Goede meesters zullen we pas hebben als ieder zijn eigen heerser is

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

6 REACTIES

 1. Een goede meester geeft een meesterlijk voorbeeld, dat het navolgen waard is. Maar daartoe moet iemand wel zijn eigen leven beheersen en bespelen, een taak die maar beter niet gedelegeerd kan worden.

  Vergelijk het met spullen. Wat van jezelf is verzorg je goed, wat je uitleent wordt te vaak beschadigd of verziekt.
  Wat voor spullen geldt, geldt in sterkere mate voor dieren waarvoor je jezelf verantwoordelijk hebt gesteld en in nóg sterkere mate voor mensen waarvoor je je verantwoordelijk hebt gesteld.

  Vandaar dat ouders van nature de allerbeste leermeesters zijn voor hun eigen kinderen, want het is maar zeer de vraag in welke mate andere leermeesters (laat staan schoolmeesters of burgermeesters) eigenlijk wel liefde voor het vak en de betrokkene hebben.

 2. Gilden zijn vanuit dit perspectief een interessant gegeven. Leden van gilden helpen anderen namelijk om meesterlijk te worden, ware kunstenaars in het vak.

 3. Ik keek even naar de herkomst van het woord gilde (Engels: Guild). Dat is “payment, guild”.

  Dat lijkt verdacht veel op het woord ‘guilt’ (schuld).
  Je zou kunnen stellen dat als mensen schuldig zijn aan het niet doorgeven van kennis en vakmanschap, een gilde die schuld probeert te voldoen. Dat vergt rasechte amateurs, oftewel mensen die vanuit [naasten]liefde doen wat zij doen. Professionals doen ‘het’ alleen maar voor het geld. Professional duidt op professie, oftewel beroep.
  Vergis je niet in amateurs; ze gaan professionals maar al te vaak voorbij!

Comments are closed.