wnf-wtfIn de heftige strijd tegen GeenStijl en Dumpert gaat links ‘denkend’ Nederland vol op het orgel tegen de adverteerders op GeenStijl. Inmiddels zijn er al een aantal adverteerders meegegaan in de oproep tot een boycot, waaronder Grolsch, Hak en het wereld natuurfonds (WNF). En vooral dat laatste is natuurlijk fantastisch nieuws.

Ik gun GeenStijl alle inkomsten, ook die van het WNF. Maar zo lang zo’n organisatie haar propaganda spuit op een website zal ik die site niet bezoeken. Er zijn namelijk maar weinig organisaties zó fout als het WNF. Nu die club weg is als adverteerder zal GeenStijl hopelijk ook van de gelegenheid gebruik maken om die op het oog zo vriendelijke Panda-club totaal te fileren. En daar zijn redenen genoeg voor.

Het WNF is zogenaamd een goed doel, maar zoals bij veel van dat soort organisaties kent het WNF maar één echt goed doel: zichzelf. De organisatie is een efficiënte marketing-machine, die door middel van prachtige propaganda en goed lobbywerk zichzelf van enorme budgetten voorziet. Waarvan vervolgens in sommige gevallen slechts 6 procent (nee, dat is géén typefout) terecht komt waar het hoort. De overige 94% komt op allerlei plekken, maar wordt in ieder geval niet gebruikt voor verbetering van de natuur.

Gelukkig worden er wel prachtige congressen gehouden over ‘world conservation’. Op Hawaii uiteraard, zodat je zeker weet dat iedereen voldoende CO2 uitstoot om er te komen.

Al enige jaren terug toonde de Duitse journalist Wilfried Huismann in zijn boek “Schwarzbuch WWF” aan dat het WNF eerder een criminele- dan een milieu-organisatie is. Het WWF doet aan zogenaamd ‘greenwashing’: de Monsanto’s en Coca Cola’s van deze wereld kopen via het WWF een groen imago. Voor wie het Duits beheerst hier een goed interview met de auteur.

In Nederland is natuur- en wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker één van de grootste criticasters van het WNF. In 2012 schreef hij al een vernietigend rapport over het WNF, tot woede van de organisatie. Voor als je zin hebt om je eens echt in te lezen dan is het rapport in twee delen hier en hier te downloaden in pdf.

Natuurlijk, de duistere kant van het WNF is feitelijk oud nieuws. En toch is het goed om dat zo af en toe op te rakelen, al was het maar om er voor te zorgen dat uw kinderen géén ‘ranger’ worden, en uw centen niet naar deze marketingmachine verdwijnen. En zonder advertenties van het WNF kan ik weer mijn favoriete roze weblog bezoeken. Dat is ook fijn.

8 REACTIES

 1. Als Geen stijl de vrijheid heeft om het over hoeren, bier, neuken, tieten en poep te hebben, dan heeft de volkskrant collumniste toch ook het recht/vrijheid, om zich hier tegen te verzetten en om adverteerders aan te moedigen hun advertenties te stoppen.

  Haar reden is dat ze zich niet veilig voelt, in een wereld waar dit soort programma’s zoveel steun ontvangen. Vanuit haar perceptie leid het tot iets dat haar in gevaar brengt, dus respondeert ze erop.

  Allemaal geheel binnen de libertaire orde van actie reactie.

  Geen stijl kan niet verwachten dat iedereen hun programma leuk vind.

  Bertuz [8] reageerde op deze reactie.

 2. Het is overigens wel waar dat veel van die grote milieu organisaties, niets meer zijn dan verlengstukken van de industrie en de overheid. Heel veel van die organisaties zijn geheel geïnfiltreerd.

 3. Tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend. Staat er toch? Ga dan happen malle gekwatste wijven, lachuh…

  Al vind ik het geen reclame voor vrouwen, dit soort gezeik. Net zoals testosteron er met mannen vandoor kan gaan, ondervinden vrouwen een nogal onsmakelijk betuttel, bemoei- en bezorg-effect van een teveel aan oestrogeen, zeker als hun nesteldriften zich uitstrekken tot de ganse planeet en zelfs daarbuiten. Daar is geen eind aan hoor, die moet je kort afstoppen.

  Die drift maakt deel uit van de vrouwelijke machtsstructuur. De meest uitgekiende, geslepen, achterbakse, conniving, spying, manipulating heks is baas. Bijvoorbeeld een Killary Clinton, of een Susan Rice, maar voorbeelden te over tegenwoordig, ik schaam me plaatsvervangend een ongeluk.

  Staakt Uw wild geraas! U hebt niet alles in de hand en U kunt ook niet alles afdwingen met tergend gezeik, gemier, en gesodemieter. Wie niet tegen de net-op-het-randje stijl van Geenstijl kan gelieve weg te blijven verdomme. Fuk het WNF!

 4. Leuk gevonden die afbeelding linksboven. What The Fuck?
  Als het Wereld Natuur Fonds daadwerkelijk een club van natuurbeschermers zouden zijn, dan zouden ze ook de menselijke natuur beschermen. Voor iedereen op deze planeet. Dat is wat anders dan geïnstitutionaliseerde dwang, geweld en gifspuiterij (bureaucratie, propaganda) gedogen. Want dát… verziekt niet alleen de menselijke natuur, maar daardoor ook het dierenrijk en de plantenwereld.

  Het WNF sponsort bijv. reservaten. Of het nu dieren of mensen zijn die in reservaten terecht komen, het zijn en blijven een soort concentratiekampen. Vreemd toch, dat we die club daarover niet horen. En dat heet dan natuurbeschermers te zijn? Ergens klopt er iets niet in hun verhaal.

 5. Zowel mannen als vrouwen hebben zowel oestrogeen als testosteron.

  Testosteron kan heel veel verschillende uitwerkingen hebben, alsook oestrogeen. Op wat voor manier het zich manifesteert in de wereld is dan weer afhankelijk van de culturele condities.

  Het is niet zo dat ‘de vrouw’ een controlefreak is door oestrogeen. Dit gedrag is voor het grootste gedeelte geconditioneerd. Alsook, het is wat voor plek de vrouw in een patriarchale samenleving heeft. Dom doen en konkelen.

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Jaas [5]: De teneur is te vaak “het enige waar die wijven goed voor zijn is neuken en het vuile werk opknappen”. Vervang het woord ‘wijven’ voor burger en je hebt zo ongeveer de positie van een burger beschreven.

  Van nature zit een vrouw trouwens heel anders in elkaar. Een goede vrouw is als een leeuwin. Dat is iets wat onwaardige alfa-mannetjes (lees; overheidsdienaar of staatshoofd) niet kunnen dulden natuurlijk. Want om te kunnen profiteren van anderen moet je ze eerst flink kunnen naaien. Liefst zonder protest te horen te krijgen of met verzet geconfronteerd te worden.

 7. Zie het leven door een roze bril!
  Wordt iemand genaaid, dan zal ‘ie het wel lekker vinden!

  Zie bijvoorbeeld het artikel Verkracht worden en weer opstaan. Het artikel concludeert dat verkrachting eigenlijk wel goed is. Want dankzij een verkrachting weet een vrouw tenminste beter wie ze is en kan ze haar maatschappelijke functie beter vervullen.
  Dit soort redeneringen bedenkt een vrouw nooit zelf (het is zo strijdig als de pest met de innerlijke natuur van een vrouw), maar is aangepraat. Door mannen. Door heersers.

 8. @Jaas [1]: Het gaat om de hypocrisie. Verbaan gaat naakt in de play boy en van mij mag ze en zegt ruk ze, van mij mag ze en neemt geenstijl de maat, mag ook, maar dat ze dan adverteerders aanzet geen advertenties meer te plaatsen, geeft te denken.

Comments are closed.