Saoedi-Arabië is bezig om vier nieuwe steden op te zetten waarvan KAEC City er één is. Drijfveren khobar-2224144_1920van die nieuwe steden moeten handel, industrie en toerisme worden. Zo heeft KAEC – King Abdullah Economic City – een ultramoderne en uiterst efficiënte haven waarmee men de havenstad Jebel Ali in Dubai beconcurreert. 

Deze ontwikkeling is ingegeven door praktische overwegingen. Om de op olie gerichte economie te versterken, om te wedijveren met Quatar en Dubai en niet in de laatste plaats om de honderdduizenden Saoedische studenten – merendeels vrouwen – te bewegen terug te keren. Er zijn zo’n 200.000 studenten die in het buitenland verblijven en inmiddels met andere ogen naar de mores in hun thuisland kijken.

De speciale economische zone staat op 173 vierkante kilometer en kostte circa $ 100 miljard. In 2005 startte men met de bouw. Het beursgenoteerde Emaar Economic City leidt het hele project. Volgens hun managing director Fahd Al-Rasheed bouwen ze voor 65 % van de bevolking die onder de 30 is. Gemikt wordt op 1 miljoen nieuwe banen en een inwonertal van 2 miljoen. Talloze bedrijven zijn inmiddels ingestapt zoals Siemens, Ericsson, Cisco Systems, Holiday Inn en Total Oil.

Het verschil met de nieuwe steden in China – waarvan er sommigen leeg staan – is dat hier het uitgangspunt handel en industrie is. De haven werd eerst gebouwd en operationeel gemaakt zodat bedrijven er aan de gang konden gaan. Dat heeft een aanzuigende werking op andere bedrijven, investeerders en mensen zodat de verdere uitbreiding makkelijker gaat. Volgens plan zou KAEC in 2025 voltooid moeten zijn.

De beruchte politiemacht van de Saoedische overheid is hier niet aanwezig. Naast de economische impuls kunnen deze steden de vrijheid en het zelfbewustzijn in de conservatieve islamitische staat bevorderen. Een positieve ontwikkeling in een land dat meestal alleen in het nieuws komt vanwege shariapraktijken en de oorlog in Jemen.