gale boettischerNa ruim 200 dagen is deze week eindelijk het regeerakkoord van Rutte III gepresenteerd. Door de aangekondigde vermindering van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting en enkele andere belastingen lijkt het of we nu een kleinere overheid krijgen, maar wie goed kijkt naar de cijfers ziet een heel ander beeld.

Volgens de doorberekening van het Centraal Planbureau stijgen de uitgaven van de rijksoverheid met het nieuwe regeerakkoord van 308 miljard euro per jaar in 2017 naar 335 miljard euro in 2021 (wanneer de kabinetsperiode afloopt). Dat is een toename van 27 miljard euro in vier jaar tijd.

Niet alleen de zorg wordt in de komende jaren fors duurder, er gaat ook meer geld naar zaken als ontwikkelingshulp, defensie, milieubeleid en onderwijs. Erg liberaal zijn de zogenaamde liberalen van VVD en D66 dus niet geweest tijdens de kabinetsformatie.

Hoe kan Rutte III dan toch bijvoorbeeld de inkomstenbelasting verlagen? Voor een deel door de verhoging van andere belastingen, zoals het lage BTW-tarief dat van 6 naar 9 procent gaat. Maar voor het belangrijkste deel doordat het kabinet forse economische groei verwacht.

Rutte III gaat in de komende vier jaar uit van een economische groei van 2 procent per jaar. Mensen gaan dan meer verdienen en bedrijven maken meer winst, waardoor de schatkist ook met lagere tarieven goed gevuld blijft.

Als deze economische groei er inderdaad komt, dan blijft er in 2021 een klein plusje van 0,5 procent op de begroting over. Maar dat toont ook meteen aan dat Rutte III een enorm risico neemt. Als de economische groei tegenvalt of zelfs negatief wordt, dan zal het kabinet alsnog fors moeten bezuinigen of de geplande belastingverlaging moeten afblazen om niet in de rode cijfers te komen.

Het is maar zeer de vraag of de economie daadwerkelijk met 2 procent blijft groeien. Door de hele lage rentetarieven van de centrale banken is er weer een nieuwe bubbel aan het ontstaan in de economie. Dat is goed te zien op de Nederlandse huizenmarkt, die door de forse prijsstijgingen al oververhit begint te raken.

Zodra de rente weer wordt verhoogd komt er aan die hausse een einde, en dan zal de economie minder hard groeien of zelfs in een recessie belanden. Wanneer dat precies zal zijn is natuurlijk lastig te zeggen, maar als het in de nieuwe kabinetsperiode gebeurt dan kunnen de leuke plannetjes van Rutte III weer van tafel.

Het is dus verstandig om het nieuwe regeerakkoord met een korreltje zout te nemen. Alleen als het – door vier partijen instabiele – kabinet de eindstreep haalt en er dan nog ook eens continu 2 procent of meer economische groei plaatsvindt, zullen de plannen uitgevoerd kunnen worden. Die kans is niet zo groot.

Gale Boetticher

9 REACTIES

 1. Je kunt de belastingen ook verder verlagen, zodat werken meer loont, mensen meer gaan werken, de totale belastinginkomsten op peil blijven en zo de begroting in evenwicht blijft.

 2. Gewoon stoppen met het Schengen akkoord en uit de EU in deze vorm.
  Er is op dit moment, een buffer van ca 1 Miljoen personen, die vanuit Afrika naar West Europa willen, dus ook komen.
  Er moeten mantelzorger worden ingevlogen, uit Turkije en Marokko om de oudere Turken en Marokkanen te verzorgen, kosten rekening Nederlandse belastingbetaler,
  Prachtig, wat deze Rutte allemaal laat gebeuren.

 3. @Pensionado [2]: Dit is geen questie van een mening hebben..Economisch heeft het zin waardoor we het allemaal inclusief gepensioneerden beter krijgen. Nu is het slechts verdelen van de taart. Je kunt beter een veel grotere bakken.

 4. @Pensionado [2]:

  Gepensioneerden van nu mogen blij zijn dat ze nog AOW ontvangen, betaald door de werkenden (omslagsysteem). Degenen die nu betalen voor gepensioneerden, moeten nog maar afwachten of ze het t.z.t. zelf gaan ontvangen.

 5. @Pensionado [6]:

  Dat hen destijds het geld afgepakt is om te herverdelen onder de gepensioneerden geeft ze niet het impliciete recht om de huidige werkenden op dezelfde manier geld af te laten pakken.

  Het onrecht zit hem in het afpakken an sich. De eerste generatie AOW ontvangers zijn degenen geweest die wel ontvangen hebben maar die niet moesten (sic) betalen voor ouderen.

 6. leg uit . wat groeit er. waarom hebben we n groei-economie nodig.

  om de rente te kunnen betalen. rente op rente op rente oop…
  wetten en regels op wetten en regels op wetten en regels op wetten en regels…..

  natuurlijk kan niemand n advocaat betalen.
  in de cirkel zijn er veel luiken

  maar geen juridisch pad loopt uit de trechter omhoog naar de waarheid. wordt gewoon verder de leugen /illusie ingesleurt

  zelfs heroine is onschuldige zooi vergeleken met het vergif staatsbegroting

 7. Om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen moet je het hele regeeraccoord rustigjes gelezen hebben. Voor belangstellenden is dat een eerste stap.

  Na eventuele stembusfraude, de garantie dat verkiezingsbeloften worden verbroken is het best interessant hoe vervolgens een regeeraccoord wordt geschonden. Dat is één kant van het verhaal.

  Kabinet is een ander woord voor ‘kast’.

  Het vervelende van een ministerraad (kabinet) is dat ze als het ware in een kast (kabinet) zitten. Het zou fijn zijn als ze eens een keer uit de kast komen en hun ware gezicht tonen – zonder masker. Want misschien is het wel zo dat aan de ene kant van die kastdeuren allerlei dingen onbetrouwbare kletsverhalen opgehangen worden, terwijl aan de andere kant van die deuren voor degenen die (nog?) niet uit de kast gekomen zijn afspraken netjes worden nageleefd. Ik schrijf bewust ‘misschien’. Want weten doe je dat niet. Ministers schijnen er de gewoonte op na te houden bijv. Tweede Kamerleden onvolledig of ronduit onjuist te informeren. Lastig, die dubbele moraal.

  Is het iemand weleens opgevallen dat bange mensen in de kast (kabinet) wegkruipen? Ook moordenaars trouwens, die wachten hun prooi daar rustigjes op. Boe! 😀

Comments are closed.