Journalist Arnold Karskens is bezig met het samenstellen van een zwartboek over het NOS journaal.Arnold Karskens De door de wol geverfde oorlogsverslaggever wil met duidelijke voorbeelden aantonen dat de nieuwsdienst eenzijdig gekleurd nieuws brengt en verre van objectief en onafhankelijk is. Terwijl de NOS geacht wordt de bevolking te voorzien van ‘onafhankelijke nieuwsvoorziening’.

Het doel van zijn actie is kijken of vervolging wegens het misbruik maken van belastinggeld juridisch hard te maken is.

Op zijn site komt Karskens met een aantal voorbeelden. Waaronder het interview van BBC journalist John Sweeney met president Poetin in 2014. Daarin lijkt het alsof Poetin de journalist negeert wanneer hij een vraag stelt over de Russische steun aan de opstandelingen in Oost-Oekraine. Maar op Russia Today blijkt dat Poetin de BBC journalist uitgebreid antwoord geeft.

Knippen en plakken en het weglaten van details of verdere uitleg om een uitspraak in context te zien, komt ook nogal eens voor bij de NOS. Zoals president Trump’s toespraak voor de Verenigde Naties. De NOS meldde dat ‘hij bereid is om Noord-Korea te vernietigen wanneer nodig’. Punt. Het vervolg ‘dat de VN juist zijn opgericht om dergelijke conflicten te voorkomen‘, haalde verrassend genoeg de eindstreep niet maar wel bij de BBC – toch ook staatsomroep.

Het klimaat kan ook rekenen op de warme belangstelling van het journaal. Naast alle promotie- en propagandaverhalen worden dramatische beelden niet geschuwd. Zo wordt er regelmatig waterdamp – uitgelicht met tegenlicht – in beeld gebracht zodra het over CO2 gaat. En ‘experts’ worden van stal gehaald om hun zorgen uit te spreken over het klimaat. De andere kant wordt niet of nauwelijks belicht zodat het publiek eenzijdig wordt voorgelicht.

Mocht je zelf een treffend voorbeeld hebben van deze praktijken bij het NOS journaal, mail dan je bevindingen naar contact@thekarskenstimes.com