Vrijspreker: U wilde een nieuwe gigantische computer bestellen om Uw onderdanen af te luisteren en te exploiteren op het internet. Is het gelukt?

Opperdienaar: Als heerser is controle je core business, dus je koopt niet het eerste beste speeltje uit de winkel waar al allerlei achterdeuren in zitten voor andere heersers.

Vrijspreker: Je bestelt dus iets speciaals, hoe gaat dat in zijn werk?

Opperdienaar: Daar kijken een aantal commissies naar. De verschillende commissies brachten verschillende speerpunten naar voren:

1. Hoge verwerkingscapaciteit

2. Snelle reactietijd

3. Laag energie verbruik

4. Lage prijs

5. Hoge piek capaciteit

6. Goede bescherming tegen hacking

7. Hoge betrouwbaarheid

8. Goede bescherming tegen virussen.

Vrijspreker: Hoe bouw je zo’n schaap met 5 poten?

Opperdienaar: Net als de Joint Strike Fighter (JSF), de commissies hadden al wat voorwerk gedaan door chips te vinden die gespecialiseerd waren in:

1. Hoge verwerkingscapaciteit

2. Snelle reactietijd

3. Laag energie verbruik

4. Lage prijs

5. Hoge piek capaciteit

6. Goede bescherming tegen hacking

7. Hoge betrouwbaarheid

8. Goede bescherming tegen virussen.

Die moeten dan alleen nog tot een geheel gecombineerd worden, zodat het optimaal samenwerkt. Zeg maar zoals een samenleving met gespecialiseerde individuen het beste samenwerkt.

Vrijspreker: Dus je laat iedereen zich specialiseren in waar zijn/haar capaciteiten het best tot zijn recht komen, zodat alle capaciteiten maximaal benut worden en het geheel zowel redelijk energiezuinig is als snel werkt, betrouwbaar, veilig en goedkoop is?

Opperdienaar: Nee, we besloten 1 chip de baas te maken die volgens ons overal het beste in was en al die andere chips gehoorzaam te laten wachten op instructies van die ene Opperchip. Die andere chips hebben we met verboden en geboden heel erg beperkt in hun bewegingsvrijheid en die vrijheid hebben we aan die ene centrale chip gegeven die de anderen commandeert.

Vrijspreker: Zijn de eerste resultaten al binnen?

Opperdienaar: Op 1 of andere manier lijkt het er op dat het resultaat de veiligheid heeft van de minst veilige chip, de prijs van de duurste chip, de snelheid van de langzaamste chip, het energieverbruik van de meest verkwistende chip, de betrouwbaarheid van de chip die het minst betrouwbaar is.

Vrijspreker: Een beetje zoals de Joint Strike Fighter dus en elk ander overheidsproject ?

Opperdienaar: Er is een commissie in het leven geroepen om te kijken waarom dit het geval is. Het lijkt er op dat:

1.De snelste chips de hele tijd niets staan te doen terwijl ze op orders wachten.

2.De chips met de kleinste reactie tijd, niet snel kunnen reageren door de tussenkomst van de Opperchip

3.De chips met laag energieverbruik hulpeloos toe kijken hoe de andere chips bergen energie verbranden terwijl ze 2 keer zo hard werken om hun capaciteiten in te zetten waar ze niet voor bedoeld zijn

4.De prijs van alle componenten heeft de neiging op te lopen naar de prijs van de hoogste component

5.De piek capaciteit wordt beperkt door de capaciteit van de Opperchip die de commandos moet distribueren

6.Hackers dringen het systeem binnen bij de zwakste schakel

7.Het hele systeem valt uit met boom en bust cycles waarbij de zwakste schakel het altijd laat afweten, geen processor kan het werk van een andere processor overnemen

8.Virussen komen binnen via de zwakste schakel en waar ze ook voor bedoeld zijn, ze vinden altijd wel een gastheer, er is genoeg keuze

Vrijspreker: Zou je hier uit kunnen concluderen dat dit model voor de samenleving ook niet zo’n goed idee is? Waarom niet de vrijheid geven aan alle mensen om te doen waar ze goed in zijn, zodat ze allemaal op hun maximale capaciteit kunnen draaien?

Opperdienaar: Nooit! Chaos! Ik geef alleen over mijn lijk de macht op

11 REACTIES

 1. Had nu niemand kunnen voorzien dat de JSF, een toestal dat alles moest kunnen, met het daarbij horende enorme pakket van eisen, juist veel duurder zou worden dan enkele gespecialiseerde relatief simpelere toestellen met minder tegenstrijdige eisen en minder stakeholders? Zie je het gebeuren dat een JSF close air support gaat geven?

  Met betrekking tot de samenleving, als de natiestaten niet langer voldoen, laten we dan continentale supermachten scheppen, zoals de EU, dan komt het vanzelf goed. Want hoe groter hoe beter…… Dat de landen net zo uiteen lopen als de eisen die aan de JSF gesteld worden, dat maakt niet uit, dat is een detail.

  pcrs [3] reageerde op deze reactie.

 2. @ratio [1]: Alle empires zitten aan het einde van hun bestaan, gigantische logge, dure onpraktische wapensystemen te bouwen. Armada door Spanje, enorme tanks door Hitler, JSF en Zumwalt
  Gigantische geldverslindende dingen die zelfs niet kunnen vechten. De mentale ziekte die het empire veroorzaakt, dringt uiteindelijk ook door tot de wapen programma

 3. Ik denk dat Opperdienaar de juiste chips heeft gekozen maar dat Russische hackers tijdens het transport de chips hebben besmet met malware en daarna de admin wachtwoorden hebben doorgegeven aan IJslandse trollen. Maar dit soort problemen hebben een ‘trial and error’ aanpak nodig. Misschien is het probleem op te lossen door een batterij M.O.A.B.’s op IJsland af te vuren?Als dat niet helpt een anti-virus pakket proberen… Deze aanpak lijkt te werken in Afghanistan. Waar is John McAfee als je hem nodig hebt?

  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 4. Als simpele ziel vermoed ik dat alleen schaalbare concepten goed en prettig werken. Is iets niet schaalbaar, dan stinkt het zaakje wat ons betreft.

  Als je het maatschappelijk model met een gezinsmodel vergelijkt, dan zie je al direct dat het om een disfunctioneel ‘gezin’ betreft.

  Pak je het andersom aan een reflecteer je een gezond functionerend gezin naar maatschappelijke structuren, dan zit er muziek in.
  Als je het gezinsmodel vertaalt naar bijvoorbeeld een clan-model zoals ooit in China en Schotland (desgewenst met een totem, zoals de Native Americans deden).
  Verwantschap hoeft niet biologisch te zijn, maar kan ook aan de kapstok van bijvoorbeeld woonplaats X, regio Y of land Z opgehangen worden. Een soort symbolische verwantschap.

  Vanaf wikipedia over clans:
  Omdat verbintenissen, die gebaseerd zijn op verwantschap, enkel symbolisch van aard kunnen zijn, delen sommige clans een bepaalde gemeenschappelijke voorouder met elkaar. Wanneer deze voorouder niet menselijk is, wordt dit een als een animallian totem gezien.

  Empires willen centraliseren, gezond denkende mensen decentraliseren.

  In computerland had je eerst mainframes met thin clients, later PC’s (decentralisatie), vervolgens experimenten met client/server en web-based applicaties. Het is maar net wat de hardware kan.

  Als je de mens ziet als hardware, dan kun je de software qua mogelijkheden een boost geven middels (waarschijnlijk illegale) patches te installeren (vaardigheden aanleren) en eventjes ‘steroïden’ (bemoediging, aanmoediging) toe te dienen om de achterstand in te halen. Wel oppassen met die steroïden, want het werkt verslavend! Iets dat soms nuttig kan zijn kan bij ondeskundig gebruik tot troep verworden!

 5. Een computer (of mens) eventjes op steroïden zetten heeft zowel voor- als nadelen (verhitting, slijtage). Na een groeispurt moet de natuur het weer terug overnemen en doorlopende training plaatsvinden op een niveau dat precies goed is. Niet te laag, niet te hoog. Hangt af van de betrokkene wat het nieuwe niveau is geworden.

 6. @Naam * [4]: Je stelt de MOAB voor, de ‘mother of all bombs’ Misschien kan de Father of all bombs het feest compleet maken.

  Even vertalen: Een supercomputer kan best wat downscaling gebruiken, terwijl andere computers baat hebben bij upscaling. Voor een gezondere situatie moeten communicerende vaten in een nieuw evenwicht worden gebracht.

 7. @Doc [8]: Geen vreemde gedachte. Als je als overheidsmachine een klimaat wilt verzieken dan hoort daar eigenlijk ook wel een minister bij. Als jij staatssecretaris van zonnevlekken wil worden, dan heb je kennelijk goed zicht! Bij mij wordt het meer zwart voor de ogen als ik aan overheidsmachines denk.
  We (man/vrouw) hebben dit soort clubs de afgelopen 96 jaar leren kennen als stelletjes gestoorde figuren die het maar niet kunnen nalaten om zich met mensen te bemoeien, zich dwingend in te mengen in de levens van straal onbekenden. Zoiets als de Hells Angels die aan drugshandel en prostitutie doen.

  Je moet niets met dat soort figuren te maken willen hebben, tenzij ze hun leven willen beteren – waarvan ontslagname, uitstappen het enige overtuigende bewijs is. Andersom is de aspiratie om lid van een dergelijke club te worden bepaald geen gezond signaal! Gezond is immers… zelfbestuur. 100% autonoom en liefst in gezonde verhouding met de omgeving. Altijd maar met een pistool, assault rifle, anti-tank granaten en een luchtafweerraket rondlopen is ook weer zo onhandig 🙂

 8. “Opperdienaar: Nooit! Chaos! Ik geef alleen over mijn lijk de macht op”

  Dat is de status quo van de regeerindustrie.
  Het Vaticaan (sleutelhouder tot koninklijke macht) is een lopend lijk, maar niemand die het toegeeft.

  In overheidsmachines kruipt allerlei menselijk ongedierte rond, vanaf ruggengraatloze wormen tot bloedzuigers. Ze hebben de lijkkist (wetgeving) ook al aangevreten. Maar omdat er sprake is van een doodscultuur waarin levende doden zoals bestuurders en politici worden vereerd wordt de gang van zaken in stand gehouden.

  Dus… er is meer voor nodig nodig dan ‘over mijn lijk’. Zelfs begraven helpt er niet aan. Cremeren dan maar?

 9. De JSF is nooit gebouwd met de bedoeling het snelste en het beste vliegtuig te zijn.
  Het hele project was bedoeld om zoveel mogelijk geld te verbranden, en te verdelen onder de ons kent ons, elkaar de bal toespelende, “Old Boys Netwerkende” elite.
  Ze slaan zich nu nog op de knieën dat we er massaal ingestonken zijn.
  Op YT staan filmpjes hoe het ding op Volkel (geloof ik) aankomt.
  Mijn monitor kon zoveel lofuitingen het apparaat kreeg bijna niet aan.
  En probeer er niet eens negatiefs over te zeggen.
  De JSF gaat nu ergens in een hangar geparkeerd worden, en dan willen ze het zo snel mogelijk vergeten.

Comments are closed.