Vrijspreker: U hebt een bezoekje gebracht aan Cuba, de socialistische heilstaat. Hoe was dat?

Opperdienaar: Op zich een vreemde overgang. Ik was eerst naar Anarchopulco geweest, waar een bitcoin miljonair kapitalen vergooide om een debat te beïnvloeden over de grote van de bitcoin blok grootte. En dan gelijk erna naar Cuba, prachtig land, maar moeilijk om er überhaupt internet te vinden. Vroeger natuurlijk het centrum van de slavenhandel en je merkt dat dit nog steeds in hun natuur zit. Ze zijn nog steeds eenvoudig voor de gek te houden.

Vrijspreker: Hoe kan je zien dat ze voor de gek te houden zijn?

Opperdienaar: Door allerlei propaganda en onderwijs. Posters die zeggen dat “Fidel is het Volk”. Dat is sneu voor het volk, want Fidel is laatst overleden. Leslokalen waarin posters hangen met:”Onderwijs is het instrument om sociale rechtvaardigheid te propageren”

Vrijspreker: Is het gelukt om sociale rechtvaardigheid te realiseren?

Opperdienaar: Het vreemde is dat toeristen dat meestal wel denken. Toeristen die betalen in 1 soort geld, terwijl de lokale bevolking een ander soort geld moet gebruiken. Ik hoorde een amerikaanse toeriste tegen een Cubaanse dame zeggen:”Jullie hebben geweldige gezondheidszorg”. De dame had 2 dochters die uit Cuba vertrokken waren naar Italië en Spanje. Een dame die tegen mij zei dat er geen vakmensen waren te vinden om dingen op te knappen, er overal mannen zonder werk rondhingen, diplomas te koop waren, dat er overal dieven waren en dat de gezondheidszorg slecht was. Er kwam ook een man op me af in het park die om een dollar bedelde omdat hij naar het ziekenhuis wilde voor zijn voet. Een voet die zo opgezwollen was dat je het aantal tenen niet meer kon tellen.

Het idee dat er een geweldig gezondheidszorg systeem zou kunnen oprijzen uit een samenleving waar mensen 20$/maand verdienen en alleen kunnen overleven door in de rij te staan bij een overheidswinkel om gesubsidieerd en gerantsoeneerd meel te kopen, lijkt me nogal vreemd. Maar toeristen geloven het allemaal want ze hebben Sicko gezien van Michael Moore. Het is krachtiger dan wat ze met hun eigen ogen zien. Fidel Castro schijnt bijna een miljard waard te zijn geweest.

Vrijspreker: Toeristen zijn ook vol lof over de veiligheid, hoe zit dat?

Opperdienaar: Voor een toerist schijnt het veilig te zijn over straat te lopen, mits hij de bergen vuilnis, de gaten in de straat en instortende gebouwen (1 per dag in Havana) weet te ontwijken. Voor Cubanen die een beetje op straat rondhangen is het wat minder leuk omdat ze regelmatig om hun papieren gevraagd worden. Ik hoorde nog meer kritiek vooral op broer Raul Castro, die een stuk minder populair lijkt dan Fidel, maar onder conditie dat ik het nooit door mocht vertellen. Aangezien er communisten in de commentaar sectie rondhangen …

Maar goed alle respect voor de man, goed uitgespeeld.

malecon

 

Vrijspreker: Hoe krijgt zo iemand dat voor elkaar?

Opperdienaar: Dat is een lang verhaal. Om te beginnen moet je onderdanen los weken van dingen die ze echt zelf waarderen. Ze moeten niet eten wat ze echt zelf lekker vinden, maar ze moeten eten wat ze horen te eten en drinken wat ze horen te drinken. Ze moeten geen boeken lezen waar ze van genieten, maar ze moeten de correcte boeken lezen (literatuur zoals dat op middelbare scholen genoemd wordt). Ze moeten niet naar muziek luisteren die ze verrijkt, ze moeten naar belangrijke de muziek luisteren. Het moet allemaal correct, juist, belangrijk en bon ton zijn. Hiermee begint de onderdaan al met de vervalsing een verloochening van zijn gevoelens. Hij raakt gewend te doen wat hij hoort te doen. Zijn gedrag wordt een etalage voor anderen, een opoffering van zijn genot. Zijn lusten zijn slecht, zijn offers prijzenswaardig.

Wat wij als overheid ook willen is een onderdaan die geketend is door zijn toekomstbeeld. Achtervolgd door visioenen van ophanden zijnde hel en verdoemenis of hemel op aarde. We laten hem denken dat hij het ene kan vermeiden en het andere kan bereiken. Na een dag hard werken om dit te bereiken gooit hij uiteindelijk zijn handen in de lucht en geeft hij het over aan god en overheid. Dan gaat hij TV kijken, waarbij hem nieuwe utopieën en armageddons worden voorgespiegeld zodat hij de volgende dag weer enthousiast aan de slag gaat.

We willen een hele menselijke soort die continue naar het einde van de regenboog rent. Nooit eerlijk, nooit aardig, nooit gelukkig nu, maar elke gift in het heden gebruikend om te offeren op het altaar van de toekomst.

fidel_es_pueblo

 

68 REACTIES

 1. Opvallend hoe staatshoofden zo ongeveer het tegenovergestelde doen van wat een goede opvoeder doet (laat dit even inzinken).

  Gisteren zaten we een aflevering van de Britse Jo Frost te kijken. Een pedagoge die ouders helpt bij opvoedkundige perikelen. Een opmerkelijke uitspaak van Jo tegen een moeder die nogal een controlfreak is (of inmiddels was):
  “If you want to control your children, you break their spirit. That’s not right. You have the privilege to educate them”.

  Overheidsdienaren en staatshoofden zijn niet meer dan mensen die in een geprivilegieerde positie verkeren. Die gebruikt of misbruikt kan worden. Misbruik is als je oneerlijk bent, mensen dom houdt of ze de verkeerde kant op stuurt. Zodat hun denkwijzen, lichamen en gedrag ongezond worden en blijven. En de natuurlijke processen in man/vrouw en ouder/kind relaties gekaapt worden zodat ze niet kunnen groeien en bloeien.

  Aan het einde van het liedje van ‘opvoedkundige inspanningen’ van overheidsdienaren en staatshoofden rolt een burger als robot van de loopband. Iemand die het programma (zoals wet- en regelgeving) van de overheidsmachine uitvoert. En dat is triest.

  Bertuz [7] reageerde op deze reactie.

 2. Wat mensen nogal eens vergeten is dat iedere levensvorm zijn eigen leven heeft.

  Als je een plant of dier (of mens) kaapt en domesticeert, dan neem je de verantwoordelijkheid dat het zich zal goed voelen en ondanks de domesticatie kan groeien en bloeien.

  Het is echter niet aan een mens om anderen mensenlevens te kapen en te exploiteren. Evenwel gebeurt dat iedere dag. Het individuele belang (groei, bloei, opvoeden volgende generatie) wordt ondergeschikt gemaakt aan het ‘algemeen belang’ van een ‘beschaving’ die dat label niet waard is. Ter meerdere eer en glorie van een nationaliteit of staatshoofd. Een staatshoofd doet zijn werk pas goed als hij de verantwoordelijkheid zoals bij een gedomesticeerde plant of dier naar behoren invult.

 3. Wat is dat toch met die fetisj over gezondheidszorg, zo populair in linkse kringen? “Als er een goed zorgstelsel is, moet een land wel een paradijs zijn. Of de plaatselijke dictator een heilige, zie Obamacare.

  Was Anarchapulco leuk? En heeft Opperdienaar Jeff Berwick nog zien rondrennen met schuldeisers achter zich aan? Bijvoorbeeld deze: https://liberty.me/discuss/t/jeff-berwick-and-tdv-immigration/
  (Tip voor toepasselijke achtergrondmuziek https://www.youtube.com/watch?v=MK6TXMsvgQg )

 4. De gezondheidszorg in Cuba is verdeeld in drie van elkaar gescheiden systemen. Er is dus sprake van segregatie op het gebied van gezondheidszorg.

  1) Voor toeristen (meestal privé-klinieken, doorgaans van redelijk goed niveau)
  2) Voor belangrijke overheidsfunctionarissenen, de elite, militairen en voor de overheid belangrijke personen, zoals de intelligentia.
  3 ) Voor de gewone bevolking.

  Het systeem voor de gewone bevolking is desastreus. Mensen zijn doorgaans beter af om in hun eigen huis geholpen te worden, dan in een ziekenhuis. De gebouwen verkeren in zeer slechte staat. De sanitaire voorzieningen zijn er beneden alle peil. Patienten moeten vaak hun eigen bedlinnen, zeep, handdoeken, eten en soms zelfs gloeilampen meenemen.

  Basale zaken als aspirine zijn vaak niet verkrijgbaar. Om over anti-biotica nog maar te zwijgen. Daar is flink wat geld mee te verdienen op de zwarte markt. Doktoren zijn bereid om aspirines aan te nemen van toeristen, zelfs als de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Noodgedwongen moeten ze latex handschoenen hergebruiken.

  Artsen en chirurgen hebben niet de juiste apparatuur om relatief eenvoudige operaties uit te voeren en de operatiekamers -als ze er al zijn- zijn verre van steriel. “It’s like operating with a knife and a spoon”.

  Het is derhalve niet zo vreemd dat ziektes als TBC, lepra en tyfus er “terug van weggeweest” zijn.

 5. De manier waarop sommige staatshoofden en overheidsmachines bejegenen, heeft veel weg van een oorlog tegen een vijand. Het is best interessant om jezelf in militaire strategie te verdiepen.

  De socialistische heilstaat gebruikt behalve fysieke middelen ook de strategie van psychologische oorlogsvoering. Vergelijk de effecten van het Cubaanse regime met de uitleg van de strategie van psychologische oorlogsvoering:

  Psychologische oorlogvoering is het uitvoeren van acties om de vijand te ondermijnen zonder dat fysiek geweld gebruikt wordt.

  Het Amerikaanse ministerie van Defensie definieert psychologische oorlogvoering als: “Het geplande gebruik van propaganda en andere psychologische handelingen, met als primair doel de mening, emoties, houding en gedrag van vijandige groepen zodanig te beinvloeden dat zij het nationale doel ondersteunen”. [ — wat is het nationale doel van Cuba? ]

  De NAVO spreekt in dit verband van “Psychological Operations” (PSYOP), en ziet dat samen met onder andere “Media Operations” (MEDIAOPS) als onderdeel van “Informational Operations” (INFOOPS).

  Zie ook het document Silent Weapons for Quiet Wars over de strategie van een saturation attack met bureaucratisch gezeur (iets dat trouwens ook omgedraaid en zelf uitgevoerd kan worden om de bureaucratische molen wat werk te bezorgen en de gelegenheid te bieden te demonstreren waar het overheidsapparaat voor staat).

 6. @Nico [1]: En wat die control freak doet of deed, was geen natuurlijk iets? En in gezinnen wordt niet geblunderd? Of gemanipuleerd? Of geslagen? En zijn mensen die geen gezin hebben wel in staat om te functioneren? Zij zijn toch gemankeerde burgers?

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Bertuz [7]: Dat is wel erg denigrerend uitgedrukt. Als mensen geen goede voorbeelden krijgen en ook nog eens mishandeld worden (in een gezin of van overheidsweg) dan wordt gedrag verstoord.

  De remedie is dus goede voorbeelden geven en verstoord gedrag (iedere initiatie van dwang of geweld) te begrenzen. Op die manier krijg je burgers die als ‘katjes’ beginnen en de kans krijgen om een waardig leeuw te worden.

  De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens soeverein is: ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.

  Opvoeden is niet treiteren (de ‘fire starter’ spelen in plaats van de ‘peace maker’) zoals overheidsmachines dat doen.

 8. Bertuz, misschien dat je je geschiedenis eens moet opfrissen.

  In het vroegere Babylonische rijk was het doel van koningen dat burgers waardigheid zouden bereiken, naar het voorbeeld van een koning (leeuw). Daar is een bepaalde opvoedkundige inspanning voor nodig.

  Later werd het gedrag van burgers vergeleken met katten en dat van overheidsdienaren met honden (kijk naar de Griekse Kerberos).

  Wat is de werkelijkheid?

  Een koning in de rol van de god van de overheidsmachine heeft dienaren: On the 8th day God made a dog, a gift to us all. Voor (vooral) bescherming zodat er een vruchtbaar klimaat kan zijn voor de mentale ontwikkeling.

  Er waren mensen die denigrerend over burgers spraken: On the 10th day Satan made a cat. En nu zijn er mensen die katten als een plaag beschouwen. Katten die zonder eigenaar (lees burgers die zich niet onderwepen aan een staatshoofd, waarbij gedrag feitelijk als zijnde irrelevant wordt beschouwd) rondlopen dienen te worden afgemaakt. Katten mogen zich liefst niet vermenigvuldigen en moeten liefst gecastreerd worden, zoals burgers tegenwoordig mentaal gecastreerd worden door instituties zoals de kerk en staat.

  Nog steeds staat overeind dat een mens die de pech heeft van ‘slechte’ afkomst te zijn geen plaag is, waar anderen de pest over in kunnen hebben, maar dat er ‘geneeskundige’ inspanningen gedaan zouden moeten worden om verziekte denkwijzen (en daarmee verstoord of gestoord) gedrag te genezen.

  De huidige beschaving is als een terminale patiënt die in coma ligt; een beetje geneesheer zou de stekker eruit trekken. Zodat de mensheid op een gezondere manier verder kan.

 9. Ik heb geen verstand van Cuba

  Wat ik wel weet is dat ook vele linkse anarchisten in Cuba vervolgt zijn, want links anarchisme is immers “elitair intellectualisme”

  Dus wanneer rechts ons communisten noemt, dan vind ik dat tamelijk zuur.

  Sociale rechtvaardigheid kan je niet afdwingen, de mensen moeten het zelf in handen nemen, de mensen moeten en kunnen het zelf formuleren.

 10. Nee, die marktwerking in de zorg is wel echt poep. Ik heb het verschil tussen België en NL gezien en België is gewoon objectief gezien 69 keer beter, met hun sociaal democratische klassieke model en hun gebrek aan parasiterende zorggraaiers. Hun artsen verdienen alsnog goed,maar niet meer dan 4000 per maand, plus allerlei privileges als gratis voedselbonnen etc, zodat ze gratis naar restauranten kunnen gaan

  Het loopt als een trein

  Veel beter dan in onze bananenrepubliek

  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 11. In NL overlijden zoveel mensen, omdat zorgverzekering parasieten niet willen betalen.

  Ik ken iemand bij wie dit zo gebeurt is

  Die persoon kwam in België en daar zeiden de artsen zo van, waarom behandelen ze je in NL niet ? Tja, financiële belangen he, dat is kapitalisme, de winst voor de mensen.

 12. Deze persoon is uiteindelijk in dat “verschrikkelijk ouderwetse” België, gewoon behandeld, door die “vuile socialisten “, anders was deze persoon dood.

  Misschien kan België dit betalen, omdat de miljardairs wel hun belasting mogen betalen ?

  pcrs [19] reageerde op deze reactie.

 13. Alle Sovjet model landen, zullen altijd zeggen, we moeten tegen een imperialisme van een VS op concurreren , een VS dat hen boycot en de rest van de wereld die hen boycot, daarom loopt het scheef. Is dit een goed argument ? Ja en nee.

  Blijkbaar is imperialistische tegenmacht opbouwen dus te vruchteloos, mede door boycots van de rest van de wereld en autoritaire corruptie.

  Een Sovjet model kan zo nooit hun model waarmaken en tegelijk fungeren ze gewoon als Anti these ten opzichte van de VS. Dat is een realiteit die ze proberen te ontkennen, wat nooit lukt.

 14. @pcrs [19]: Je haalt een knijter van een redeneerfout aan (drogreden).

  De redenering in de Bijbel (Nieuwe Testament) is dat lijden een leven redt (want verlossing van onderwerping aan onrechtvaardige wetgeving en huichelende politici), dus is lijden geweldig. Het ‘is’ een eer om te mogen lijden.
  Daarna volgt de drogreden ‘van de doden niets dan goeds’ en het zaad voor volgend wangedrag (reactie die op de één of andere manier naar buiten wil) is ingezaaid.
  Waardoor de redenering dat lijden louterend zou werken een drogreden blijkt te zijn.

  Dat laatste zal ik je nu bewijzen (even een copy/paste van iets dat ik gisteren schreef):

  De werkelijkheid over heksenjacht. In een tijd waarin geestelijken en edelen (mensen in veelal zwarte kleren) er een potje van maken, hadden mensen er de pest in. De Zwarte Dood waarde rond. Van corruptie en wangedrag zijn mensen niet gediend. De eersten die het zat zijn en ervan af willen: Vrouwen. Die vervolgens kruidige opmerkingen brouwen en corrupte figuren vervloeken.
  En dat… kan zomaar niet. Corruptie wil zichzelf in stand houden. De bevolking werd een verhaaltje wijsgemaakt en er ontstond een heksenjacht. Jammer dat er een heksenjacht werd georganiseerd. Want de macht van de katholieke kerk werd middels de Reformatie gebroken, dus was het allemaal voor niets.

  Vandaag de dag worden er nog steeds heksenjachten georganiseerd. Zoals de jacht op mensen die het figuren met immoreel gedrag te lastig maken. Dus: Pedofielenringen met deelnemers in hogere echolons van overheidsmachines opgelet. Jullie zullen voor de bijl gaan. Daar helpt geen heksenjacht aan. Wie het laatst lacht, lacht het best! 😀

  Perspectief [23] reageerde op deze reactie.

 15. Voor de duidelijkheid: Er is ook een heksenjacht op ons georganiseerd. Want een mens die zich niet laat afpersen en bezwendelen, en ook nog eens kruidige opmerkingen maakt… dat kunnen ‘wij die het voor het zeggen hebben’ dus echt niet hebben. Helaas laten wij ons niet bang maken. Zodat de heksenjagers eens duidelijk kunnen demonstreren waar ze voor staan en door hun eigen kracht ten onder zullen gaan.

  De les is: Immoreel gedrag en onwilligheid om tot inkeer te komen veroorzaakt uiteindelijk backfire. De gevolgen slaan terug op de daders. Onvermijdelijk. Dat is een natuurwet.

 16. Nuance: Hekserij kan gezien worden als zwarte magie (schadelijk voor het gezonde) of witte magie (schadelijk voor het gecorrumpeerde). Het is maar net hoe je het bekijkt.

 17. Ik was iets te snel met de ‘verzenden’ knop.
  De drogreden Cum hoc ergo propter hoc (met dit, dus door dit) is ook relevant.

  Het gaat om causale verbanden. Je kunt met een kanon een mug doodschieten, maar er zijn ook andere en kleinere instrumenten met minder of geen overkill die de taak kunnen uitvoeren.

  Perspectief [30] reageerde op deze reactie.

 18. Ook op het Belgische zorgstelsel valt het nodige aan te merken. Er zijn ook Belgen die naar NL komen voor een ingreep, omdat ze in Belgie op een wachtlijst stonden. En omgekeerd. Ik ken verhalen van beide “kampen”

  Tevens zijn er ook zorgverzekeraars in NL die patiënten gewoon doorverwijzen naar Belgische zorginstellingen.

  Beide zorgmarkten zijn i.i.g. stevig in overheidshanden (regulering, prijsbeleid, zorgverzekeraars die deels als een soort incassobureaus voor de overheid fungeren), waardoor er in veel gevallen een kunstmatig hoge vraag gegenereerd wordt en het aanbod is verschraald. Beide landen hebben dan ook al decennia te maken met explosieve stijgingen van de zorgkosten. Dat is op den duur absoluut onhoudbaar, zoals elke vorm van socialisme op den duur onhoudbaar is. De totale uitgave aan zorgkosten per persoon ligt momenteel rond de 5700 euro.

  Voor de VS geldt overigens min of meer hetzelfde. Ook daar is de markt voor gezondheidszorg stevig in overheidshanden. Regulering van de sector en medische opleidingen begon er al in 1910, met een sterk verschraald aanbod tot gevolg. Ook de VS kent socialistische overheidsverzekeringen, zoals de Medicare en de Medicaid. Deze ‘gratis’ verzekeringen voor armen en ouderen hebben ook daar geleid tot een ware explosie in de zorgkosten.

 19. Wat mij zo boos maakt is hoe gedaan wordt alsof zorg kapitalisme een soort vraag en aanbod verhaal is, terwijl het kapitalisme in NL meer functioneerd als een soort hyper burreaucratie. Een manager is een burreacraat, is een manager,dus niets vrije markt, het is een grote Hoax,waar een paar smeerlappen heel rijk van worden, zonder wat voor risico dan ook te lopen, terwijl de artsen en specialisten leiden.

  Het enige dat ik gewoon heel objectief kan zeggen,omdat ik het gezien en gevoeld heb, is dat het klassiek sociaal democratische model beter werkt, dan het quasi vrije markt model van parasiterende VVD ratten, dat we nu hebben, waar zowel patiënt als specialist de dupe is en de zorg gladjakker, met het plastische glimlachjes op zijn lelijke rotkop de inner is van de winsten, letterlijk over de ruggen van andere.

 20. Maar nogmaals, ieder kapitalistisch land kent socialisme voor de rijken en kapitalisme voor de armen, zo werkt en werkte het imperialistische westen altijd.

  Die Belgen hebben het er btw over hoe zo ontzettend veel Hollanders naar hen komen, voor echte zorg, mensen die niet aan een soort MacDonalds zorg blootgesteld willen worden, waar je van afspraak, naar afspraak, naar afspraak. naar afspraak gaat, zodat ze meer kunnen declareren, ondertussen groeit je kanker door.

  De Belgen noemen NL een derde wereld land.

  Dus ja, die corrupte Rutte moet zijn gladde kuttekop houden, als hij zegt dat de zorg goed is.

  De zorg is goed voor zijn criminele management vriendjes.

 21. @Nico [26]: Het gaat erom dat je jaas redenering die ongeveer als volgt gaat:

  In belgie is de gezondheidszorg goed en dat is zo omdat ze daar socialistisch zijn en hier kapitalistisch.

  Dit is ook niet waar. In nederland zijn ze ook socialistisch.
  En er is van een vrije markt geen sprake.

  Maar om een of andere reden ga je hier niet op in, maar wel op de andere.

  Nog iets over die vrije markt die zogenaamd in nederland zou bestaan.
  Je wordt gewongen bij een door de overheid goedgekeurde zorgverzekering te nemen. De overheid bepaalt met allerlei wetten en regels wie er zich in de gezondheidszorg mag begeven.
  Al die zich in de gezondheidzorg begeven moeten daardoor aan vele eisen voldoen de kosten worden doorberekend. De zorgverzekeraars kunnen daardoor de prijs omhoog jagen.
  De overheid en de zorgverzekeraars en zelf de zorgverleners artsen etc. zijn één. Hebben een monopoly. De overheid is hierin degene die met wetten/geweld de mensen gevangen houdt.
  Als je werkelijk een vrije markt hebt. kun je zelf zonder geweld kiezen of je een verzekeraar neemt of niet en welke dokter je bezoekt en vertrouwd de beste vind.
  Maar een vrije markt is niet iets is geen systeem ofzo. als ik naar mijn buurvrouw ga omdat ik een vastzittende schouder heb en die buurvrouw kan dat verhelpen door massage of fysio dan is dat de vrije markt. Ze kan een diploma in fysiotherapy hebben voor mij part voor anderen die daar waarde aan hechten en misschien dat ik daar zelf ook wel waarde aan hecht. Maar ze hoeft niet een door een geweldsapparaat (met geweld) verplichte en goedegekeurd diploma te bezitten om mij te behandelen.
  Dat is het verschil.

  Nico [36] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.