rijspreker:Ā Hoe is gokverslaving gerelateerd aan politiek?
Opperdienaar: Gokverslaving treedt op als mensen statistiek niet goed begrijpen. Ze schatten de kans dat ze de hoofdprijs winnen te hoog in. Iemand die statistiek begrijpt berekent de verwachtte waarde van een gok door de kans op de prijs te vermenigvuldigen met de waarde van de prijs. Een prijs van een miljoen met een kans van 0.0001% heeft dus een verwachte waarde van 0.0001% x 1 miljoen = 1 euro. Als een lot dan 50 cent kost is er een reden om het te kopen. Als het 2 euro kost, is die reden er niet. Gokverslaving wordt ook erger naarmate de uitkering meer varieert. Dus als een gokkast 80% uitkeert maar gewoon elke keer dat je er een euro in gooit, 80 cent terug geeft, is deze gokkast niet verslavend. Als de gokkast echter af en toe veel uitkeert en dan een hele tijd niets, dan wordt hij meer verslavend, zelfs als het uitkeringspercentage nog steeds 80% blijft. Dit komt omdat de hoogste uitkering misschien wel 1000 euro is en gokverslaafden niet verder denken dan: “Ik kan wel 1000 euro winnen door er 1 euro in te gooien.” Ze nemen de kans op die 1000 euro niet mee.
Vrijspreker:Ā Hoe relateert dat tot politiek?
Opperdienaar: Ik heb veel libertariƫrs gehoord die zich afvragen waarom Nederlandse politici macht uit handen geven aan Brussel. Ondergraven ze dan niet hun eigen machtsbasis? zo vragen ze zich af. Maar de politici die dat doen denken natuurlijk zelf uiteindelijk aan het Europese stuur te zitten. Ze denken met de hoofdprijs weg te lopen en overschatten de kans dat ze dat ook lukt. Net als gokverslaafden de kans overschatten dat ze de hoofdprijs winnen. Want er zitten natuurlijk in alle Europese hoofdsteden politici macht naar Brussel te schuiven en die denken allemaal beloond te worden voor hun verraad van de onderdaan. Maar een pyramide is nu eenmaal zo dat elke hogere laag minder mensen bevat. Op de weg naar de hoogste machtspositie zijn er vele afvallers.
Vrijspreker:Ā Maar ooit komt boontje om zijn loontje en leren ze van hun fout, toch?
Opperdienaar: De gokverslaafde komt ook bijna nooit tot inkeer. Ook als hem de statistiek precies wordt uitgelegd en zelfs als hij het begrijpt, dan wordt zijn verstand overstemd door zijn emotie. Zowel de kiezer, de politicus als de gokverslaafde, trapt er elke keer weer in. Hij denkt steeds weer dat zijn kans te winnen groter is dan deze werkelijk is. Zo ken ik iemand die zijn stem bij de verkiezing verkocht voor 30 euro. Die persoon had door dat de kans dat die stem doorslaggevend zou zijn, miniem was. Dus waar hij ook op moest stemmen, die 30 euro was altijd meer waard. Ik schat dat de werkelijke verwachtte waarde van een stem niet meer dan 1 euro is.
Vrijspreker:Ā Maar als ze niets aan het verstand te brengen is, hoe kan er dan ooit verandering optreden?
Opperdienaar: Het is er niet intellectueel ingekomen, dus het gaat er ook niet intellectueel uit. Het kan er wel evolutionair uitgefilterd worden. Maar dan moet de straf voor het maken van deze verkeerde inschatting, geheel op het hoofd landen van degene die de verkeerde inschatting doet. De overheid zorgt wel dat dit nooit gebeurt.
Iedere religie kent religieuze fanatici, wat ook geldt voor de staatsreligie. Sommigen beschouwen de overheidsmachinie als de ‘almachtige god’ genaamd ‘moedertje staat’ en spelen bij verkiezingen pseudo-Russische roulette in de hoop de jackpot te winnen. Soms schieten ze zichzelf echter in de voet, want verkiezingsbeloftes worden maar al te vaak verbroken. Voor schier hopeloze gevallen is er altijd nog het staatshoofd in de rol van god van de overheidsmachine die onverwachte wendingen aan een verhaal kan geven.
HeroĆÆne is een bruin goedje. Het woord betekent ‘held’. Er bestaan ook ‘politieke helden’. Helden zijn kennelijk zeer verslavend voor mensen die het geen probleem vinden om in een roes te leven.
CocoĆÆne is een wit goedje dat ook wel ‘Bolivian marching powder’ wordt genoemd. Het maakt mensen actiever, net als wie aangespoord wordt om het goede te doen. Sommige drugs, zoals het onschuldige cannabis, werken geestverruimend. Andere, zoals hasj geestvernauwend. Van geestverruimende drugs worden mensen ‘high’, van geestvernauwende drugs worden mensen ‘stoned’; ze verkillen en verstenen. Sommige politici kunnen mensen doen verstenen.
Wie niet schiet ! schiet nooit raak op het moment dat je uit bed stap begint het gokken, in de auto, op het werk met als inzet je leven conclusie leven is 100% dodelijk
Nico [5] reageerde op deze reactie.
Wil u gokken???
Kijk een op kennis link mbt. de slimme meter.
Volgens mij is eigen meter beter.
@jhon [3]: Er is nogal een verschil tussen een gokje wagen middels het ‘rad van fortuin’ (roulette, zoals stemmen) en een moreel kompas (zelf varen, met ‘boordkanonnen’ paraat voor inkomende agressors). Het verschil zit ‘m in je hoop op anderen stellen vs. je eigen koers bepalen.
@Pcrs: “Maar dan moet de straf voor het maken van deze verkeerde inschatting, geheel op het hoofd landen van degene die de verkeerde inschatting doet. De overheid zorgt wel dat dit nooit gebeurt.”
Wa’s dat nou? De overheid als beschermer? Of andersom, de treiteraar zoals in de pestkop op het schoolplein? Of allebei?
pcrs [7] reageerde op deze reactie.
@Nico [6]: De overheid schermt mensen inderdaad af van de gevolgen van hun slechte beslissingen. Dat is de reden dat ze slechte beslissingen blijven maken. Denk aan bank bailouts
Nico [8] reageerde op deze reactie.
@pcrs [7]: Het is duidelijk wat je bedoelt. We hebben geconstateerd dat er met meer dan 2 maten wordt gemeten door de overheidsmachine en dat bescherming allerlei kanten op kan werken.
Opvoedkundig klopt er allemaal geen moer van.
Misschien dat overheidsdienaren eens in de leer moeten gaan bij Jo Frost (wiki).
Burgers worden als kleuters behandeld en zullen zich daardoor als kleuters blijven gedragen. Jo kan misschien helpen om overheidsdienaren zoals ministers en Kamerleden opvoedkundige adviezen te geven š
Of… o nee. Dat is van oudsher de taak van het staatshoofd.
Het staatshoofd dan maar in de leer bij Jo? š
pcrs [9] reageerde op deze reactie.
@Nico [8]: Precies, gelukkig kwam de essentie over. De bescherming van de 1 is de onveiligheid van degene die gedwongen wordt er garant voor te staan.
Opvoedkundig inderdaad niet zelf corrigerend.
Nico [10] reageerde op deze reactie.
@pcrs [9]: Je beschrijft Heisenberg’s onzerheidsprincipe uit de kwantummechanica. Leuk bedacht voor iemand die zijn goddelijke gang wil kunnen gaan, alleen wordt de rekening natuurlijk wel elders betaalt. Niets is gratis.
Het gaat er hier niet om of het opvoedkundig klopt. Het gaat om beheersing en overheersing van natuurlijke processen (anders uitgedrukt; bovennatuurlijke daden), zodat afhankelijkheid in stand gehouden wordt. Zodat het veronderstelde ‘algemeen belang’ door de betrokkenen gediend wordt, vrijwillig of niet. Dit is het tegenovergestelde van wat goede opvoeders zouden doen.
Comments are closed.