gale boettischerVeel libertariërs proberen via de politieke weg het libertarisme te verwezenlijken, terwijl sommige anderen juist niets met het politieke systeem te maken willen hebben en vinden dat libertariërs zich ervan moeten distantiëren. Ik ben het zelf met geen van beide kampen volledig eens.

Pogingen om het libertarisme via de politiek te verwezenlijken, zijn tot nu toe bijna allemaal mislukt. Slechts een heel klein deel van de bevolking is libertarisch, en daardoor is het voor libertarische partijen alleen mogelijk om groot te worden door hun standpunten fors af te zwakken (waardoor ze amper nog libertarisch genoemd kunnen worden).

Voordat je politiek succes kunt boeken, zul je daarom eerst moeten zorgen dat een groter deel van het publiek libertarisch wordt. Dat is een langetermijn-project en vereist educatie: lezingen, boeken, artikelen, vlogs, enzovoort. Dit betekent echter niet dat libertariërs zich op de korte termijn volledig van de politiek moeten distantiëren.

Het is correct dat uiteindelijk de staat altijd de winnaar is van verkiezingen. Zolang niet een substantieel deel van de bevolking libertarisch is, kan zij doorgaan met plunderen. Zij zal haar politieke vriendjes en zichzelf blijven bevoordelen, ongeacht of nou de VVD, de SP of D66 aan de macht komt.

Het is echter niet zo dat daarom alle politici maar hetzelfde zijn, zoals sommige libertariërs iets te gemakkelijk beweren. De ene politicus is nu eenmaal vrijheidslievender dan de ander. Hoe verschrikkelijk ik Mark Rutte ook vind, ik heb hem nog altijd liever als premier dan Emile Roemer of Jesse Klaver. De laatste twee zouden Nederland nog socialistischer maken dan het nu al is.

Om dezelfde reden ging tijdens de Amerikaanse verkiezingen mijn voorkeur uit naar Trump, en heb ik liever dat Marine le Pen de Franse verkiezingen wint dan Macron. Op veel punten zijn die politici ronduit slecht, maar op enkele belangrijke terreinen zijn zij toch net wat beter dan hun tegenstanders. Denk aan decentralisatie (anti-EU), anti-interventionisme en oppositie tegen politieke correctheid.

Het is dus helemaal niet gek om bepaalde politici te steunen en te hopen dat zij de verkiezingen winnen. Het gaat echter pas mis als je op hen al je hoop vestigt voor politieke verandering, want die kunnen en willen zij maar zeer beperkt brengen. De verandering zal toch echt van onszelf moeten komen, en daarom zullen wij hard moeten blijven werken om de libertarische boodschap op educatieve wijze te verspreiden.

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com, boekenbestellen.nl of in de plaatselijke boekhandel.

41 REACTIES

 1. Dat “weg ermee” is allang gepland. Eventjes een staatsgeheim openbaren:

  De aanslag op koninginnedag 2009 duidt (jaartal) op ‘het systeem voorbij’.
  Werd uitgevoerd door Karst (gezalfde) Tates (duidt op een bepaald karakter). Zoiets als koning David die alvast tot koning gezalfd werd terwijl Saul nog koning was.

  Willem-Alexander wist al bij aantreden dat zijn koningschap tijdelijk was. Er is een wissel gepland. Wie het gaat worden blijft vooralsnog een verrassing. Maar het zou goed zijn als het werk van de Reformatie wordt afgemaakt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Doomsday voor pedocraten wereldwijd. Rome weer in brand, net als onder keizer Nero. Een feest voor weldenkende mensen.

 2. Als je goed naar de poster in deze foto kijkt, dan is er kennelijk een T-splitsing gepland. Oftewel niet doorgaan zoals het tot nu toe is gegaan. Wie weet, komen de kansen waarop je doelt sneller in beeld dan je had verwacht…

 3. @peter [34]: Tsja… er wordt al jaren aangedrongen op een DNA onderzoek voor de Oranjes. En vandaag kopte het AD dat kinderen tóch duidelijkheid willen, ondanks dood directeur spermakliniek. Het schijnt dat die directeur zijn eigen sperma gebruikte.

  Ondertussen is de EU kennelijk weinig meer dan een poging om het Derde Rijk alsnog te bewerkstelligen. Het zaad van dát gedachtengoed valt niet bij iedereen in goede aarde, sterker, het komt nog niet eens aan. Stelletje rukkers 😀

  peter [36] reageerde op deze reactie.

 4. @peter [38]: Doet me denken aan Criet Titulaer. Die overigens is overleden. We hebben ooit zijn Huis van de Toekomst bezocht. Helemaal volgestopt met techniek. Het leek wel een pooier van fabrikanten (hier, misschien is dit hoertje, pardon, apparaat wel aantrekkelijk). Zijn uiterlijk (ringbaartje) en kenmerkende accent blijven in onze herinnering hangen. We noemden hem altijd Chriet Kittelaar, maar ons kreeg hij niet gekieteld.

  Weer zo’n voorbeeld van een ‘politicus’ (sterrenkundige) die geen steun van libertariërs verdiende. Als het aan hem lag, dan waren grote fabrikanten ‘de baas in huis’. Andermans huis wel te verstaan. En dat via een geniepige omweg. Bah.

 5. Nog maar een berichtje uit de rivier van informatie gevist. Steun voor wat libertariërs stellen.

  Stop met bestellen bij machtige Thuisbezorgd. Die website eist 12% van de omzet, waar restauranthouders niet blij mee zijn. Die stoppen er een briefje bij of klanten voortaan rechtstreeks willen bestellen.

  Thuisbezorgd heeft wel veel marktaandeel, maar draait nauwelijks winst (creatief boekhouden verhult overigens verliezen).

  Tsja… ze zijn te inhalig, willen te groot worden.
  Lijkt de bureaucratische overheidsmachine in tandem met grotere ondernemingen wel.

  De steun voor Thuisbezorgd valt steeds meer weg. Goede zaak. Ze hebben hun eigen graf gegraven. Laat ze maar lekker diep vallen, of tot inkeer komen, restitueren, het mes in de organisatie zetten etc.

  Goed… het is weer mooi geweest. Ik stop voor vandaag met vissen 😉

  Nico [41] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [40]: Nog even over restaurants; best handig soms, maar beter is zelf koken, zelf je recepten bedenken. Dat is ook een libertarische gedachte. Kun je nagaan hoe gedegenereerd Amerikanen zijn; ze koken veelal nog niet eens meer zelf. Vreten zich vet met Big Macs.

Comments are closed.