onder de bevolking. Meer dan ooit staan partijen als de PvdA en de VVD onder druk en de stroom kiezers lijkt zich ook niet echt veel trek te hebben in bijvoorbeeld het CDA, D66 of SP. Deze 5 “kartelpartijen” hebben in de ogen van de kiezer afgedaan. Zijn te ver van het dagelijks leven van grote delen van de bevolking afgedreven en de kiezer laat dat zien. Kleinere partijen als Groenlinks, 50+, PvdD, CU, SGP profiteren niet heel erg van de leegloop bij bijvoorbeeld de PvdA. Wel lijkt er wat ruimte te zijn voor nieuwe initiatieven als bijvoorbeeld de PiratenPartij, VNL, Forum voor Democratie en Denk. Hoeveel zetels is onduidelijk maar meer dan 5 is onwaarschijnlijk.

De PVV lijkt de grote winnaar te worden.

Met een constante en stabiele 30+ zetels in de peilingen is de kans levensgroot dat Geert Wilders na de verkiezingen een poging mag wagen om een kabinet te formeren. Als geen ander weet Geert Wilders de kiezer te bespelen. De gevoelige snaar te raken en mensen opnieuw over te halen om hun stem aan de PVV te geven. Ik deel veel van de kritieken van Geert Wilders en heb ik veel respect voor de wijze waarop hij het voor elkaar krijgt om keer op keer die problemen die velen van ons ervaren, te benoemen. Helaas eindigt het daar want de PVV gaat ons niet redden.

Het meest waarschijnlijke scenario.

Menigmaal en heel handig ook door Geert zelf is de vergelijking met Donald Trump gemaakt om mee te liften op het succes van de selfmade miljardair en nieuwe president van de VS. Maar kan de PVV ook iets veranderen en welke impact heeft een kabinet Wilders I? De kans dat Geert het voor elkaar krijgt om een kabinet te vormen is dus bijzonder klein. Zelfs als zijn PVV rond de 50 zetels zou halen komt hij er nog steeds 26 tekort en waar die zo snel vandaan zouden komen is lastig te zeggen. Maar stel dat het de PVV lukt dan nog zal Nederland niet gered zijn. Anders dan in de Verenigde Staten kan een potentiële premier Wilders niet met executive action zijn verkiezingsbeloftes nakomen. Zelfs bij een absolute meerderheid van 76 zetels in de 2e Kamer en 38 zetels in de 1e Kamer zullen veranderingen langzaam gaan. Zal de gigantische bestuurlijke tanker die Nederland is slechts een heel klein stukje van koers kunnen wijzigen.
Met een vijandige 1e Kamer,(inter)nationale wetgeving en kijkend naar de verandering van wetgeving in de periode van de gedoogconstructie zijn het benoemen van problemen en het vinden en implementeren van oplossingen twee verschillende zaken. En Geert Wilders weet dat dondersgoed! Hoogstwaarschijnlijk zal hij dus zelf aansturen op een positie in de oppositie waar de PVV het beste gedijt.

Wat te doen?

Als zzp-er, veiligheidskundige, afgestudeerd op Islamitisch fundamentalisme, constateer ik net als vele anderen dat er echte problemen in ons land echte aandacht nodig hebben. Tegelijk heb ik ervaren dat de meeste politici de meeste tijd bezig zijn met herverkiezingen en het behoudt van zetel en partij. En om die reden focus ik me op mezelf en mijn omgeving. Kijk waar je zelf het verschil kunt maken en vergeet je niet voor te bereiden op het collectieve falen van EU en landelijke politiek. Door te proberen je zo onafhankelijk mogelijk te maken van wat er op landelijk politiek niveau gebeurt ben je op het moment dat het helemaal mis gaat niet op zoek naar een redder. Stem 15 maart dus niet alleen op iemand die het voor jou gaat doen maar ook op jezelf!

ingezonden door Bart

34 REACTIES

  1. @dave [31]: Global problems worden waarschijnlijk veroorzaakt door centralisatie, kunstmatige oplossingen. Native Americans weten wat er gebeurt als je natuurlijke processen eert; opsluiten in reservaten. Zoals de reuzenpanda, net als de Native Americans een ‘bedreigde soort’ die veelal in gevangenschap leeft. Oplossingen in de vorm van natuurlijke geneeswijzen worden helaas bestreden. Is dat wat je bedoelt met ‘Dutch solutions’? 😛

  2. Aansluitend op de conclusie van dit artikel: lees hoe ene Selco een jaar heeft moeten overleven in een belegerde stad in Joegoslavië. “Onze year in hell”, shtfschool. Bereidt je voor zoals preppers dat doen: zorg voor en waterfilter, droge rijst of pasta, medicijnen en brandstof.

    Nico [34] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.