gale boettischerVandaag gaan de Duitsers naar de stembus voor de nationale parlementsverkiezingen. Dat lijkt wellicht een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is het niet. Duitsland deelt samen met Frankrijk de lakens uit in de Europese Unie, en daarom is het ook van invloed op Nederland wat vandaag de uitslag wordt. Gelukkig is er een positieve ontwikkeling gaande.

De Alternative für Deutschland (AFD) lijkt met een groot zetelaantal in het parlement te komen. Met zo’n 12 procent van de stemmen in de peilingen zou het zelfs de derde partij van Duitsland kunnen worden. Dat is hard nodig, want in de afgelopen vier jaar was Merkel’s partij CDU-CSU de meest ‘rechtse’ partij van het parlement, en die bevindt zich nog links van het Nederlandse CDA.

Mede door het gebrek aan rechtse oppositie kon Merkel in de afgelopen jaren een catastrofaal beleid voeren. Ze liet in 2015 een miljoen asielzoekers het land binnenstromen en heeft de Europese Unie veel machtiger gemaakt. Critici werden grotendeels genegeerd of weggezet als racist en nationaal-socialist.

In tegenstelling tot wat vaak in de media beweerd wordt, heeft de AFD weinig met het nazisme gemeen. De partij is redelijk vergelijkbaar met het Forum voor Democratie: tegen massa-immigratie, tegen meer macht naar Brussel en voor meer directe democratie en bescherming van de westerse waarden. Homo’s, joden en andere minderheden zijn er gewoon welkom.

Nu moeten er geen wonderen verwacht worden na de verkiezingen, want Merkel gaat weer de grootste worden, maar het is positief dat zij eindelijk vanuit het parlement kritiek zal krijgen op haar zeer linkse beleid. Daardoor wordt het taboe op politiek-incorrecte meningen doorbroken en kan er een vrijer politiek debat ontstaan. Daarnaast zal Merkel niet snel nog een keer de grenzen wagenwijd openzetten, want dan kan de AFD bij de volgende verkiezingen zomaar wél de grootste worden.

Nu de Britten uit de Europese Unie vertrekken, is Duitsland één van de weinige politieke bondgenoten die Nederland nog in Brussel heeft. Aangezien ons land meestal volgt wat er bij de oosterburen besloten wordt, is het belangrijk welke partijen daar de verkiezingen winnen. Laten we hopen op veel stemmen voor de AFD.

Gale Boetticher

19 REACTIES

 1. “Duitsland één van de weinige politieke bondgenoten”
  “Aangezien ons land meestal volgt wat er bij de oosterburen besloten wordt”

  De pikorde:
  Nederland is voor zover ik weet een provincie van Duitsland.
  Europa is ‘bevrijdt’ door de geallieerden en als zodanig schatplichtig aan die geallieerden.

  Amerika wil een sterk Europa en ‘dus’ komt dat er. De Verenigde Staten van Europa.
  Men is altijd maar druk met het creëren van machtsblokken die dan vervolgens met elkaar kunnen gaan bekvechten of hier en daar ‘oorlogje spelen’.

  Nomen Nescio [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [1]: “Nederland is (…) een provincie van Duitsland.” Daarom heb ik dus opeens een Duits paspoort, trek in Bratwurst en een stijve rechterarm…

  De moffen hebben weinig keuze deze keer. Het lijkt de DDR wel. Men kan kiezen uit Uitgesproken Linkse, Radikaal Linkse en Extreem Linkse partijen en dan iets dat nog moet bewijzen of het echt een alternatief is.

  Hier las ik een interessant verhaal over Merkel: http://takimag.com/topic/the_untold_story

  tl;dr versie: Merkel is een volbloed apparatsjik uit de DDR met een dubieus verleden daar waarover nog steeds veel geheim wordt gehouden.

  Nomen Nescio [3] reageerde op deze reactie.
  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Nomen Nescio [2]: NL volkslied, ‘van Duitsen bloed’. Duitsers geilen op het NL koningshuis. Aan het begin van 2e wereldoorlog vrij soepeltjes overgegeven aan Duits bewind (regering vertrok tijdig en vlotjes naar GB). Economisch vrij afhankelijk van DE. Niet formeel een provincie van DE, maar informeel wordt die schijn wel gewekt.

  Duitsers en Fransen lijken sterke krachten in Europa, maar ondertussen is Europa wel ‘bevrijdt’ / veroverd gebied van de geallieerden. Mocht bijv. China eens komen opdraven om Europa te bevrijden, dan komen de kaarten anders te liggen. Een veroveraar bepaalt de spelregels tot de volgende veroveraar zijn slag slaat. Geopolitiek lijkt verdacht veel op een mondiaal spelletje Risk / Stratego.

  Disclaimer; ik weet niet alles, stel niet zoals de paus onfeilbaar te zijn. Dus misschien zit ik er helemaal naast. Maar ja, wie desinfo en treiterijen zaait moet niet vreemd opkijken als dat ook geoogst wordt.

  Mrbleusky [6] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [8] reageerde op deze reactie.
  Nomen Nescio [11] reageerde op deze reactie.

 4. @Nomen Nescio [3]: interessante link, als je het goed leest is Merkel, een van de belangrijkste Europese leiders, chantabel. Er zijn documenten verdwenen die haar politieke loopbaan kunnen breken, of ernstig beschadigen. Wie die documenten in handen heeft kan Merkel chanteren.

  Het gaat volgens de link om haar Sozialistische Lebensweise dissertatie, haar rapporten van haar westerse reizen voor de val van de muur, en mogelijk ook het bewijs dat ze een stasi informant was. Bijna iedere andere politicus van de Oostduitse CDU was informant, en Angela Merkel niet? Iemand die tot het Reisekader behoorde en geen link had met de stasi?

  Ik zeg dus niet dat ze gechanteerd wordt, maar het behoort als de gegevens in het artikel kloppen zeker tot de mogelijkheden.

  Keinstein [10] reageerde op deze reactie.
  Nomen Nescio [11] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [4]: Klinkt allemaal waar, en die enorme europese schulden kunnen misschien door de chinezen afgekocht worden met hun overschotten.Dan worden we chinees geregeld, en misschien gaan dan eindelijk de huren eens omlaag. Een goedkope arbeider lukt niet met een duur huis. En het eten is best lekker..

 6. Chantabelheid is een interessant thema.

  Een individu die in een gezonde staat verkeert is onafhankelijk.
  Hetzelfde geldt voor een gezonde nationale staat; zelfvoorzienend.

  Een individu die op de socialistische manier onder druk wordt gezet komt in een ongezonde situatie. Allereerst om te dokken voor afgedwongen naastenliefde, vervolgens chantabel als er een afhankelijkheidstoestand (uitkering) ontstaat.

  Een nationale staat die de agrarische sector, veeteelt of andere ‘takken van sport’ outsourced naar andere landen, eventueel daartoe aangespoord door de wereldorde, maakt zichzelf op een soort socialistische manier afhankelijk van die andere landen. Dreigt een nationale staat te zondigen tegen de wereldorde, dan blijkt zij chantabel te zijn. Niet conformeren aan de wereldorde, hoppa, handelsblokkade.

  Je zou kunnen stellen dat door individueel socialisme te aanvaarden, het individu tot afhankelijk ontwikkelingsgebied wordt gemaakt die alleen kan voortbestaan als aan eisen voldaan wordt. Vrij baan voor chantage.

  Je zou kunnen stellen dat door een nationale staat te schikken naar de wereldorde, deze op een specifiek front tot ontwikkelingsland wordt gemaakt en alleen kan voortbestaan als aan eisen voldaan wordt. Vrij baan voor chantage.

  Dat geeft te denken.
  Tijd voor een andere wereldorde waarin geen ruimte meer is voor chantabelheid?

  Samenwerken is gezond en mooi, maar er moet geen afhankelijkheid en chantabelheid uit voortvloeien.

 7. @Ratio [5]: Dat, en het feit dat ze toch diep in de communistische partij zat waarbinnen ze voor de Groene Khmer variant gekozen heeft. Ze is dus de facto van de afdeling Groenlinks wat meteen die Energiewende en het open deuren beleid verklaart. Op de een of andere manier is ze bij een conservatieve West-Duitse partij terecht gekomen die vreemd genoeg nauwe banden hadden met de Oost-Duitse communisten. Het is verder niemand opgevallen binnen die conservatieve partij, of het kon ze niet schelen, maar zo’n radicaal links typetje kan dus blijkbaar jarenlang het beleid bepalen.

  Het resultaat daarvan moet leiden tot de Great Transition met hieronder de angstaanjagende vijf kernpunten:

  (1) Decarbonization of the whole society, through use of renewable energy.

  (2) Implementation of the Öko-Soziale Markwirtschaft (a euphemism for a planned economy)

  (3) People should avoid using private cars, travel as little as possible.

  (4) A vegetarian lifestyle was proposed, proteins from insects are more sustainable than eating meat. Eat bugs.

  (5) Organize society more like ant heaps—it’s resilient.

  Jaas [15] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico [4]: De Duitsers mogen van mij het koningshuis gratis overnemen. Het zijn toch al moffen dus dat moet soepel gaan.

  @Ratio [5]: Dat van die chantage lijkt mij ook aannemelijk. Merkel verzwijgt dingen uit de DDR tijd en zal daar vast een goede reden voor hebben. Hopelijk duikt er iets op ergens.

  AFD heeft een flinke slag geslagen en wat nu? Het feit dat de linkse knokploegen tekeer gaan duidt er op dat zij een bedreiging zijn voor de status quo.

  Hoe is het met de Duitse libertariers? Bestaan die uberhaupt?

 9. V.w.b. Merkel moet opgemerkt worden dat ze hoogstwaarschijnlijk aangestuurd wordt door een clubje mannen. Anders zou ze haar positie niet kunnen handhaven.

  Een belangrijk kenmerk van mannen is dat ze ooit als jochie in een woonkamer met Meccano bouwden, en buiten de deur ‘cowboy en indiaantje’ (oorlogje) speelden. Totdat ouders op de rem trapten. En dat ze daar als meerderjarige op een andere manier mee doorgaan. Machinerie bouwen, onderwerpen, dat soort dingen. Daar groeit vroeger of later een apparatsjik uit. Zoals dat ook bij de EU is gebeurt.

  Zouden mannen wat minder dwingende invloeden op Merkel af sturen, dan zou het zo maar kunnen zijn dat ze van koers zou veranderen…

  Zolang mannen de overhand hebben blijft het aanmodderen. Ook als voor de schone schijn een vrouw aan het roer wordt gezet.

  Er wordt wel gezegd dat op het huwelijksbootje twee kapiteins zijn. Dat resulteert in touwtrekkerij, totdat die twee besluiten om als één op te treden, één van geest dus. De praktijk leert dat vooral mannen dan eens goed moeten slikken.

  Een verheven positie kan alleen bereikt worden door een ander (of anderen) te verlagen tot het niveau van bijv. een marionet of vazal.

 10. AFD een extreem rechtse, fascistoïde, vrijheid hatend gezwel.

  Wel pijnlijk, aangezien Duitsland een bepaalde geschiedenis had/heeft, met dit soort bewegingen.

  Wel pijnlijk, dat libertarisme de spreekbuis is geworden van alt-right fascisme.

 11. En hoe inconsistent is de zogenaamde libertarier, die over vluchtelingen huilt.

  Het ging toch om stateloosheid en kapitalisme. Kapitalisme en vluchtelingen hoeft elkaar toch niet uit te sluiten ?

  Vluchtelingen vluchten naar een land en mengen zich in de kapitalistische dynamiek, zo zou het in de Libertarische opvatting zijn

  Die schijnbaar allang bij het grofvuil gezet is en vervangen door de bruinhemden van Baudet.

  Perspectief [16] reageerde op deze reactie.

 12. @Keinstein [10]:

  Merkel is niet links. Noem haar hoe je wilt, maar zij is niet links. Op die manier betekend de term links niets meer. Het is alsof ik zeg, handbal speelt men met de voeten. Hitler was een pacifist. Bananen zijn groente. Ik bedoel, je zaait onzin.

  Merkel is gewoon neo-liberaal, Multi-nationaal, trans globaal. De cynische politiek van de grote bedrijven, die wij doorgaans kapitalisme noemen. De grote bedrijven, gekoppeld aan de grote partijen, het cluster dat de dienst uit maakt.

  Maar links ?

  Links, dat is socialisten, communisten, trotskisten, groenen, anarchisten, syndiclaisten, mutualisten, zelfs sociaal-democraten misschien

  Maar een Merkel ? Nee, dat is niet links. Net als dat Rutte niet links is. Jullie verwringen dat woord helemaal, maken dat het al zijn waarde verliest. De Paus is ook geen satanist en de spicegirls zijn ook geen Boyband en ik ben geen broodroostertje.

  En libertarisme is geen anarchisme

 13. AFD moet winnen? Eerst die partij maar eens langs de libertarische meetlat leggen lijkt me. Er zijn zoveel linkse en rechtse partijen, maar als het aankomt op vrijheid voor het individu, daar hebben ze allemaal niet veel mee.

 14. Duitsland is binnen Europa een machtig land. Maar, die macht komt niet vanzelf. Dit is het resultaat van hardwerkende mensen en een middenstand die zeer groot is.
  Maar, deze bedrijvigheid kan heel makkelijk ondergraven worden. Zolang andere landen, lees bedrijven en consumenten, Duitse producten en diensten kopen, is er niets aan de hand. Maar, als het buitenland, met name zuid-europa en Frankrijk failliet zijn, heeft Duitsland ook een probleem. Hun afzetgebieden, hebben dan geen geld meer om duitse goederen en diensten te kopen.
  Duitsland net als nederland zijn grote exportlanden, die hun welvaart vooral te danken hebben, aan de verkoop van hun producten aan het buitenland.
  Dus, die macht is niet zo groot als jullie denken. Duitsland heeft ook een grote welvaartssector (overheid) en de duitsers zijn een groot deel van hun inkomen kwijt, aan de overheid. Dus de export van hun productie is heel belangrijk, omdat de Duitsers hun eigen productie niet volledig kunnen kopen.
  De macht van de politiek is mede afhankelijk van de economische kracht van het land. Wat heeft Merkel nu echt bereikt? Volgens mij niet veel. Alleen maar en hoop ellende. Het succes van de handel is niet afhankelijk van de Staat, want die levert alleen maar problemen op, maar afhankelijk van het succes van de ondernemers, uitvinders oftewel de productieve medemens.
  Macht is vergankelijk.
  Dit zie je terug in het stemgedrag van burgers. Voorheen was Europa een rustig gebied, de problemen, waren onze eigen problemen. De politiek, links en rechts, heeft besloten dat het anders moet. Iedere partij op basis van hun eigen ideeën, hebben Europa open gezet, en de burgers die stonden buitenspel. Maar, dit is niet vreemd, als je je zelfstandigheid, zelfredzaamheid, zelfbeschikkingsrecht overdraagt aan de Staat, voor een paar euro’s, moet je niet vreemd opkijken, dat de staat dingen gaat doen, die je vroeg of laat niet leuk vindt. De burgers hebben er waarschijnlijk niet bij stil gestaan, dat de overheid ook besluiten neemt, waar zij het niet mee eens zijn. Wel pech gehad, had je de staat maar niet zo machtig moeten maken.
  Wat je nu ziet is een backlash. Of nu een partij extreem is of niet, is eigenlijk niet echt relevant. Op het moment dat de Staat het leven van mensen en bedrijven reguleert, is er sprake van een opgelegde dwang wat ook nog eens een keer wordt gehandhaafd.
  De vraag is niet: Wil je geregeerd worden door een goede of een slechts bende, de vraag is wil je vrijheid of dictatuur??
  Sociaal democratie, communisme, socialisme, fascisme zijn gewoon moreel failliete politieke systemen, en hebben enorme slachtvelden, bergen met lijken, gecreëerd.

Comments are closed.